Connect with us

Svijet

U eksploziji bombe postavljene pod automobil ubijen ruski upravnik grada Berdianska

Prema izvještajima ruskih državnih medija, ruski pukovnik koji je služio kao vojni zapovjednik grada Berdianska ubijen je u eksploziji automobila bombe.

Autobomba je navodno eksplodirala u blizini gradskog administrativnog sjedišta, koje se koristi kao ruska baza.

Fotografije pokazuju da je automobil kojim se koristio ruski pukovnik Artjom Bardin, teško oštećen u napadu koji se dogodio oko podneva.

Prema prvim izvještajima, Bardin je preminuo od zadobivenih rana. Ali Vladimir Rogov, administrativni lider regije Zaporizhzhia kojeg je imenovala Rusija, rekao je u Telegram postu napisanom nešto poslije 20:30 u utorak da se pukovnik “bori za svoj život”.

Hvala Bogu, informacije o smrti komandanta Berdjanska Artjoma Bardina nisu potvrđene. Uprkos teškim povredama, gubitku noge i velikom gubitku krvi, on je živ. Doktori se i dalje bore za njegov život”, rekao je Rogov.

Rusi tvrde da iza napada stoji Ukrajina. Ako je istina, to bi bio dosad najznačajniji atentat na nekoga koje radio za vlasti Rusije u Ukrajini.

Svijet

U mraku čak 18 miliona ljudi: Još jedna zemlja kompletno ostala BEZ STRUJE

Dva dana prije BiH, Crne Gore i Dalmacije, u srijedu popodne, opšti nestanak struje u cijeloj zemlji doživio je i Ekvador.

Nacija od oko 18 miliona stanovnika ostala je najmanje jedan sat bez električne energije dok su vlasti riješile problem, objavio je ministar javnih radova Roberto Luque za mrežu X.

– Došlo je do kvara na dalekovodu koji je uzrokovao kaskadno isključenje, tako da nema struje na nacionalnom nivou- rekao je Luque, koji je i vršilac dužnosti ministra energetike, ne dajući dodatna objašnjenja.

U aprilu je predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio vanredno stanje u energetici i najavio planirana isključenja struje.

Južnoamerička zemlja bori se sa sušom koja utiče na proizvodnju struje iz hidroelektrana. Ispad je iznenadio Ekvadorce, posebno stanovnike glavnog grada Quita i korisnike podzemne željeznice, zaustavivši vozove oko 15:20 po lokalnom vremenu, prenosi index.hr.

Nastavi čitati

Svijet

Borelj s ministrima spoljnih poslova zemalja Balkana: ZAJEDNO IZGRADITI UJEDINJENU EVROPU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izrazio je zadovoljstvo što se sastao sa ministrima spoljnih poslova zemalja Balkana u Beču u okviru programa “Prijatelji Balkana” i “Strategija dunavskog regiona”.

“Drago mi je što sam se sastao sa ministrima spoljnih poslova Balkana. Razgovarali smo o tome kako izgraditi zajedno Evropu koja će biti više ujedinjena”, napisao je on na platformi Iks.

Borelj je zahvalio ministru spoljnih poslova Austrije Aleksandru Šalenbergu na susretima u Austriji.

Šalenberg je juče rekao da će novi saziv Evropske komisije biti ubrzo izabran i da se EU zalaže za to da sve države kandidati koji su dio Strategije EU za Dunavski region (EUSDR) postanu članice Unije u narednih pet godina.

Šalenberg je istakao da podrška Austrije državama Balkana, uključujući Srbiju, na evropskom putu “nema veze s altruizmom, nego je to u interesu” Beča.

“Imamo ljudski most prema ovom regionu i značajnu ekonomsku saradnju”, rekao je on.

On je rekao da je svaka platforma za saradnju, uključujući Strategiju EU za Dunavski region, dobra za države kandidate.

“Mi želimo da sve države koje okuplja EUSDR a nisu članice EU to postanu. Očekujemo da njihova integracija u EU bude na vrhu agende nove Evropske komisije”, istakao je Šalenberg.

Nastavi čitati

Svijet

URAGAN U MOSKVI: Dvoje poginulih a više od 30 povrijeđenih (VIDEO)

Najmanje 35 osoba je povrijeđeno a dve su poginule usljed uragana koji je u četvrtak protutnjao Moskvom.

Među povrijeđenima je i šestoro djece.

Nadležni su apelovali na građane da ne izlaze napolje po lošem vremenu zbog obilnih padavina koje se očekuju u glavnom gradu Rusije.

Uragan je nanio veliku štetu dijelovima grada. Prema podacima nadležnih službi, oboreno je skoro 1.200 stabala, oštećeno 645 automobila i nekoliko stubova ulične rasvjete, prenosi RIA Novosti.

Nastavi čitati

Aktuelno