Connect with us

Svijet

Džimi Karter napustio bolnicu da ostatak života provede kod kuće

Bivši predsjednik SAD Džimi Karter (98) odlučio je da odbije bolničku njegu i ostatak života provede kod kuće sa porodicom, saopšteno je danas iz Karter centra.

-On ima punu podršku porodice i svog medicinskog tima. Porodica Karter traži privatnost tokom ovog perioda, ali zahvalna je na brizi koju su pokazali brojni poštovaoci Džimija Kartera – navodi se u saopštenju Centra, prenosi Rojters.

Karter, predsjednik iz redova Demokratske stranke, nakon izlaska iz Bijele kuće 1981. godine, živio je duže od bilo kog drugog predsjednika u istoriji SAD.

Posljednjih godina je patio je od nekoliko teških oboljenja, uključujući melanom koji se proširio.

Svijet

ODBACILI TU MOGUĆNOST! Italija neće da šalje vojnike u Ukrajinu

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto odbacio je mogućnost slanja trupa u Ukrajinu nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron ove sedmice tvrdio da su mnoge zemlje EU pristale na taj plan.

-Naš stav se nije promijenio: uvijek smo govorili da je Ukrajini potrebna svaka vrsta pomoći i mi je pružamo, ali smo, takođe, uvijek isključivali direktnu vojnu intervenciju u sukobu – rekao je Krozeto dnevnom listu “Korijere dela sera”.

Krozeto je rekao da italijanski zakoni izričito zabranjuju direktne vojne intervencije osim pod mandatom UN.

Intervencija u Ukrajini dovela bi do šireg sukoba, izjavio je italijanski ministar odbrane i dodao da to ne bi koristilo prije svega Ukrajincima.

-Ukratko, nema uslova za naše direktno angažovanje – zaključio je Krozeto.

Makron je rekao magazinu “Ekonomist” da će pitanje slanja trupa zapadnih zemalja u Ukrajinu biti vraćeno na sto ako ruske snage probiju liniju fronta i Kijev postavi takav zahtjev.

On je tvrdio da su mnoge zemlje EU pristale na ovaj scenario uprkos činjenici da su evropski lideri odlučno odbili tu ideju u februaru.

Nastavi čitati

Svijet

BLAGODATNI OGANJ sišao u Hram Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu (VIDEO)

Blagodatni oganj sišao je u Hram Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, prenose “RIA Novosti”.

Patrijarh jerusalimski Teofil Treći je izašao iz Edikule u kojoj se molio za silazak Blagodatnog ognja i počeo da ga dijeli sa narodom okupljenim u hramu.

Čudo silaska Blagodatnog ognja dešava se uoči praznika Vaskrsenja Hristovog po julijanskom kalendaru i to u pomenutoj crkvi, koja je podignuta nad prostorom gdje je Isus Hristos razapet, sahranjen i vaskrsao.

Blagodatni oganj simbolizuje nerukotvorenu svjetlost Vaskrsenja Hristova, o kojoj je govorio još apostol Petar, i smatra se svetinjom. Pojava Blagodatnog ognja uoči pravoslavnog praznika Vaskrs, koju prate molitve pravoslavnog patrijarha, sveštenstva i hiljada vjernika, smatra se „čudom silaska Blagodatnog ognja“.

Blagodatni oganj se „priziva“ nakon što se prethodno provjeri da u hramu ne postoje bilo kakva zapaljiva sredstva. Nakon toga, slijedi priziv Duha Svetoga i jerusalimski patrijarh prvi prima oganj na svoju svijeću i predaje ga ostalima. Oganj pri dodiru ne stvara opekotine, niti osjećaj toplote.

Nastavi čitati

Svijet

POJAČANE MJERE BEZBJEDNOSTI U MALMEU! Pripreme za Evroviziju u toku

U švedskom gradu Malmeu policija je povećala nivo bezbjednosti i pooštrila bezbjednosne mjere tokom Evrovizije.

Očekuje se da će oko 100.000 ljudi prisustvovati muzičkom takmičenju na jugozapadu Švedske koje počinje sljedeće nedjelje.

Nekoliko velikih demonstracija, uključujući proteste protiv rata u Gazi i učešću Izraela u pjevačkom nadmetanju, poklopiće se sa ovim događajem, prenosi Bi-Bi-Si .

Krajem aprila švedski javni servis SVT objavio je izvještaj o prijetnjama povezanim sa održavanjem takmičenja Evrosong, u kojem su kao stvarni rizici navedeni sajber napadi i građanska neposlušnost.

Pored toga, u izvještaju su kao prijetnja označene moguće aktivnosti islamističkih terorističkih organizacija.

Bezbjednosna policija Sapo je ranije navela da je Švedska primarna meta nasilnih terorističkih organizacija.

Prošle godine, Švedska je podigla procjenu terorističke pretnje za cijelu zemlju sa nivoa 4 na peti, najviši nivo.

Veliko finale Pjesme Evrovizije 2024. održaće se u Malme areni u subotu 11. maja, a polufinalne večeri u utorak 7. maja i u četvrtak 9. maja.

Nastavi čitati

Aktuelno