Connect with us

Hronika

Detalji ubistva na Sokocu: Saslušano više osoba, ranjeni Delić pod policijskim nadzorom

Više osoba saslušano je u okviru istrage ubistva Miroslava Milinkovića zvanog Bata, dok je Stefan Delić koga sumnjiče da je pucao i koji je ranjen u obračunu pod policijskim nadzorom u bolnici, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Kako saznajemo, među ispitivanima je i Saša Karadžić koji je takođe učestvovao u obračunu. Delić je smješten u bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu i kako je rečeno u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije životno ugrožen.

– Pacijent ima povredu u predjelu grudnog koša i površinsku povredu mekih tkiva i stabilnih je vitalnih funkcija. Nakon dijagnostike će biti poznato više detalja – rekao je specijalista opšte hirurgije u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, Bojan Golijanin.

Ubistvo se desilo sinoć u 18 časova u ulici Cara Lazara kada je Delić prišao i zapucao prema Milinkoviću koji je izašao iz vozila “folksvagen tiguan”. Istragu ovog slučaja vodi Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu.

– U okviru istrage saslušano je više lica koje bi se mogle povezati sa ovim slučajem, a jedno je u bolnici pod policijskim nadzorom. Tužilac će nakon prikupljanja dokaza i ispitivanja svih osoba odlučiti o daljem mjerama i eventualnom predlaganju pritvora za nekog. Za sada u cilju zaštite istrage ne možemo da otkrivamo više detalja – rekao je portparol OJT Istočno Sarajevo Neven Kramer.

Ubistvo su snimile kamere obližnjeg video-nadzora na kojima se vidi kako se zaustavlja “tiguan” iz kojeg izlazi jedna osoba, navodno Milinković, a druga koja je bila na trotoaru kreće prema njemu i puca. To je, kako je rekao izvor blizak istrazi, bio Delić.

– Tu je došlo do razmjene vatre u kojoj je Delić ranjen. Sa njim je na trotoaru bila još jedna osoba. Bilo je tu i slučajnih prolaznika. Ispituje se šta je motiv ovog sukoba – rekao je izvor „Glasa“.

Dodao je da je sa Milinkovićem u vozilu bila jedna osoba, koja je nakon ispitivanja puštena i navodno nema veze sa obračunom.

Prema njegovim riječima sve ukazuje na to da se radilo o obračunu kriminalnih grupa zbog nekih ranijih razmirica, a svi učesnici su poznati od ranije po krivičnim djelima. Delić i Karadžić navodno su bliski Ognjenu Orašaninu zvanom Oras koji je u bjekstvu i koji se povezuje sa takozvanim “Škaljarskim kriminalnim klanom”.

Milinković takođe ima policijski dosije i  povezuje se s auto mafijaškim grupama, a MUP RS je krajem decembra prošle godine protiv njega podnio izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je u oktobru 2020. godine podmetnuo eksplozivnu napravu pod automobil “ford galaksi” koji je koristio  Orašanin.

Srećom bomba, koja je bila ispod suvozačevog sjedišta se nije aktivirala, jer je na vrijeme uočena i deaktivirana 17. oktobra 2020. godine. Prema ranijim nezvaničnim informacijama pomenuti “Ford galaksi” često je koristio Karadžić, koji je vozio Orašanina. Prema izvještaju policije podmetanje bombe naručili su vođa “Kavačkog klana” Radoje Zvicer i Darko Elez.

– Izvještaj je podnesen protiv D.E., R.Z., M.M. i nepoznate osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa pokušajem teškog ubistva, te nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Lica se sumnjiče da su u avgustu i septembru 2020. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, pokušali da liše života lice O.O. iz Sokoca, na način da su po prethodnom dogovoru i planu nabavili i ispod vozila koje koristi navedeno lice postavili eksplozivnu napravu, u namjeri da ju aktiviraju u trenutku kada se u vozilu bude nalazio ovo lice – saopšteno je tada iz MUP-a RS.

Milinković je hapšen ranije zajedno sa još pet osoba zbog sumnje da je bio dio kriminalne grupe koji su krali skupocjena vozila u Sarajevu, Doboju i Tuzli. Tada su izvršeni pretresi na 15 lokacija i pronađeno je sedam vozila za koja se sumnja da su ukradena u BiH i zemljama Evropske unije.

Na meti auto mafijaša bila su uglavnom suv i krosover vozila japanskih proizvođača “nisan” i “tojota”, a pronađen je i jedan “pežo 3008”. Sumnja se da su nakon krađe vozila završavala u “štekovima” u Banjaluci.

Neke od tih “štekova” policija je otkrila. Pojedina vozila su bila “ogoljena” do školjke i prodavana u dijelove, dok su druga bila spremna za dalju preprodaju.

Orašanin je izbjegao hapšenje u akciji “Šakal” kada je uhapšeno više osoba zbog organizovanog šverca narkoticima, a on je označen kao vođa kriminalne grupe.

Glas Srpske

Hronika

GOLEMA TUGA! Utopio se otac devetoro djece

Tijelo Doljevčanina Miroslava Gavazovića (40) za kojim se tragalo od 26. aprila, pronađeno je danas u Južnoj Moravi u ataru sela Čapljince.

Kako saznaje Telegraf, leš su na riječnom sprudu uočili prolaznici i alarmirali policiju. Na lice mjesta izašla je i Hitna pomoć radi konstatacije smrti ali s obzirom na to da se tijelo nalazilo na sredini rijeke, nisu mogli da mu priđu. Pozvani su i pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica koji su čamcem prišli mestu gdje se tijelo nalazilo i transportovali ga do riječne obale.

S obzirom na to da je Gavazović jedina osoba sa tog područja čiji je nestanak prijavljen te da se on kada se posljednji put čuo sa suprugom kazao da će pregaziti rijeku da bi brže stigao do kuće, odmah se posumnjalo da se radi o njemu a ovu sumnju potvrdili su njegovi srodnici koji su ga identifikovali.

Niška policija je potvrdila da je pronađeno tijelo četrdesetogodišnjeg muškarca te da nema nikakvih okolnosti koje bi ukazale da je njegova smrt posljedica krivičnog djela.

Pretpostavlja se da se Miroslav utopio vrlo brzo po ulasku u reku jer, prema riječima njegove supruge Amande Usainović, prilikom njihovog posljednjeg telefonskog razgovora požalio se da je voda veoma hladna. Ona ga je pozvala samo pet minuta kasnije ali mu je telefon bio nedostupan.

Nakon prijave Miroslavovog nestanka policija je intenzivno tragala za njim ali nikakav njegov trag nije pronađen sve do jutros.

Gavazović je radio u komunalnom preduzeću a iza sebe je ostavio devetoro djece.

Telegraf

Nastavi čitati

Hronika

PORODIČNA DRAMA U HRVATSKOJ! Pijan napao oca pa se tukao sa bratom

Prava porodična drama odigrala se prije nekoliko dana u naselju Rajnovac u Velikoj Kladuši, a svemu je navodno kumovao alkohol.

Prema saznanjima portala “dijasporainfo”, do fizičkog sukoba došlo je između dvojice braće.

Navodno, stariji brat je prvo napao oca, a zatim se u sukob uključio mlađi brat u pokušaju da zaustavi eskalaciju situacije, što je rezultiralo fizičkim obračunom između njih.

Stariji brat je bio u teško alkoholisanom stanju, što je vjerovatno doprinijelo ovom incidentu. Policija je intervenisala nakon poziva i uhapsila nasilnika.

Nastavi čitati

Hronika

STRAHOTA U GORAŽDU! Čuvar brutalno pretukao zatvorenika

Policiji MUP-a BPK Goražde prijavljeno je da je sinoć oko 22 sata jedan od čuvara u Kazneno-popravnom zavodu Ustikolina brutalno pretukao zatvorenika, koji služi kaznu u ovoj ustanovi, zbog čega mu je ukazana ljekarska pomoć.

Zatvorenik Eldin Herak, prema saznanjima Kliksa, pretučen je dok je gledao TV zajedno sa još dvojicom zatvorenika u dnevnoj sobi. Čuvar ih je navodno upozorio da stišaju muziku, a nakon što je Herak navodno promijenio kanal i utišao zvuk, zamolio ga je da ugasi televizor i počeo da ga udara.

“Čak i da je bilo šta pogriješio, a nije, postoje mjere. Međutim, stražar je psovao i udarao Eldina, on je sav u modricama, bio je vezan lisicama za krevet i molio je za pomoć, a taj stražar nije htio da pomogne, već ga je provocirao. Tek kad je došao komandir prebačen je u Urgentni centar gd‌je mu je ukazana pomoć”, kaže izvor.

Zatvoreniku je urađen CT i RTG, ima modrice po cijelom tijelu, oči su mu zatvorene i natečene, a slomljena mu je zubna proteza, tvrdi izvor. U međuvremenu je vraćen u KPZ Ustikolina gd‌je izdržava kaznu.

“Nije mi dozvoljeno da slikam njegovo stanje, ali biće svi dokazi dostupni. Nažalost iako su dvojica svjedoka bili zajedno s njim, oni su zatvorenici i njima je čuvar prijetio da moraju napisati u izjavama šta im on kaže”, tvrdi izvor Klix.ba.

Cijeli slučaj biće prijavljen nadležnim institucijama, ali i odgovornim licima u KPZ Sarajevo, od‌jeljenje Ustikolina.

Nastavi čitati

Aktuelno