Connect with us

Svijet

ERIKSON DIJELI OTKAZE! Osam i po hiljada radnika ostaje bez posla

Erikson AB, jedan od najvecih svjetskih provajdera 5G mrežne opreme, planira da otpusti 8.500 zaposlenih, odnosno osam odsto radnika širom sveta, kako bi smanjio troškove nakon što je tržište za njegovu telekomunikacionu opremu prestalo da raste.
Najveci broj zaposlenih biće otpušten tokom prve polovine godine, dok će pojedini ostati bez posla 2024. godine, navela je kompanija mejlom na pitanje Blumberga.
Otpuštanje radnika u Eriksonu AB je poslednje najavljeno u industriji telekomunikacija koja je posrnula usljed slabljenja globalne ekonomije i rastuce inflacije.
Britanska telekom grupa Vodafon Grup Plc objavila je planove o otpuštanju na stotine zaposlenih ranije ove godine.

Svijet

SIJARTO “Sijarto: Istorijska posjeta kineskog predsjednika”

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto ocijenio je da je posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga Mađarskoj ove sedmice od istorijskog značaja i da će doprinijeti jačanju zemlje, razvoju bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa i uspjehu mirovnih napora u Ukrajini.

– Jedna od glavnih tema razgovora biće dalji razvoj bilateralne ekonomske saradnje – rekao je Sijarto novinarima i dodao da je Kina donijela najviše stranih direktnih investicija u Mađarsku 2020. i 2023. godine.

On je istakao da je Mađarska, djelimično zahvaljujući tim investicijama, sada rangirana među globalnim liderima tehnološke revolucije automobilske industrije.

Sijarto je rekao da su u toku razgovori sa vodećim kineskim kompanijama o daljim ulaganjima i dodao da je “lažna vijest” da je na dnevnom redu posjeta gradu Pečuju.

On je naveo da će tokom posjete kineskog predsjednika biti potpisano 16 sporazuma, dok se oko dva vode konsultacije, prenosi MTI.

Prema njegovim riječima, planirano je postizanje sporazuma o potencijalnoj nadogradnji infrastrukture u vezi sa kineskom inicijativom “Pojas i put”.

Sijarto je istakao značaj bilateralnog partnerstva koje pokriva čitav spektar nuklearne energije, te izrazio nadu da će dalji napredak biti postignut i u bilateralnim trgovinskim odnosima proširenjem mogućnosti izvoza mađarskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu.

– Na dnevnom redu će biti i jačanje veza u turističkom sektoru, čemu bi mogla pomoći činjenica da je Mađarska apsolutni rekorder u regionu sa 19 direktnih letova koji će saobraćati nedjeljno za Kinu od jula – rekao je Sijarto.

On je naveo da će se rat u Ukrajini i mirovni plan, koji je pripremila Kina, naći visoko na dnevnom redu razgovora, dodajući da Mađarska pozdravlja mirovni plan prije svega zato što postoji, ali i zato što je riječ o miru.

Kineski predsjednik će boraviti u posjeti Mađarskoj od 8. do 10. maja.

Nastavi čitati

Svijet

PRIHOD OD ZAMRZNUTIH SREDSTAVA RUSIJE, poslati Kijevu za uspostavljanje vojne proizvodnje u Ukrajini

EU treba da pošalje prihod od zamrznutih ruskih sredstava direktno u Ukrajinu, kako bi se uspostavila vojna proizvodnja na ukrajinskoj teritoriji, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

“Kada se članice usaglase u vezi sa upotrebom prihoda od imobilizovanih ruskih sredstava, ti resursi će biti usmjereni ka Ukrajini, kako bi se ispunile goruće vojne potrebe, i direktno ukrajinskoj vojnoj industriji”, rekao je Borelj na otvaranju Foruma namjenske industrije EU i Ukrajine u Briselu.

On je dodao da bi ta sredstva trebalo poslati u Kijev kako bi Ukrajinci “mogli da na svojoj teritoriji proizvode ono što im je potrebno”.

Nastavi čitati

Svijet

IZRAELSKI VOJNI RADIO: Počela evakuacija civila iz Rafe uoči ofanzive

Izraelska vojska (IDF) počela je evakuaciju palestinskih civila iz Rafe na jugu Pojasa Gaze prije otpočinjanja ofanzive na taj grad, javio je danas izraelski vojni radio.

Izraelska vojska nije zvanično potvrdila tu informaciju, prenosi Rojters.

Radio je javio da je evakuacija trenutno fokusirana na nekoliko perifernih okruga Rafe iz kojih će Palestinci biti upućeni u naselja sa šatorima u obližnjem Kan Junisu i Al Muvasiju.

Istovremeno, Tajms of Izrael piše da IDF poziva Palestince da se evakuišu iz istočnih naselja Rafe pred planiranu ofanzivu.

Kako se navodi, civili se pozivaju da se evakuišu u proširenu humanitarnu zonu u oblastima Al Mavasija i Kan Junisa, prenosi Tanjug.

Više od milion Palestinaca našlo je utočište u Rafi, gdje su se sklonili od sukoba u ostalim dijelovima Pojasa Gaze, a zapadne zemlje i Egipat izrazile su ozbiljnu zabrinutost da bi izraelska ofanziva na taj grad dovela do velikog broja civilnih žrtava.

Nastavi čitati

Aktuelno