Connect with us

Banjaluka

Ekipe Gradske uprave na terenu od juče: Grad izrađuje katastar klizišta u vrijednosti od 50 hiljada KM, u toku saniranje štete

Timovi svih odjeljenja Gradske uprave od sinoć borave na terenu, u mjesnim zajednicama koje su najviše pogođene obilnim padavinama, te rade na saniranju šteta koje su nastale u toku jučerašnjeg dana.

Kako kaže Dragoljub Vukajlović iz Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade, situacija je sinoć zahtijevala veći angažman pripadnika svih službi.

-Sve raspoložive službe od sinoć su na terenu, od samog početka. Mi smo uradili sve što je u našoj moći. Moram da naglasim da su ovo klizišta koja su se i ranije pojavljivala, a sada su se opet reaktivirala. Nadležni inspektor koji je sinoć bio na terenu u Potoku, zabranio je upotrebu tri objekta, odakle su porodice iseljene. Ponudili smo im privremeni smještaj, ali oni su odlučili da borave kod rodbine – kazao je Vukajlović.

Napomenuo je kako su do kasno bili sa mještanima, a da već od ranog jutra saniraju posljedice nakon obilnih padavina.

-Izrađujemo katastar klizišta u vrijednosti od 50.000 KM zajedno sa stručnim konsultantom profesorom sa Prirodno – matematičkog fakulteta. Kao što sam već naglasio, to su reaktivirana klizišta i razmatramo kako da riješimo ovaj problem – ističe on.

Savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac poručila je kako su sve raspoložive ekipe od sinoć na terenu, naglasivđi kako Grad izdvaja velika sredstva, a sve kako bi se uredili vodotokovi na području grada.

-Grad izdvaja 6 miliona KM za kilometar i po u Priječanima i Zalužanima, na tome sada radimo. Naredne godine u planu nam je da radimo i dio iznad Rebrovca i Tuzlanske ulice. Ipak, moram da naglasim da je nama za ovakve situacije neophodna pomoć Vlade Republike Srpske, s obzirom da zaista imamo jasan plan kako da riješimo ove probleme. Moram da dodam i da se u određenim dijelovima grada, kao što je ovaj u Potoku i dio iznad Tuzlanske ulice, kuće nalaze u koritima i na klizištima – dodaje ona.

Podsjeća da u Mišinom Hanu i Piskavici, na lokacijama gdje je Grad uredio vodotokvove, više nema problema ove vrste.

-Nažalost, ovi dijelovi grada , gdje se sada nalazimo su takvi da ih Grad ne može uredi na taj način kao što smo to uradili u Mišinom Hanu i Piskavici, jer su kuće napravljene na potezima gdje trebaju da budu zahvati – ističe ona.

Od jutros na terenu sa pripadnicima resornih odjeljenja boravi i savjetnica gradonačelnika za ekonomska pitanja, Valentina Aničić.

Podsjećamo,  u Banjoj Luci je juče usljed obilnih padavina došlo do izlijevanja bujičnih potoka u pojedinim dijelovima grada, zbog čega je angažovan Tim za hitne intervencije Civilne zaštite.

Sinoć je Vatrogasna brigada imala 23 intervencije, od kojih se čak 16 odnosi na ispumpavanje vode iz kuća i podruma u pojedinim ulicama, te sedam tehničkih intervencija na području mjesnih zajednica Obilićevo i Starčevica.

Banjaluka

ŠARENILO NA ULICAMA BANJALUKE! Održan 3. Međunarodni banjalučki karneval

U veseloj atmosferi, uz mnogo pjesme, plesa, šarenih kostima i smijeha velika karnevalska povorka od Narodnog pozorišta Republike Srpske stigla je na Trg Krajine, gdje je održan i centralni događaj trećeg izdanja Banjalučkog karnevala.

Brojni sugrađani i gosti mogli su da uživaju u ljepoti i raznolikosti kostima preko 20 karnevalskih grupa, ali i u spektakularnom nastupu plesačica brazilske sambe i benda „Kubalkanika“, uz performans „Mirror Crew“.

Ovom jedinstvenom događaju, u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ i Grada Banja Luka, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je poručio da grad počinje da sija i blista, jer je ovo period kada Banja Luka ima svoje najljepše proljećne boje.

-Treću godinu zaredom priređujemo Banjalučki karneval, koji iz godine u godinu napreduje i na koji pristižu naši gosti iz brojnih zemalja regiona, Evrope i svijeta i na šta smo izuzetno ponosni, a ja koristim priliku da im svima poželim dobrodošlicu u naš grad – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da ga posebno raduje što je iz godine u godinu sve veća posjećenost i što Banjalučki karneval okuplja veliki broj sugrađana svih generacija, ali i posjetilaca iz drugih gradova i država, koji su došli da uživaju u šarenolikim kostimama, sjajnoj muzici i prelijepoj energiji koja prati ovaj događaj.

-Sve veća zainteresovanost i posjećenost kako Banjalučkog karnevala, tako i drugih događaja koje organizujemo poput Festivala uličnih svirača i zabavljača „Trotoart“ i drugih dobro znanih manifestacija najbolji je dokaz da radimo pravu stvar. Ponos je biti na čelu Banje Luke koja ide stopama razvoja i napretka u svakom smislu – istakao je Stanivuković.

Sunčica Laguza iz Centra za rad za djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ istakla je da, iako je izuzetno zahtjevna organizacija Banjalučkog karnevala, zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradom Banjom Lukom, gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i njegovom savjetnicom Miladom Šukalo već treću godinu za redom događaj je uspješno organizovan.

-Iz godine u godinu napredujemo i Karneval je ove godine mnogo veći i mnogo posjećeniji. Nadam se da će ova priča i dalje napredovati i kroz vrijeme potpuno zaživjeti – istakla je ona.

Potpredsjednik Federacije evropskih karnevalskih gradova Aleksandar Cicimov istakao je da ono što je za tri godine postignuto u Banjoj Luci je zaista impresivno.

Za tako kratko vrijeme ostvariti ovoliku posjećenost i privući preko 20 inostranih karnevalskih grupa veliki je uspjeh, jer međunarodna saradnja i jeste primarni cilj FEK – a. Isto tako važno je da i što više banjalučkih grupa gostuje na drugim karnevalima i da prezentuje originalnost maski sa ovog područja. Svakako Banja Luka ima veliku budućnost u karnevalskom smislu – istakao je Cicimov.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ OTVORIO “Banjaluka Open 2024”! “Unapređenje sportske kulture zadatak svih”

Narodni poslanik Nebojša Drinić otvorio je u Banjaluci 16. međunarodni plivački miting “Banjaluka Open 2024” i poželio odlične rezultate svim učesnicima, odnosno za 400 plivača iz 18 zemalja.

-Banjaluka i Republika Srpska ponovo su u fokusu svjetske sportske javnosti! Za neke od učesnika mitinga ovo je kontrolni nastup pred Olimpijske igre u Parizu. Kao i svake godine bili smo podrška organizaciji ovog događaja i Plivačkom klubu „Olimp“. Naši najbolji ambasadori su naši sportisti, a među njima i srpski reprezentativac Nikola Aćin – istakao je Drinić.

Podvukao je da Banjaluka voli sport i da ga raduje što se plivanjem bavi sve veći broj mladih.

-Svjestan da se konstantno mora raditi na unapređenju sportske kulture i na popularisanju sportskih aktivnosti, rado sam prihvatio poziv da otvorim 16.međunarodni plivački miting . Kao narodni poslanik činim sve i učiniću koliko je u mojoj moći da se sport u Republici Srpskoj podigne na viši nivo. Finansijski problemi ne smiju biti prepreka za razvoj sporta – istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

SEDMI REGIONALNI FESTIVAL književnosti „Imperativ“ i ove godine donosi bogat program

Banja Luka se priprema za sedmi regionalni festival književnosti „Imperativ“, koji će u našem gradu biti održan od 30. maja do 3. juna.

Organizatori su Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor, a i ove godine pripremljen je bogat program.

Kako su kazali organizatori, na ovogodišnji festival u goste nam dolazi veliki broj književnika, književnih kritičara, urednika, izdavača, prevodilaca i novinara.

Besplatne pozivnice za sve festivalske događaje možete preuzeti na biletarnici u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Kompletan program Festivala pogledajte OVDJE. 

Nastavi čitati

Aktuelno