Connect with us

Banjaluka

BANJALUKA I DALJE NAJJEFTINIJA Grad u borbi PROTIV POSKUPLJENJA, na sljedećoj sjednici o komunalnim uslugama

Gradski parlamentarci će u narednu srijedu. 22.marta na vanrednoj sjednici Skupštine Grada, raspravljati o korekciji cijena komunalnih usluga.

Grad Banja Luka i u ovom slučaju planira da i dalje, nakon više od 15 mjeseci, teret poskupljenja preuzima na sebe i ne dozvoljava da građani u doba inflacije osjete poskupljenja komunalnih usluga kao što je to slučaj u drugim gradovima Republike Srpske i regiona.

U poređenju sa drugim gradovima Srpske i regiona, koji su već mnogo ranije podigli cijene komunalnih usluga, Grad Banja Luka ide u pravcu da i dalje ima najjefitnije komunalne usluge.

Ipak, inflacija je uzela danak, te je nakon više od 15 mjeseci i korekcija cijena komunalnih usluga neminovna, a sve kako bi se održalo stabilno poslovanje preduzeća koja su zahtijevala korekcije, a to su preduzeća „Eko toplane“, „Čistoća“ i „Vodovod“.

-Predložene korekcije i zahtjevi preduzeća „Čistoća“, „Vodovod“ i „Eko toplane“ za Grad Banju Luku u traženom obimu su neprihatljivi za nas, a samim tim i za naše građane. Upravo zbog toga, da bi zaštitili građane od najavljenog poskupljenja grijanja, mi ćemo subvencionisati “Eko toplane“ u ovoj godini sa 7 miliona maraka –rekao je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević nakon kolegijuma Skupštine Grada.

Dodoa je kako će, zahvaljujući ovim finansijskim sredstvima Grada, građani grijanje i dalje plaćati manje nego što je zahtjevom preduzeća „Eko Toplane“ prvobitno zatraženo.

-Poređenja radi, cijena grijanja u Doboju po metru kvadratom iznosi 2,93 KM, dok je ta cijena u Prijedoru oko 2 KM, a sa druge strane, cijene svih komunalnih usluga u Beogradu i Zagrebu skuplje za 30 odsto nego u Banjoj Luci. Kada je riječ o uslugama „Čistoće“, ovo preduzeće je zahtijevalo da usluge poskupe za čak 33 odsto, što je za gradsku administraciju bilo neprihvatljivo, te je predloženo prihvatljivije rješenje – kazao je on.

Tako će domaćinstvo površine od 60 kvadratnih metara za odvoz otpada ubuduće izdvajati oko 2 KM više nego inače.

-U okviru nove cijene, doći će i do poboljšanja usluga preduzeča “Čistoće”, a samim tim i higijene u gradu. Uz sve to, gradska administracija nabaviće i nove kontejnere. Prvi put sugrađanima će na raspolaganju biti i podzemni kontejneri, što znači da će građani za minimalnu korekciju cijena dobiti i mnogo kvalitetniju uslugu – poručio je gradski menadžer.

Dodatno, gradski menadžer je istakao kako je preduzeće “Vodovod” ranije tražiloda se vrati fiksna naknada za mjerno mjesto koja im je ukinuta, a kada je riječ o korekciji cijena, ona će biti viša za oko 15 feninga.

-Imajući u vidu da je poskupljenje energenata prouzrokovalo veće troškove svim ovim preduzećima u iznosu od preko 2 miliona KM za svako preduzeće, a kako bi ona ostala likvidna i bila na usluzi građanim,a ponudili smo rješenja koja su najrealnija i najprihvatljivija, preuzimajući ponovo najveći dio poskupljenja na sebe – rekao je on.

Podsjećamo, zbog inflacije na svjetskom tržištu, pomenuta preduzeća tražila su povećanje cijena svojih usluga.

Tako su “Eko toplane” tražile povećanje cijena grijanja za čak oko 58 odsto,  preduzeće “Čistoća” za oko 33 odsto, a vodovod “Vodovod” oko 15 odsto.

Grad Banja Luka u vremenu velikih poskupljenja u proteklom periodu zadržao je stare cijene komunalnih usluga, te uprkos inflaciji najveći teret poskupljenja Grad i dalje preuzima na sebe.

Zahvaljujući svemu tome građani Banja Luke će i nakon korekcija cijena i dalje plaćati najniže cijene komunalnih usluga u cijeloj Republici Srpskoj.

Banjaluka

NEVJEROVATNO! Tek postavljene VASKRŠNJE DEKORACIJE u Parku „Petar Kočić“ već su se našle na METI VANDALA!

Tek postavljene vaskršnje dekoracije u Parku „Petar Kočić“ već su se našle na meti vandala.

Naime, nesavjesni pojedinci oštetili su dekoracije vaskršnjih jaja, koje su trebale da uljepšaju ambijent našeg grada tokom vaskršnjih praznika i to već prvi dan kako su postavljene u Parku.

Napominjemo da su ranije iz Odjeljenja za komunalne poslove apelovali da svi zajedno čuvamo naš grad, komunalnu opremu i zajedničku imovinu.

-Nažalost, ovakva uništavanja su sve češća pojava u našem gradu, te i ovim putem upućujemo apel sugrađanima da prijave nadležnim organima, ukoliko uoče ovakve pojave – zaključuju iz Odjeljenja.

Nastavi čitati

Banjaluka

ODLIČNA ZABAVA! Rok Simfonija rasplesala Banjalučane

Rock Simfonija održala je danas mini koncert u centru Banjaluke gdje je svojim snažnim ,,rok,, zvucima zabavljala sugrađane ali i najavila koncert u gradu na Vrbasu koji je zakazan za 10. maj u sportskoj dvorani Centar – sve u okviru najiščekivanijeg dogadjaja u svijetu tetovaža kod nas – Banja Luka Tattoo Show!

Današnji “flash mob” bio je samo uvod u ono što očekuje posjetioce tog nevjerojatnog spektakla gdje Rok Simfonija nastupa prvi dan.

Banjaluka će 10, 11. i 12. maja postati epicentar svjetske tattoo scene uz bogat muzički program domaćih i regionalnih bendova. Očekuje se da će veliki broj posjetilaca uživati u fantastičnim tetovažama, muzici i atmosferi koja će ostati urezana u sjećanju svih koji budu prisustvovali tom nezaboravnom događaju.

Nastavi čitati

Banjaluka

UVIJEK DRAGI GOSTI! Stanivuković ugostio delegaciju Modina predvođenu gradonačelnikom Haimom Bibasom

Gradonačelnik Draško Stanivuković ugoastio je danas u Gradskoj upravi delegaciju izraelskog grada Modina, koju je predvodio gradonačelnik Haim Bibas.

Tom prilikom Stanivuković je poručio kakao ovaj grad i Banja Luka dugi niz godina njeguju bratske odnose.

–Gradonačelnik našeg prijateljskog grada Modina, Haim Bibas, posjetio je Banju Luku povodom Dana grada. Banja Luka i Modin punih 14 godina njeguju bratske odnose, koje ćemo u budućnosti, siguran sam, još više osnažiti – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno