Connect with us

Politika

Poslanici odlučuju o sudbini srpskog sudije u Sarajevu

Šesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) počela je u Banjaluci, a razlog za njeno sazivanje jeste oštar zajednički stav federalnih političara u vezi sa vlasništvom nad imovinom u BiH.

Skupštinski kolegijum prethodno je utvrdio dnevni red na kojem su dvije tačke – informacija o zaključcima NSRS od 17.februara 2020.godine o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH i informacija o skupštinskim zaključcima od 10.decembra 2021.koji se odnose na nadležnosti u oblasti vojske i indirektnih poreza.

Federalni političari su, naime, prije nekoliko dana potpisali zajedničku izjavu u kojoj traže da Tužilaštvo BiH i ostali nadležni organi procesuiraju one koji najavljuju da će nastaviti knjiženje imovine na Srpsku, tvrdeći da BiH ima isključivu nadležnost da uređuje pitanja u vezi sa imovinom. Uz to, pozivaju se i na odluke koje je u vezi s tim donosio Ustavni sud BiH u Sarajevu.

Glas Srpske

Politika

VIŠKOVIĆ ODLUČAN “Borba svim diplomatskim sredstvima protiv rezolucije”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dosta zemalja shvata štetnost donošenja rezolucije o Srebrenici, protiv koje se srpski narod mora boriti svim diplomatskim sredstvima jer je njen cilj etiketiranje srpskog naroda, pa nakon toga konačni obračun sa Republikom Srpskom.

-Bez obzira na to koliko bili mali, pokazaćemo našu moć i koliki je broj slobodarskih zemalja u svijetu. Preostaje nam da se branimo istinom, zbog 3.500 srpskih žrtava u okolini Srebrenice, kao i zbog jednostranog pristupa da su Srbi jedini krivci u BiH – rekao je Višković u vaskršnjem intervjuu za Srnu.

Nakon s prijedloga Velike Britanije iz 2015. godine koja je dala na usvajanje Savjetu bezbjednosti UN rezoluciju o Srebrenici, Višković je rekao da će samo nekoliko godina poslije, na inicijativu Njemačke i Ruande, u Generalnoj skupštini UN biti data na glasanje još jedna rezolucija.

-Nije ni malo laka situacija, ali moramo se boriti svim diplomatskim sredstvima – naglasio je Višković.

On je podsjetio da je nedavno u Narodnoj skupštini usvojen izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, gdje je rečeno da nije bilo genocida.

– To nismo rekli mi, već najcjenjeniji stručnjaci iz tih oblasti – naglasio je Višković.

On je istakao da su se, od kada se povela priča o rezoluciji, javili mnogi stručnjaci širom svijeta i poručili šta misle o tome, ali neke zemlje kao da ne žele to da čuju.

-One imaju svoj cilj i očigledno će se uraditi sve da ga ostvare, ali na nama je da se borimo protiv toga. Ima dosta zemalja koje shvataju štetnost donošenja ovakve rezolucije i da bi to u svijetu moglo donijeti mnogo negativnih posljedica. Želim da zahvalim predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji se na sve načine bori da srpski narod ne bude etiketiran, ali i ostalim prijateljskim zemljama koje su na strani istine i pravde – rekao je Višković.

Istakao je da će Sabor Srbije i Republike Srpske biće prilika da o“kupimo našu političku elitu, srpske predstavnike iz Crne Gore, sa Kosova i Metohije i iz dijaspore, kao i predstavnike Srpske pravoslavne crkve i da izrazimo naše srpske vrijednosti.

On je istakao da će na saboru biti riječi o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi srpski narod i donesene određene odluke kojima se žele zaštititi srpski identitet, jezik i vjera.

-Imam velika očekivanja od sabora. Izuzetno nam je važna sabornost i jedinstvo u ovim teškim trenucima za naš narod, koji se suočava sa brojnim izazovima. Zato je važno da se Srbi, ma gdje živjeli, drže zajedno i dodatno se ujedine – rekao je Višković.

On je rekao da želi jaku i stabilnu maticu Srbiju, koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kada je tako onda je lakše i Republici Srpskoj.

-Takođe, želimo da Srbi budu zaštićeni i u F BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori. Naravno, nakon što su predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Srpske Milorad Dodik najavili ovaj sabor, odmah su se naši pojedinci koji su pričali negativno o njemu, ali želim reći da ovo nije usmjereno ni protiv koga. Sasvim je normalno da se jedan narod drži zajedno i da na saboru izrazimo naše vrijednosti, a to želimo i drugima – poručio je premijer Srpske.

Izborni zakon reakcija
Višković je rekao da Srpska ima pravo na svoj Izborni zakon na osnovu Ustava i svih pozitivnih zakonskih rješenja.

-Izborni zakon Republike Srpske je reakcija, jer zaista nemamo drugo rješenje. Nalazimo se u neravnopravnoj i izuzetno teškoj borbi, te se moramo pravnim sredstvima boriti protiv svih ataka i nepravde koja je usmjerena prema Republici Srpskoj – rekao je Višković.

On je istakao da u preambuli Ustava, kao i u preambuli Izbornog zakona BiH piše da entiteti imaju pravo da sprovode izbore za nivo predsjednika, potpredsjednika Republike Srpske, za poslanike Narodne skupštine, načelnike, gradonačelnike i odbornike, te da CIK BiH sprovodi izbore samo za Predsjedništvo BiH i za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Višković je rekao da je krivični postupak protiv predsjednika Dodika u potpunosti ogolio način na koji funkcioniše današnja BiH jer je u najgorem kolonijalnom maniru, taj postupak pokrenut pod otvorenim i nedvomislenim pritiskom čovjeka koji za sebe tvrdi da predstavlja instituciju visokog predstavnika u BiH.

-Činjenica je da on (Kristijan Šmit) nema legitimitet da sjedi u fotelji visokog predstavnika, s obzirom na to da ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN . rekao je Višković.

Kad je riječ o pravosuđu, a posebno Sudu i Tužilaštvu BiH, Višković kaže da je jasno da je ono pod direktnom izvršnom kontrolom Kristijana Šmita, što se pokazalo upravo na pokretanju krivičnog postupka protiv Dodika.

-Da se poslužim narodnom poslovicom „kud Šmit okom, tu sud skokom“. Svaka priča o `nezavisnosti pravosuđa` tu počinje i završava. Ako imate kolonijalnog upravnika koji otvoreno izdaje naloge tužiocima i sudijama, sa ciljem zadate agende da Dodika treba ukloniti iz političkog života, onda o kakvom pravosuđu mi uopšte pričamo – upitao je premijer Srpske.

Jasno je, kaže on, da je Šmit samo izvršilac te agende, baš kao i ljudi u pravosuđu kojim izdaje zadatke.

Predsjednik Vlade Republike rekao je i da je Srpska finansijski stabilna i da na vrijeme ispunjava sve svoje obaveze – penzije, plate i socijalna davanja isplaćuju se u predviđenim rokovima.

Višković je rekao da je usvojen Prijedlog programa javnih investicija za period 2024-2026. godina, kada su u Republici Srpskoj ugovorene investicije od 2,8 milijarde KM, i to u sektorima energetike, saobraćaja, zdravstva i poljoprivrede.

On je rekao da su najveća ulaganja u projekat izgradnja HE “Buk Bijela” u okviru “Hidroelektroenergetskog sistema Gornja Drina”, izgradnja HE “Dabar” i HE na rijeci Bistrici.

On je naveo da su potvrđeni prioritetni projekti koji će biti finansirani ove godine, te određena lista od njih 16 ukupne vrijednosti 62,3 miliona KM.

Plata
Višković je rekao da je ponosan što je bilo dovoljno unutrašnje snage i političke podrške za povećanje najniže plate u Srpskoj na 900 KM, a prvi pokazatelji sa terena govore da je Vlada s pravom ušla u ovu priču.

-Naravno, uvijek će biti onih što će se buniti, što će tvrditi da će se ugasiti silna radna mjesta i slično. Ali, kad već pričate o tome, dajte neke čvrste, konkretne argumente. Koliko radnih mjesta je nestalo u ova četiri mjeseca, otkako se primjenjuje novi iznos minimalne plate? Ko je to otpušten zbog toga? Kad smo donosili ovu odluku, mi smo vrlo detaljno razradili sve moguće scenarije i, kako je vrijemo pokazalo, bili smo potpuno u pravu kad smo se odlučili na ovaj korak – rekao je Višković.

On je rekao da lično osjeća satisfakciju zbog te odluke.

-Ako ćemo lično, da, osjećam satisfakciju zbog toga što je minimalac udvostručen u mom mandatu na čelu Vlade i što smo, ovim putem, smanjili prostor za razne manipulacije kojim smo svjedočili svih godina – rekao je Višković.

Imajući u vidu da se dio poslodavca nije saglasio sa odlukom o najnižoj plati, Višković je rekao da ne postoji nijedna odluka oko koje će uvijek postojati konsenzus zainteresovanih strana, i ne treba imati zabluda o tome.

-U priči o najnižoj plati, mi smo, kao Vlada, imali zadatak da pronađemo kompromisno rješenje između interesa radnika i poslodavaca, te procijenimo šta je najbolje za Republiku. Kao Vlada, preuzeli smo politički i ekonomski rizik te odluke, svjesni da niko do kraja neće biti zadovoljan. Međutim, nije moj posao da nekoga učinim zadovoljnim, nego da uradim ono što je najbolje za narod i državu – rekao je Višković.

Višković je istakao da je rad na izradi socijalne karte u punom jeku, napreduje veoma dobro i da vjeruje da će ovaj veoma važan projekat biti završen u što kraćem roku, mnogo brže nego što je urađeno u nekim drugim zemljama.

On je istakao da je izrada socijalne karte od ogromnog značaja, kako za građane Srpske, tako i za sistem u cjelini, te je jedan od prioriteta u ovom trenutku jer će sistem da prepozna i identifikuje socijalno ugrožene građane i isključivo prema njima usmjeri svoju socijalnu politiku.

Nastavi čitati

Politika

BOŠNJACI SE SUTRA OKUPLJAJU U POTOČARIMA! Dodik “Nadležne službe će sačuvati bezbjednost”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni, povodom navoda da veći broj Bošnjaka sutra u Potočarima planira okupljanje kako bi isprovocirala Srbe i tako izazvali incidente, da je to stvar za nadležne službe u Srpskoj koje će to veoma efikasno riješiti.

– Vjerujem da postoje takvi umovi koji bi pokušali na takav način nešto da spreme, ali u svakom slučaju treba dati priliku tim službama da završe to sve da ne bude nikakvih spekulacija – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da stvari treba smiriti i preduzeti sve zakonske i druge mjere kako bi se napravila potpuno bezbjednosno neutralna sredina.

On je napomenuo da Bošnjaci imaju mogućnost da obilježe sve svoje događaje na prostoru Republike Srpske, što nije slučaj sa Srbima u FBiH.

Dodik je rekao da će nadležne službe u Republici Srpskoj učiniti sve da potpuno bezbijedno protekne i predstojeće otvaranje obnovljene džamije Arnaudija u Banjaluci.

-A napadi iz FBiH da se sve iskoristi i napravi problem, a pogotovu sada, u uzletu opštih osuda prema Srbima na globalnom nivou od njihovih saveznika, očigledno neki žele da iskoriste, pa i ti koji imaju namjeru da to urade – dodao je Dodik.

Srna tvrdi da je veće okupljanje Bošnjaka planirano je za Vaskrs u Potočarima kod Srebenice, a namjera je i da se provokacijom srpskog naroda pokušaju izazvati incidenti.

Nastavi čitati

Politika

DVA DRUGARA, DOBRA STARA! Đajić i Ninković preko Šobotovih leđa KORISTE DJECU U POLITIČKOJ KAMPANJI! (FOTO)

Direktor UKC-a i predsjednik GrO SNSD Banjaluka već je poznat po tome što mu nije strano korištenje estrade, pacijenata, ali i djece u prljavoj političkoj kampanji koju godinama bezuspješno vodi.
Ovog puta Đajić je skupa sa predsjednikom Skupštine grada Ljubom Ninkovićem i doktorom Šobotom kako sam navodi ispred jednog kafića naletio na djecu kojoj je Šobot spasio baku. Naravno da je to iskoristio iste sekunde te sve objavio na društvenim mrežama, pokušavajući skupiti poene na potpuno privatnoj stvari i ljekarskom pozivu Nikole Šobota koji se ruku na srce nikada nije spuštao ovako nisko i hvalio se čiju baku je spasio.
-Po izlasku iz jednog lokala gdje sam pio kafu sa svojim prijateljima Nikolom Šobotom i Ljubom Ninkovićem, grupa dječaka mi je prišla i zamolila me da se slikaju samnom. Jedan od njih je imao želju za fotografijom i sa našim doktorom Šobotom, što me jako iznenadilo, pa sam ga pitao da li ga poznaje. Odgovorio je kako je doktor Šobot spasio život njegovoj baki.
Spontani trenuci puno nam toga kažu, a dr Šobot će uskoro spašavati našu Banjaluku od propasti u kojoj se trenutno nalazi, baš kao što je svoj život posvetio spašavanju života pacijenata, naveo je Đajić na svom FB profilu.

Nakon što je koristio škole, djecu sa smetnjama u razvoju, stare i nemoćne, estradne ličnosti kao i presuđene kriminalce i narkomane, ni sami ne znamo šta je sljedeće što od njega možemo očekivati. Bijes roditelja zbog koncerta u OŠ na Starčevici još se nije stišao, a “Lepi” ponovo jaše.

RODITELJI BIJESNI I OGORČENI: Za koncert Baje Malog Knindže zadužen STARI ORGANIZATOR partija za djecu i odrasle, profesor dr VLADO ĐAJIĆ

Banjaluka24

Nastavi čitati

Aktuelno