Connect with us

Banjaluka

U znak prijateljstva dva grada: U Banja Luci zasađen kalem najstarije vinove loze iz Maribora

Kalem najstarije vinove loze iz Maribora posađen je danas u Botaničkoj bašti Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci.

Svečanoj sadnji zajedno sa ambasadorom Republike Slovenije Damijanom Sedarom prisustvovao je gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković.

– Banja Luka ali i mi Srbi smo otvoren narod i gradimo mostove prijateljstva na svakom koraku. Banja Luka je 95. grad u koji je stigla sadnica najstarije vinove loze, koja u Mariboru raste 450 godina, a zasađena je kao znak prijateljstva Banje Luke i Maribora, ali i prijateljstva između naših naroda – poručio je Stanivuković.

On je istakao da Grad Banja Luka već dugi niz godina podržava rad i ima zaista odličnu saradnju sa brojnim udruženjima nacionalnih manjina, među kojima je svakako i Udruženje Slovenaca „Triglav“, ali i odličnu saradnju sa gradonačelnicima više slovenačkih gradova poput Kranja, Ljubljane, Velenja, ali i sa rukovodstvom Republike Slovenije.

– Imamo zaista odličnu saradnju sa Slovenijom, njegujemo prijateljske odnose, a istvremeno dogovaramo i saradnju kroz konkretne projekte i investicije – rekao je Stanivuković te dodao da će saradnja biti nastavljena i dalje.

On je napomenuo da kao gradonačelnik redovno podržava i prisustvuje manifestaciji „Martinovanje“, koju tradicionalno organizuje Udruženje Slovenaca, jer, kako je kazao, na taj način želi da pošalje poruku da svaki čovjek može i treba u Banjoj Luci da se osjeća „kao svoj na svome“.

Ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar rekao je da je sadnja najstarije loze zapravo nova veza između Maribora i Banje Luke.

-U Banjoj Luci se već godinama proslavlja „Martinovanje“ praznik posvećen vinu. Sadnjom ove loze Udruženje Slovenaca „Triglav“ imaće potpun lanac potreban za nastanak vina i to nas mnogo raduje. Ipak značaj sadnje najstarije vinove loze ogleda se u tome da će učvrstiti prijateljstvo i odnose naša dva naroda što je od svega najvažnije – istakao je Sedar.

Banjaluka

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković boravi na Svetoj gori: “DUHOVNI MIR I LJEPOTA”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković boravi na Svetoj gori, gdje je snimio kratak video-zapis.

Evo nas na Svetoj gori i imam želju da vam pokažem dio ove duhovne ljepote i duhovnog mira, ako je to uopšte moguće dočarati preko jednog video-zapisa, objavio je Stanivuković na društvenim mrežama.

– Već sutra ćemo posjetiti našu svetinju Hilandar – najavio je gradonačelnik Banjaluke.

Nastavi čitati

Banjaluka

ODRŽANO PETO IZDANJE TRKE „Suturlija trejl 2024“, učestvovao i gradski menadžer

U našem gradu uspješno je okončano peto izdanje trke “Suturlija trejl 2024 ”, poznate i kao Banja Luka Oasis.

U ovoj trci koja ima za cilj promovisanje zdravih životnih navika, ali i prirodnih ljepota našeg grada učestvovao je i gradski menadžer Bojan Kresojević, koji je istakao da Banja Luka može biti ponosna na trku koja se odvija u prirodnim ljepotama našeg grada.

Prelijepa trka „Suturlija trejl“ u srcu prirode. Banja Luka može biti ponosna na sportsko-rekreativne sadržaje među kojima se svakako ističe „Suturlija Ultra trejl“ po prirodnim ljepotama duž cijele staze. Od Planinarskog doma „Šibovi“ uz rijeku Suturliju takmičari su imali priliku uživati u 8,2 kilometara staze – poručio je gradski menadžer.

Takođe, on je iskoristio priliku da se zahvali organizatorima Atletskom klubu „Alfa“ na sjajnoj organizaciji, ali i na tome što na najljepši način promovišu prirodne ljepote našeg grada.

– Suturlija svakako predstavlja jedno od mjesta gdje u potpunosti možete osjetiti ljepotu prirode, te mi je veliko zadovoljstvo što sam bio dio ove trke– rekao je Kresojević.

On je još jednom podsjetio da su događaji koji promovišu sport, zdrav život i zdrave životne navike, ali i prirodne ljepote našeg grada i važnost očuvanja životne sredine posebno značajni, zbog čega je Grad i podržao ovu trku.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKI KARNEVAL: Narednog vikenda sjajna zabava na ulicama Banje Luke

Više od dvadeset karnevalskih grupa iz zemlje i regiona prirediće sjajnu atmosferu na ulicama Banje Luke u periodu od 24. do 26. maja u okviru trećeg izdanja Banjalučkog karnevala.

Pored grupa iz zemlje, u naš grad pristiže veliki broj internacionalnih grupa iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Italije, Brazila i Kube.

Centralni događaj ovogodišnjeg karnevala zakazan je za subotu, 25. maj sa početkom u 18.00 časova. Velika karnevalska povorka kretaće se od Narodnog pozorišta Republike Srpske prema Trgu Krajine, gdje vas ove godine očekuje pravi spektakl uz plesačice brazilske sambe i performans „Mirror Crew“. Nakon nastupa karnevalskih grupa uslijediće i koncert grupe „Cubalkanika“.

Veče uoči karnevala, 24. maja od 19.30 časova i ovoga puta biće organizovana karnevalska žurka na otvorenom, gdje sve sugrađane, ali i brojne turiste očekuje fenomenalna zabava u centru našeg grada. Naime, svi posjetioci će na potezu od Gajeve ulice do „Parkića“ moći uživati u druženju sa karnevalistima.

Nedjelja, 26. maj rezervisana je za dječiji karneval, koji će biti održan kod fontane u Parku „Mladen Stojanović“ sa početkom u 11.00 časova. Preko 600 naših mališana obučenih u kreativne kostime zasigurno će učiniti da i ovo proljeće bude nezaboravno.

Ne propustite priliku da budete dio jedinstvene atmosfere jer sve posjetioce očekuje mnogo smijeha, druženja, pjesme i dobre zabave, a ljepota, raznolikost i šarolikost plesnih kostima svakako će uljepšati ovu jedinstvenu turističku manifestaciju.

Nastavi čitati

Aktuelno