Connect with us

Banjaluka

U prva četiri mjeseca Banjaluku posjetilo više od 32.000 turista

U Banjaluci je u prva četiri mjeseca ove godine evidentirano 32.115 dolazaka turista, što je za 37 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekla je savjetnik za odnose s javnošću banjalučke Turističke organizacije Branka Branković.

Ona je navela da su turisti u prva četiri mjeseca ostvarili 49.959 noćenja ili 38,8 odsto više u odnosu na rekordnu 2022. godinu kada je u istom periodu evidentirano 35.983 noćenja.

U Banjaluci je u aprilu evidentirano 10.904 dolazaka turista, što je za 3.305 više nego u aprilu prošle godine.

Evidentiran je dolazak 3.641 domaćih i 7.263 stranih turista, a ostvareno je 17.461 noćenje, što je za 6.055 više nego u istom mjesecu prošle godine.

Brankovićeva je podsjetila da je u aprilu u Banjaluci održan sportski spektakl teniski turnir “Srpska open”, koji je, prema podacima organizatora, posjetilo oko 70.000 ljudi.

Ona je navela da su turnir pratile 132 zemlje i oko 20 miliona gledalaca, što je za Banjaluku izuzetno kvalitetna promocija, ne samo kao grada sporta, već i cjelokupne turističke ponude.

“Poslali smo najljepšu sliku Banjaluke u svijet”, rekla je Brankovićeva i dodala da je “Srpska open” jedan od najvećih, ne samo sportskih, nego i turistički događaj.

Brankovićeva je navela da je Banjaluka grad urbanog turizma, da poseban akcenat Turistička organizacija grada stavlja na manifestacioni turizam, te da su sportski događaji dodatni pomak.

Ona je rekla da će najstarija sportsko-turistička manifestacija u BiH i Banjaluci “LJeto na Vrbasu” u julu proslaviti 70. rođendan.

“Nadamo se da će sve što slijedi biti mnogo posjećenije nego ranijih godina upravo zahvaljujući aprilskim događajima koji su otvorili široko put u Banjaluku gostima i turistima”, istakla je Brankovićeva, piše Srna.

Banjaluka

Banja Luka obilježava Svetog Platona Banjalučkog, ZAŠTITNIKA GRADA I SUGRAĐANA

Srpska pravoslavna crkva obilježava Svetog sveštenomučenika Platona, episkopa banjalučkog, koji je 5.maja 1941. godine, nastradao od ustaške ruke.

Tim povodom, u Hramu Svete Trojice služena je Sveta arhijerejska liturgija, koju je predvodio episkop banjalučki g. Jefrem, a liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik, Draško Stanivuković, koji se poklonio kivotu sa moštima vladike Platona.

-Poklonio sam se danas moštima svetog sveštenomučenika Platona Banjalučkog, našeg duhovnog pastira koji je u najtežim vremenima okupacije neraskidivo vezao svoj život i sudbinu sa životom i sudbinom svoga naroda, a koji je mučki stradao za vjeru Hristovu i koga danas proslavlja Srpska pravoslavna crkva. Žrtva za Banju Luku i njegova ljubav prema našem gradu nas obavezuje da i mi danas pružamo i dajemo sve što možemo. Na mnogaja ljeta.- poručio je gradonačelnik.

Podsjećamo, vladika Platon mučenički je postradao prije 83 godine, a njegovo tijelo pronađeno je u selu Kumsale 23. maja 1941. godine.

Tada je sahranjen na vojnom groblju „Sveti Pantelija“, nakon čega je 1. jula 1973. godine, tijelo preneseno u kriptu današnjeg Hrama Svete Trojice, a Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je 1998. godine proglasio za sveštenomučenika i od tada je njegovo ime uneseno u Imenoslov svetih Srpske pravoslavne crkve.

Nastavi čitati

Banjaluka

NA OTVARANJE ARNAUDIJE STIGLI: Stanivuković, Dodik, Cvijanovićeva i Višković

Visoki zvaničnici Republike Srpske stigli su na otvaranje Arnaudija džamije, a dočekao ih je muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.

Na svečano otvaranje su stigli Milorad Dodik, predsjednik Srpske, Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske, kao i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković je muftiji Smajloviću prilikom susreta poželio da otvaranje bude sa srećom.

Nastavi čitati

Banjaluka

Pridružite se trećem izdanju manifestacije „NOĆ TVRĐAVA“ NA KASTELU

Grad Banja Luka će i ove godine biti domaćin regionalne manifestacije „Noć tvrđava“, čiji je cilj da poveže i promoviše programe na fortifikacijskim lokacijama širom Evrope.

Manifestacija „Noć tvrđava“ će ove godine biti održana 10. maja na tvrđavi Kastel.

Uz osnovne informacije o svojim stranicama, organizatori treba da predstave i planirani program, bilo da se radi o izložbama, predavanjima, radionicama, muzičkim programima, projekcijama filmova, plesnim nastupima, predstavama, organizovanim turama, danima otvorenih vrata i sličnom sadržaju.

Važno je napomenuti da je učestvovanje na manifestaciji „Noć tvrđava“ potpuno besplatno, te da svi planirani programi moraju biti besplatni i dostupni svim posjetiocima.

Cilj manifestacije, koja je u dosadašnjim izdanjima objedinila 45 fortifikacijskih lokaliteta u šest evropskih zemalja, je da se unaprijedi kulturna i turistička ponuda u evropskim gradovima sa etabliranom baštinom, te da se podigne svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma.

Kako su naglasili organizatori, „Noć tvrđava“ proširuje i jača saradnju između gradova i organizacija, koje upravljaju fortificiranom spomeničkom baštinom.

Manifestacija se odvija uz podršku međunarodnih udruženja EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) i FORTE CULTURA, koje su „Noć tvrđava“ uvrstile u događaj pod nazivom European Fortress Summer Event.

„Noć tvrđava“ je prvi put održana 2022. godine u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kao rezultat zajedničkog evropskog projekta FORTITUDE.

Ove godine organizatorima manifestacije, Tvrđavi kulture Šibenik, gradu Karlovcu, opštini Bar i Gradu Banja Luka, pridružili su se i partneri iz grada Trebinja i Opštine Ulcinj.

Nastavi čitati

Aktuelno