Connect with us

Banjaluka

Završen humanitarni turnir „Šah iz bloka“ za porodicu Gašić iz Banjaluke

Šahovski klub „Gambit“ Banjaluka u saradnji sa humanitarnom organizacijom „Srbi za Srbe“ ugostio je oko 60 mladih takmičara na humanitarnom turniru „Šah iz bloka“ – 18. „Gambit Banjaluka Grand pri“.

Riječ je o turniru za djecu, koji je bio treći mini turnir u seriji od šest turnira.

-U saradnji sa organizacijom „Srbi za srbe“ podržana je velika akcija prikupljanja donatorskih sredstava za izgradnju kuće za osmočlanu porodicu Gašić iz Banje Luke, tako da je sav prihod od kotizacije uplaćen za tu namjenu. Šampionsku titulu je osvojio Naid Kekić iz Cazina sa osam poena, srebro je pripalo njegovom bratu Ahmedu Kekiću sa osam poena ali slabijim dodatnim kriterijumima, dok je treće mjesto osvojio domaći takmičar banjalučkog „Gambit-a“ Aleksej Banjac sa sedam poena, navedeno je u saopštenju organizatora.

Dodaju kako je u kategoriji najuspješnijih djevojčica titulu odnijela Marija Vukoje, dok je najuspješniji takmičar do deset godina bio Aleksej Banjac.

“U kategoriji do 14 godina najbolji je bio Naid Kekić, drugi je bio Ahmed Kekić, dok je Marija Vukoje osvojila treće mjesto”, navode organizatori.

Prije ceremonije svečanog otvaranja turnira, takmičarima i prisutnim gostima prikazan je kratki film o humanitarnoj organizacjii „Srbi za Srbe“.

Banjaluka

NASTAVLJENA PODJELA: Gradonačelnik uručio kartice za besplatan javni prevoz za još 1.100 penzionera

Nastavljena je podjela doživotnih besplatnih kartica za javni prevoz za penzionere i lica starija od 65 godina.

-Novih 1.100 penzionera dobilo je danas svoje kartice, gdje sa jučerašnjom podjelom prelazimo cifru od 3.000 kartica. Naše politike su doživotne, a ne jednokratne – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, tokom današnje podjele kartica.

Kako je istakao – „ponosan je što uspijevamo za sve kategorije našeg stanovništva uraditi najviše“.

Podsjećamo, juče je počela podjela karata za besplatan prevoz za penzionere i lica starija od 65 godina.

Svi sugrađani koji pripadaju ovim kategorijama stanovništva zahtjev za dobijanje svoje doživotne besplatne karte za javni prevoz mogu da predaju u prostorijama bivšeg Vojnog odsjeka, Udruženja penzionera grada Banja Luka u Grčkoj ulici, ali i u prostorijama svih mjesnih zajednica.

Nastavi čitati

Banjaluka

U BANSKOM DVORU: Majstorska radionica violine 11. i 12. maja

Majstorska radionica za violiniste osnovnih i srednjih škola „Radost sviranja“ biće održana 11. i 12. maja u Vijećnici Banskog dvora.

Radionicu će voditi banjalučka violinistkinja, pedagog i kompozitor mr Natalija Todorović.

-Cilj radionice je omogućiti violinistima razvoj tehnike i interpretacije i ukazati na načine vježbanja koji daju bolje rezultate. Namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih muzičkih škola. Gosti radionice će biti učenici kontrabasa iz klase prof. Dragana Petrovića – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju kako se svi polaznici mogu prijaviti na mejl: [email protected] do 7.maja 2024. godine, a privilegiju da učestvuju u ovoj Radionici imaće 20 najboljih kandidata po izboru profesora.

-Polaznici koji budu izabrani trebaju pripremiti jedno ili više djela iz violinske literature.O preciznim terminima i satnici svi prijavljeni će biti blagovremeno informisani – poručeno je u saopštenju.

Nastavi čitati

Banjaluka

ZAJEDNIČKI KONCERT Jelene Tomašević i Ivana Bosiljčića PREMIJERNO na Banja Luka Festu!

Najpoznatiji umjetnički par na našim prostorima Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić premijerno će održati zajednički koncert na ovogodišnjem Banja Luka Festu! Slavna pjevačica i omiljeni glumac nastupiće 6. jula na koncertu “Simfonija u dvoje” u pratnji Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Banja Luka. Iako su oboje osvjedočeni umjetnici i mogu se vidjeti da podržavaju projekte jedno drugog, ovaj slavni par do sada nije održao nijedan zajednički koncert, pa je ovo prava premijera! Čuveni Jelenini hitovi “Jutro”, “Ime moje”, “Da mi je da mi se vrati”, “Okeani”, “Oro” i Ivanova izvođenja evergrin pjesama poput “Dušo moja”, “Žute Dunje”, “Pukni zoro”, “Ciganočka”, pomiješaće se na sceni Banja Luka Festa stvarajući jedinstveni naboj emocija i ljubavi, zbog kojih će publika imati istinsku privilegiju da iskusi jedinstveni muzičko – scenski doživljaj kakav se ne pamti na našim prostorima.

Sastavni dio Ivanovih muzičkih nastupa u okviru projekta “Naše veče” uvijek je poezija, a Jelenihih koncerata izvođenja najljepših tradicionalnih i etno pjesama, a ne kriju da publika u Banja Luci može da očekuje ovo i još mnogo više.
Ovogodišnji Banja Luka Fest donosi prvoklasan program, otvarajući manifestaciju koncertom svjetski poznatog HAUSERA 4. jula, obilježavajući pedeset godina postojanja Bijelog dugmeta jula, a kao veliko finale festivala odigraće se zajednički koncert Jelena Tomašević i Ivana Bosiljčića “Simfonija u dvoje” koji slavi ljubav i najljepše emocije! Ulaznice za sve koncerte u prodaji su na portalu kupikartu.ba, agencijii Stars&more i ispred Rk Boska. Festival se realizuje uz podršku partnera: Mtel, Coca-Cola, Dunav osiguranje

Nastavi čitati

Aktuelno