Connect with us

Banjaluka

VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA BANJALUKE POČELA DANAS Cijelo proljeće radiće se na uređenju grada

Velika akcija uređenja i čišćenja grada počela je danas i tokom cijelog proljeća obuhvatiće sva naselja u Banjoj Luci.

Početak akcije najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković, uz prisustvo ekipa i mehanizacije komunalnih službi i izvođača koji će biti angažovani na provođenju različitih aktivnosti.

-Od danas pa tokom cijelog proljeća zajedno sa našim sugrađanima radićemo na uređenju našeg grada u sklopu čega će biti realizovano dnevno i noćno pranje ulica, sadnja novih drvoreda, orezivanje drveća, ali i modernizacija saobraćajnica i iscrtavanje linija, uređenje parkova, odvoz krupnog otpada. Sa uloženih nekoliko miliona KM doći ćemo do konačnog cilja, a to je uređeniji i čistiji grad – poručio je on.

Gradonačelnik je kazao da se ovom proljeću posebno radujemo jer dočekujemo najveće i kulturne i sportske događaje u našem gradu.

-U aprilu očekujemo stotine hiljada posjetilaca i za nas je veoma važno da se prvo pokažemo sami pred sobom, ali onda i pred svim onim prijateljima i gostima koji će doći u naš grad. Banja Luka je čista, Banja Luka je lijepa, uredna i to morate uvijek da dokazujete. Čistiti grad to ne znači da jednom počistite i da stanete, morate to da radite kontinuirano – kazao je on.

Stoga je, kako je naveo u ovogodišnjem budžetu izdvojeno najviše moguće sredstava za ove namjene.

-Akcija znači kontinuirani niz – na desetine aktivnosti od uređenja, čišćenja pa do obnove saobraćajnica,  signalizacije, zelenila, dječijih igrališta, uređenja obala Vrbasa, vodotokova… Dodatno ću zamoliti sve naše službe da od 10. do 20. aprila budu prisutne danonoćno da čistimo naš grad i da svi oni koji su ovdje došli kažu kako lijepo izgleda – naglasio je gradonačelnik.

„Čisto lice grada“ ove godine ima podslogan „Priduži se i ti“.

-Očekujemo da se uključi veći broj zajednica etažnih vlasnika, grupa građana koja djeluju u određenim naseljima i da nam se pridruže u svim aktivnostima koje ćemo raditi zajedno. Grad će pripremiti i nagrade za one najaktivnije, i to u vidu sadnica, cvijeća i parkinga za bicikle – kazala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, koja je i koordinator akcije „Čisto lice grada“.

Kako je navela, akcija će krenuti iz centralnih naselja i širiće se prema prigradskim i seoskim, a tokom svake sedmice akcije biće sinhornizovane aktivnosti svih službi tako da će se raditi i na saniranju udranih rupa, iscrtavanju signalizacije, čišćenja i rješavanja „divljih deponija“.

Dodala je da da će tokom akcije biti postavljeni kontejneri za kabasti otpad, ali ćemo i kontrolisati odlaganje kabastog otpada pored kontejnera.

– Grad svake godine ulaže veliki iznos pa čak do milion KM za uklanjanje kabastog otpada koji se nalazi oko kontejnera u gradskim naseljima. Nažalost, akitvnosti koje smo prošle godine uradili na uklanjanju divljih deponija odnosno sve sadnice koje smo zasadili oko kontejnera kako bismo spriječili odlaganje krupnog otpada u tri navrata su bile uništene. Tako da ćemo morati pojačati rad kontrolnih organa – kazala je ona.

Istakla je da je vjeruje da ćemo zajedno doći do cilja –  podići svijest sugrađana i što uređenijeg grada.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da gradska administracija prošle godine u februaru potpisala sporazum sa Evropskom investicionom bankom o dobijanju pomoći od 500 hiljada evra za izradu Studije za upravljanje čvrstim otpadom, ali i za tretiranje i prečišćavanje otpadnih voda.

-Sada smo prešli i na konkretna djela odnosno očekujemo u narednih 14 mjeseci da ćemo dobiti Studiju izvodljivosti koja će u jednom segmentu govoriti o optimalnom načinu prikupljanja otpada, tretiranju otpada i ekonomskim aspektima iskorištavanja tog otpada. Drugi segment Studije odnosiće se na ono što Banja Luka dugo čeka – prečišćavanje otpadnih voda za cijelu Banju Luku – naveo je on i dodao da je u planu izgradnja prvog kolektora kod Kastela kako bismo rijeku Crkvenu na ovaj način uredili i poboljšali higijenu u Vrbasu.

Banjaluka

Ovo je radno vrijeme za VASKRŠNJE PRAZNIKE u Banjaluci

Povodom predstojećih vaskršnjih praznika u Banjaluci će doći do izmjene radnog vremena za pravna lica i preduzetnike koji posluju na području grada.

Kako navode iz Gradske uprave, u dane pravoslavnog Vaskrsa, koji je po Zakonu o praznicima Republike Srpske vjerski praznik, za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti neradni dani biće 3. maj (pravoslavni Veliki petak), kao, i 06. maj (Vaskršnji ponedjeljak).

Gradska uprava – Ne radi

Dežurne službe

Služba porodične medicine – dežurni timovi u Poliklinici i u Platonovoj ulici, radiće u dvije smjene, od sedam do 20 časova, služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu – dežurni stomatolog radiće u stomatološkoj ambulanti u Službi hitne medicinske pomoći 24 časa, dok će specijalističke pedijatrijske ambulante raditi od sedam do 15 časova, u pedijatrijskim ambulantama u Poliklinici.

“U poslijepodnevnim i večernjim časovima djeca se zbrinjavaju u ambulantama porodične medicine u Poliklinici i u Platonovoj ulici, a nakon 20 časova pacijente će zbrinjavati Služba hitne medicinske pomoći”.

Javni gradski i prigradski prevoz

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava putnike, da će autobusi javnog gradskog i prigradskog prevoza na području grada saobaraćati u petak i ponedeljak po redu vožnje od subote.

Apoteka

Dežurna apoteka za vrijeme vaskršnjih praznika biće “1. maj” u Ulici Milana Tepića.

Tržnica

Od osam do 15 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ ČESTITAO VUČEVIĆU “Banjaluka se raduje, jer od Miloša uvijek imamo BRATSKU PODRŠKU”

Narodni poslanik PDP-a Nebojša Drinić uputio je najiskrenije čestitke novoizabranom premijeru Milošu Vučeviću i svim članovima Vlade Srbije na čijem je čelu.
-Banjaluka se raduje uspjehu gospodina Vučevića koji joj je uvijek pružao prijateljsku i bratsku podršku. Ključevi grada koji su ove godine dodijeljeni Milošu Vučeviću pokazuju s koliko poštovanja i ljubavi pamtimo sve dobro što je učinio na povezivanju Novog Sada i Banjaluke koji su istinski bratski gradovi. Uvjeren sam da će imenovanje premijera Srbije biti novi početak lijepih odnosa i intenzivirane saradnje. Na obostrano zadovoljstvo, istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ! “Istrajni smo u politici BESPLATNIH PLACEVA I GRAĐEVINSKIH DOZVOLA”

Banja Luka je istrajna da sprovede mjeru kojom će mladi bračni parovi, porodice sa četvoro i više djece i porodice poginulih boraca od svog Grada dobiti besplatne placeve za gradnju stambenog objekta i na taj način, uz besplatne građevinske dozvole, ostvariti uštede preko 50.000 KM što je približno jednako cijeni izgradnje kuće.

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je da Grad ima dosta zemlje u vlasništvu u Motikama, Česmi, te Debeljacima.

-To je gradska zemlja. Međutim, ne može biti poljoprivredno zemljište. Sa druge strane, ne može se od tog komada zemlje napraviti poslovna niti industrijska zona. Dakle, ta zemlja stoji prazna i mi moramo da je održavamo. Zato smo došli na ideju da to sve uredimo, isparcelišemo i na kraju podijelimo ljudima da prave kuće i ostaju u Banjoj Luci – kazao je gradonačelnik.

Podsjećamo, gradonačelnik je nadležnim republičkim institucijama dostavio inicijativu za izmjenu Zakona o stvarnim pravima kako bi se realizovala ova humana ideja, od koje bi korist imale porodice poginulih boraca, višečlane porodice i mladi bračni parovi.

Nastavi čitati

Aktuelno