Connect with us

Društvo

PROTESTI U GACKU! Nezadovoljni načinom zapošljavanja u termoelektrani

Oko dvije stotine građana Gacka okupilo se na protestu pred Termoelektranom u ovom gradu, sa namjerom da iskažu nezadovoljstvo načinom zapošljavanja u ovom preduzeću.
Na protestu je istaknuto da u ovoj opštini ima više od 60 porodica u kojima niko nije zaposlen, i čiji članovi nikada nisu dobili priliku da dobiju posao u najvećem hercegovačkom preduzeću niti uopšte u javnom sektoru, dok se istovremno stalno neselektivno zapošljavaju novi radnici iz drugih opština.

Više od 500 radnika iz drugih sredina prima plate u Gacku, dok naši građani, borci, višečlane porodice ne mogu da dobiju posao u svom gradu, istakli su učesnici skupa.

Negirajući bilo kakve političke motive za ovaj skup, zatražili su da ih u roku od nekoliko dana prime na razgovor direktor RiTE “Gacko” i načelnik opštine.

Ukoliko do razgovora ne dođe, najavljeni su novi protesti.

Društvo

ANA PUTUJE U TURSKU NA OPERACIJU! Prikupljen novac za operaciju

Dvadesetdevetogodišnja samohrana majka Ana Gloginja iz Drvara sutra bi trebalo da otputuje na liječenje u Tursku nakon što što su u humanitarnim akcijama, koje su organizovali njeni sugrađani, uspjeli da prikupe 26.000 evra za operaciju i putne troškove.

“Sakupili smo sredstva za operaciju i putne troškove. Sutra idem i vjerujem da je ovo put ka mom prvom koraku nakon godina borbe”, rekla je Gloginja za Srnu.

Drvarčani su za mjesec dana prikupili 26.000 evra za operaciju dvadesetdevetogodišnje sugrađanke Ane Gloginje u Turskoj, koja je 2019. godine ranjena na radnom mjestu u ugostiteljskom objektu.

Gloginja je zahvalila brojnim pojedincima, udruženjima, ogranizacijama, ustanovama i preduzećima.

Do kraja maja aktivan je i humanitarni “M:telov” broj 1432 putem kojeg se može donirati jedna KM za liječenje Ane Gloginje, a zainteresovani mogu pomoći i uplatom na njen žiro račun 1544119994900135 kod Inteza Sanpaolo banke.

Nastavi čitati

Društvo

EVO KADA MOŽEMO OČEKIVATI VRUĆINU! Meteorolog otkrio kada kreće toplotni talas

Prema prognozi Ivana Ristića, poznatog srpskog meteorologa, za vikend se očekuje smjena sunca i visokih oblaka, temperatura će ići i na više od 25 stepeni i polako će se vratiti ljetne temperature s tim što će duvati košava u Vojvodini.

Ristić navodi da će košava biti malo slabija nego što je bila za Prvi maj, tako da ne bi trebala da puno smeta ljudima i duvaće samo dva dana.

Cijela sljedeća nedjelja biće bez vjetra, a temperatura će se kretati oko 25 stepeni, a onda će sredinom nedjelje ponovo pasti kiša.
“Prema meteorološkim modelima ovo je bila najkišovitija nedjelja kako u prethodnim tako i u narednim nedjeljama, tako da se ne očekuje ovolika količina padavina što će svakako uticati da se rijeke ponovo vrate u svoja korita i da se smanje šanse za poplave”, kaže meteorolog.

Inače, u Novom Pazaru još je na snazi vanredna situacija od poplava dok je u Vladičinom Hanu vanredna situacija nakon nevremena sinoć ukinuta.

Meteorolog navodi da zbog padavina najviše pažnje treba i dalje obraćati na jugozapadni dio Srbije i da Novi Pazar treba i dalje da bude u pripravnosti.
Od 1. juna idu baš ljetne temperature i kretaće se oko 30 stepeni i biće sve manje kiše a više sunca. Prvih 10 dana juna biće mnogo prijatnije sa ljetnim temperaturama.

“Prave ljetne temperature treba očekivati krajem juna kada se očekuje prvi toplotni talas”, kaže Ristić, prenosi “Mondo“.

Nastavi čitati

Društvo

IZUZETNO UZNEMIRUJUĆE! Svaki peti maloljetnik doživio neki oblik SEK*UALNOG NASILJA

Prema istraživanju Savjeta Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je neki oblik seksualnog nasilja, a 80 odsto su djevojčice. Iz UNICEF BiH naglasilo su kako je najalarmantnija prijetnja seksualne eksploatacije i zlostavljanja na internetu.

Više od trećine mladih u 30 zemalja prijavilo je da su maltretirani putem interneta, a svaki peti zbog toga preskače školu. Nikada nije bilo lakše prestupnicima da stupe u kontakt sa svojim potencijalnim žrtvama, podijele slike i ohrabre druge da počine prekršaje rekla je voditeljka Odjela za komunikacije UNICEF u BiH Nineta Popović.

Dodala je kako djeca mogu biti viktimizirana kroz proizvodnju, distribuciju i konzumaciju materijala za seksualno zlostavljanje, ili se mogu pripremati za seksualnu eksploataciju, pri čemu zlostavljači pokušavaju da ih lično upoznaju ili ih pozivaju na eksplicitni sadržaj.

Popović kaže kako u digitalnom svijetu svaka osoba sa bilo koje lokacije može kreirati i pohranjivati seksualno iskorištavajući sadržaj te ističe kako je oko 80 odsto djece u 25 zemalja izjavilo da se osjećaju u opasnosti od seksualnog zlostavljanja ili eksploatacije na internetu.

– Seksualni prestupnici djece mogu čak i uživo prenositi seksualno zlostavljanje iz granica svojih domova, usmjeravajući zlostavljanje djece na zahtjev daleko. Ono što se dešava na mreži odražava stvarnost s kojom se djeca svakodnevno suočavaju kod kuće, u školi i u široj zajednici – naglasila je.

Istraživanje u BiH

Istraživanje koje su u BiH sproveli RAK i UNICEF kaže, između ostalog, da je više od 50 odsto ispitane djece doživjelo neprijatnosti na internetu, a više od 85 odsto o tome nije ni s kim razgovaralo. Takođe, svako drugo ispitano dijete mlađe od 11 godina kaže da posjeduje profil na nekoj društvenoj mreži.

Nastavi čitati

Aktuelno