Connect with us

Banjaluka

Tanka prodaja na banjalučkoj tržnici, kiša rastjerala kupce rasade

Ovogodišnja prodaja rasade je veoma loša, a jedan od krivaca je nepogodno vrijeme za sadnju, odnosno obilne padavine, kazali su vlasnici štandova na tržnici.

“Što se tiče cijena, rasada je jeftinija u odnosu na početak prošlogodišnje sezone”, navela je vlasnica jednog većeg štanda na tržnici.

Prema njenim riječima, gajba sadnica od 28 komada košta deset KM, a pikirane sadnice u saksijama koštaju po pola KM.

“Ove cijene se odnose na sve sadnice, dakle ista je cijena za paradajz, krastavac, papriku, patlidžan i mnoge druge”, pojasnila je ona.

Kako kaže, prošle godine su cijene bile veće, gajba sadnica je koštala od 12 do 14 KM, dok je cijena po komadu iznosila oko 70 feninga, a više se kupovalo.

“Sadnice će nam propasti, moraćemo ih bacati, a u svemu tome seljak najgore prođe, najviše se umori, a nema ništa”, zaključila je ona.

I Milan Mihajlović, koji prodaje rasadu na tržnici, potvrdio je da nije zadovoljan ovom sezonom, te da je prošla bila mnogo bolja.

“Početak godine je jako loš, ljudi se plaše kupovati sadnice zbog vremena, još je hladno i vlažno”, istakao je on, te dodao da Banjalučani na njegovom štandu mogu kupiti 10 sadnica paprike za jednu KM, a pet sadnica paradajza takođe za jednu KM, dok su pikirane sadnice u čašama sve po pola KM.

Prema riječima jednog vlasnika štanda, cijene rasade su iste kao i prošle godine, a do poskupljenja je došlo prije nekoliko godina, kada se pojavila korona.

“Tada su svi kupovali jer su se plašili gladovanja, sada slabo kupuju. Sada bi svi da zasade baštu za dvije KM, a odlaze u luksuzne restorane, piju skupo vino i putuju, a onda dođu ovdje pa se cjenkaju”, rekao je on, te dodao da je potrebno da svako odredi sebi šta mu je prioritet.

Cijene rasade na ovom štandu su za pikirane sadnice po pola KM, a 10 sadnica paprike košta jednu KM, dok je cijena pet sadnica paradajza jedna KM, kao i na ostalim štandovima na tržnici.

Banjalučanka, koja je kupovala sadnice, istakla je da nije zadovoljna cijenama.

“Sve cijene rastu, ništa nije pojeftinilo u odnosu na prošlu godinu. Nisam sigurna koliko je tačno novca potrebno za baštu, ali znam da je teško u današnje vrijeme priuštiti sebi nešto”, kazala je ona, noseći u rukama punu kesu sadnica za svog brata.

Kako je rekla, još nije došlo do toga da mještani ne mogu kupiti rasadu, još se svi snalaze nekako, ali postavlja se pitanje do kada.

(Nezavisne novine)

Banjaluka

Zbog otvaranja džamije “Arnaudija” POJEDINI UGOSTITELJSKI OBJEKTI u Banjaluci NEĆE RADITI 7. maja! Evo i koji

Povodom otvaranja džpamije „Arnaudija“ u Banjaluci MUP Republike Srpske je donio naredbu o privremenoj zabrani rada ugostiteljskih objekata, te točenja alkoholnih pića u pojedinim ugostiteljskim objektima na području grada Banje Luke.

Ovom Naredbom, 7. maja 2024. godine, u vremenu od 07.00 do 17.00 časova, privremeno se zabranjuje rad u sljedećim ugostiteljskim objektima koji se nalaze na širem prostoru oko objekta „Arnaudija“ u ulicama Braće Mažar i majke Marije, Meše Selimovića, Branka Majstorovića, Bulevar Cara Dušana, Vojvode Momčila, Simeuna Đaka, Kralja Petra I Karađorđevića, i to:

– Restoran „ALAS“ u Ulici Braće Mažar i majke Marije broj 48,
– UO „PECKAM PUB“ smješten u Ulici Braće Mažar i majke Marije broj 43,
– UO „CAFE COFFE“ smješten u Ulici Braće Mažar i majke Marije broj 37,
– UO „DUBLIN PUB“ smješten u Ulici Braće Mažar i majke Marije broj 54,
– UO „THERAPY“ smješten u Ulici Branka Majstorovića broj 9,
– UO „VERDI“ smješten u Ulici Branka Majstorovića broj 21,
– UO „ALEKSANDRIJA“ – Bulevar Cara Dušana broj 13,
– UO „MIKONOS“ smješten u Ulici Braće Mažar i majke Marije broj 96,
– UO „BOKI LAV“ smješten u Ulici Braće Mažar i majke Marije broj 94,
– UO „GAVRAN“ smješten u Ulici Braće Mažar i majke Marije broj 104.

Na dan 7. maj 2024. godine u vremenu od 07.00 do 17.00 časova, privremeno se zabranjuje točenje alkohola u sljedećim ugostiteljskim objektima, i to:

– UO „007“ smješten u Ulici Simeuna Đaka broj 32,
– UO „FARSA“ smješten u Ulici Simeuna Đaka broj 88,
– Restoran „VERANDA“ smješten u Ulici Braće Mažar i majke Marije broj 52,
– UO „MARINER“ smješten u Ulici Braće Mažar i majke Marije broj 50,
– UO „SANGRIJA“ smješten u Ulici Vojvode Momčila bb,
– UO „CAFFE TIPP“ (VOLCANO) smješten u Ulici Meše Selimovića broj 11,
– UO „STARA BANjALUKA“ smješten u Ulici Meše Selimovića broj 5.

Kontrolu izvršenja zadataka iz ove Naredbe, vršiće Odjeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Gradske uprave, uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijska uprava Banja Luka.

Nastavi čitati

Banjaluka

Banjalučkim vatrogascima pune ruke posla, GASILI POŽAR NA KUĆAMA I AUTOMOBILU

Pripadnicima Vatrogasno-spasilačke brigade Banjaluka juče su bile pune ruke posla, a kako su naveli imali su devet intervencija.

Tako su juče ujutru gasili požar koji je izbio u kuhinji, dok su požar na kući gasili i nešto kasnije, odnosno u 14.40 časova.

U 11.50 časova gasili su požar na automobilu u Banjaluci.

Takođe, imali su i dvije intervencije otvaranja stanova.

Vatrogasci su juče i gasili dva požara koja su izbila na kontejnerima, kao i jedan požar koji je zahvatio njivu u Kolima.

Kako su naveli, zabilježena je i jedna tehnička intervencija uklanjanja uginule životinje sa brze ceste Banjaluka-Laktaši.

Nastavi čitati

Banjaluka

DUGOVI SE GOMILAJU, PARA NEMA NI ZA ONKOLOGIJU! Đajić “zakuvao” i sa MINISTROM?

Radovi ka UKC-u Srpske staju, jedan po jedan projekat se zaustavlja zbog dugovanja koja se gomilaju. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zbog kašnjenja u plaćanju stvara velike probleme investitorima angažovanim na velikim projektima u Banjaluci. Pored dugovanja za garažu kod Univerzitetsko – kliničkog centra, zbog čega su radovi obustavljeni, ministarstvo uveliko kasni i sa obavezama za gradnju onkologije, takođe kod UKC-a.

ĐAJIĆ PONOVO NE GOVORI ISTINU! Pogledajte fotografije, ni traga od SAPUNA I TOALET PAPIRA

Za to vrijeme direktor UKC-a Vlado Đajić snima video klipove i hoda po noćnim klubovima, ne pridajući veliku pažnju potpunoj propasti Kliničkog centra Srpske. Nije tajna da na UKC-u nema sapuna, toalet papira, gaze, vate, pa ni aspirina, ali vrlo često ni citostatika i drugih neophodnih lijekova, ali sada staju svi započeti projekti kojima je rok ionako probijen već nekoliko puta.

ĐAJIĆEV “SVJETSKI” UKC na kojem nam “svi zavide”, NEMA LIJEKOVA ZA HEMOTERAPIJU! Pacijenti jutros VRAĆENI KUĆAMA

Veljko Jarić, direktor i vlasnik preduzeća „Aragosta invest“, koje gradi objekat vrijedan 55,8 miliona maraka, nije precizirao o kolikom dugu je riječ, ali je potvrdio da ministarstvo nije ažurno kada je izmirivanje obaveza u pitanju.

„Malo duguju pa onda nešto uplate. Za sada nismo došli u tu poziciju da ne možemo da radimo, ali sada smo u najvećem poslu i jasno smo im rekli da ako uskoro ne uplate ništa, mogli bi doći u problem. Ja neću dozvoliti da mi firma bude blokirana, možemo zaustaviti radove“, rekao je on.

Iako on nije želio da kaže o kojem iznosu je riječ, CAPITAL nezvanično saznaje da je do juče to bilo oko pet miliona maraka, ali i da je krajem dana dio novca uplaćen.

Kada je riječ o relaciji Đajić-Šeranić odnosi su odavno “zategnuti” te predsjednik banjalučkog GrO SNSD izgleda više nema nikakvog uticaja na ministarstvo koje politički pripada njegovoj partiji.

Podsjećamo, Vlada RS i firmi „Marković R.M.“, koja gradi garažu kod UKC RS, duguje 3,5 miliona KM zbog čega se ta firma našla u blokadi, a radovi na garaži vrijednoj 42 miliona maraka svedeni na minimum.

Inače, kada je riječ o onkologiji, planirano je formiranje regionalnog centra za liječenje malignih bolesti unutar UKC-a koji će služiti za smještaj pacijenata na dužem liječenju, kao i dijagnostički centar sa adekvatnim kapacitetima za dnevno liječenje pacijenata.

Objekat će raspolagati sa 360 kreveta za duži smještaj, kao i 50 kreveta za dnevni smještaj pacijenata.

Iako javnost u Srpskoj očekuje odgovore na pitanje zašto je došlo do kašnjenja u plaćanju na ovim velikim projektima, u resornom ministarstvu, na čijem se čelu nalazi Alen Šeranić, ih ignorišu i danima se ne oglašavaju.

CAPITAL-Banjaluka24

Nastavi čitati

Aktuelno