Connect with us

Banjaluka

Savić – Banjac uručila medalje najuspješnijim ekipama Rukometne lige banjalučkih osnovnih škola BEMA

Savjetnik gradonačelnika Banja Luke, Mirna Savić – Banjac uručila je medalje najuspješnijim ekipama Rukometne lige banjalučkih osnovnih škola BEMA.

-Drago nam je da u gradu njegujemo zdrave navike i radimo na razvoju sporta posebno u ovom osnovnom školskom uzrastu kada je i najbitnije. Čestitke svim učesnicima, jer samim tim što su učestvovali svi su pobjednici. Čestitke i organizatorima – kazala je Savić – Banjac.

Na ovom takmičenju, uz podršku Grada, Rukometnog kluba „Borac“ i „Beme“ učestvovalo je 16 škola, a tri nagrađene ekipe dolaze iz osnovnih škola: „Georgi Stojkov Rakovski“, „Branko Radičević“ i „Dositej Obradović“.

Banjaluka

ZAVRŠNICA MALIH OLIMPIJSKIH IGARA SRPSKE u Banjaluci od 10. do 17. maja

Završnica Malih olimpijskih igara Republike Srpske biće održana u Banjaluci od 10. do 17. maja i okupiće više od 2000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Preliminarna takmičenja u četiri ekipna i četiri individualna sporta krenula su jesenas i sada su ušla u samu završicu te će se u najvećem gradu Srpske okupiti najbolji od najboljih iz šest regija, banjalučke, prijedorske, dobojske, semberske, sarajevsko-romanijske i hercegovačke. Školarci će se takmičiti u malom fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, atletici, gimnastici, šahu i džudu.

– Predstojeća republička finala trebalo bi da budu prava promocija sporta, školskog sporta, patriotizma i olimpizma. Prošle godine proslavili smo 20 godina Malih olimpijskih igara i krećemo sa novom formom republičkih finala koju smo napravili po modelu Olimpijskih igara, naravno, u skromnijem formatu. Tokom osam dana oko 2100 dječaka i djevojčica te momaka i djevojaka nastupiće na finalnim takmičenjima dok je u Banjaluci obezbijeđeno 3000 noćenja za učesnike van banjalučke regije – izjavio je za “Glas Srpske” koordinator MOI za banjalučku regiju Velibor Vidović.

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 10. maj od 19 časova u parku “Petar Kočić”.

– Imaćemo i defile učesnika od Narodnog pozorišta Republike Srpske kroz Gospodsku ulicu do parka “Petar Kočić” gdje je pripremljen spektakl. Otvaranje će biti u posebnoj formi sa himnom Republike Srpske i himnom Malih olimpijskih igara dok očekujemo i obraćanje zvanica iz političkog vrha Srpske – naveo je Vidović.

Planirano je da učesnici dolaze u smjenama. Kada jedni završe svoja finala onda će dolaziti drugi. Kraj MOI predviđen je za 17. maj.

– Učesnicima će pored sportskog dijela takmičenja biće priređen i kulturno-zabavni dio. Sport je u osnovi svega, ali ne želimo da to bude svedeno samo na takmičenje već je cilj malo širi i podrazumijeva socijalizaciju, ostvarivanje kontakata kao i to da se djeca doživotno nastave baviti sportom. Bitno je formirati široku bazu iz koje će proisteći kvalitet. Važno je da imamo bunar iz kojeg ćemo crpiti svoje resurse – dodao je Vidović.

Asovi na MOI

Nekoliko vrhunskih sportista Srpske takmičilo se na Malim olimpijskim igrama.

– Fudbalski reprezentativac Srbije Mijat Gaćinović učestvovao je na MOI kao i nekadašnji rukometaši Borca Srđan Trivundža i Aleksandar Međedović. Promotori su bili legendarni rukometaš Mladen Bojinović dok nas je prošle godine posjetila najbolja odbojkašica svijeta Tijana Bošković. Ujedno, pozivam i svu djecu iz Banjaluke i okoline da dođu i navijaju za svoje vršnjake koji su stigli iz drugih mjesta. Isto tako, veliko hvala Gorici Bilak Moconja, Marku Pantoviću i Draganu Vukoviću koji su odradili veliki dio posla da sve ovo bude na izuzetnom nivou – rekao je Vidović.

Nastavi čitati

Banjaluka

HUMANITARNA PREDSTAVA učenika OŠ “Branko Ćopić” za djecu na Kosmetu

Sadašnji i bivši učenici Osnovne škole “Branko Ćopić” iz Banjaluke izveli su večeras vaskršnju humanitarnu predstavu “Mi put svoj znamo”, a sva prikupljena sredstva namijenjena su srpskoj djeci iz višečlanih porodica, te djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji.

Direktor OŠ “Branko Ćopić” Branka Špirić izrazila je zadovoljstvo što je kolektiv ove škole imao priliku da svoje aktivnosti i rad iskoristi u humanitarne svrhe.

– Naša škola ima veoma bogat kulturno-umjetnički život, te nam je želja bila da to prikažemo i neke druge načine, osim na školskoj pozornici – rekla je Špirićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da je predstava svojim prvim izvođenjem povodom obilježavanja školske slave Svetog Save izazvala pozitivne utiske, jer kroz svoj sadržaj spaja sav srpski narod, gdje god da se nalazi.

– Posebno želimo poručiti jednu od biblijskim misli, a to je da je život moguć samo uz veliku ljubav i uz mnogo djece – rekla je Špirićeva.

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov istakao da je predstava dokaz humanosti Republike Srpske, koja je sa posebnom pažnjom pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji.

– Ova predstava posvećena je njima, njihovoj slobodi i opstanku na Kosovu i Metohiji – rekao je Arlov.

On je naveo da je Odbor već 16 godina posvećen srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, te izrazio zadovoljstvo što događaju prisustvuje i porodica Vuković iz Kosovske Mitrovice koja ima 11 djece.

Vuković je zahvalio na podršci i brizi koju građani Banjaluke i Republike Srpske pokazuju za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

– Život Srba na Kosovu i Metohiji jeste težak, ali mostovi koje grade ljudi poput Arlova daju nam snagu da izdržimo i da budemo jači. Možda smo malo ostavljeni, ali nismo zaboravljeni – rekao je Vuković.

Predstavi je prisustvovao i savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Sva prikupljena sredstva biće usmjerena za Dnevni centar “Podrži me-9. januar” i rehabilitaciju njegovih korisnika, djece i mladih sa poteškoćama u razvoju i djecu iz višečlanih porodica na Kosovu i Metohiji.

Srna

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJ BUS VOZI 9. MAJA do popularnog banjalučkog izletišta

Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja saobraćaće Banj bus na relaciji od Tvornice obuće „Bema“ do stanice u blizini spomenika na Banj brdu.

Kako navode iz Odjeljenje za saobraćaj i puteve, polasci od TO „Bema“ su svakih sat vremena s tim da je prvi polazak u 9.00 časova, a poslednji u 19.00 časova. U povratku prvi polazak je u 9.30 časova, a posljednji u 19.30 časova.

Prevoz vrši „Aldemo turs“ d.o.o. Banja Luka panoramskim autobusom, koji je prilagođen i licima sa invaliditetom.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve napominju da je cijena jedne vožnje jedna KM, penzioneri koji imaju kartice za javni prevoz, kao i djeca do pet godina ne plaćaju vožnje.

Nastavi čitati

Aktuelno