Connect with us

Banjaluka

Bez struje više banjalučkih ulica i naselja

Bez struje će od devet do 11 časova ostati dijelovi naselja Prijakovci i Radinjača.

“Električnu energiju od devet do 12 časova neće imati dijelovi ulica Akademika Milana Vasića, Jovana Jančića i Srpskih ustanika”, kazali su iz “Elektrokrajine”.

Dodaju da električnu energiju neće imati od 11.30 do 13.30 časova dio naselja Prijakovci.

“Bez struje od 15 do 15.30 časova ostaje OŠ “Jovan Dučić” područno odjeljenje Kuljani i Aero klub “Sveti Ilija”, istakli su oni.

Banjaluka

Služen parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske, PRISUSTVOVALI PREDSTAVNICI GRADA

U crkvi brvnari u mjestu Jelićka danas je povodom slave crkve posvećenoj Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja, služena sveta liturgija, a nakon toga služen je i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske iz mjesta Jelićka, Slavićka, Niševići, Radosavska, Gradina i Krivaja.

Nakon liturgije, položeni su vijenci za sve borce iz ovih mjesta, koji su svoje živote dali za slobodu u kojoj danas živimo.

Parastosu i polaganju vijenaca prisustvovali su i predstavnici Grada – gradski menadžer, Bojan Kresojević, portparol Gradske uprave, Adriana Basara i ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu, Radivoj Majstorović.

Kako je poručila portparol Gradske uprave – važno je da se svaki dan okupljamo oko naše Srpske pravoslavne crkve.

-Danas, baš kao i svaki drugi dan, prisjećamo se svih onih koji su živote utkali u temelje Republike Srpske, koji su svoje živote položili za slobodu u kojoj danas živimo. U vrijeme kada se kolektivni Zapad okomio na naš slobodarski narod, koji nikada nije želio tuđe već je samo branio svoje – od suštinskog značaja je upravo kultura sjećanja na sve one koji su najdragocjenije što su imali dali da danas živimo svoji na svome. Važno je da se sabiramo oko naše Pravoslavne crkve, oko naših svetinja i da molimo za mudrost u ovim izazovnim vremenima – kazala je Basara, koja je okupljenima prenijela pozdrave gradonačelnika Draška Stanivukovića, koji se nalazi na Svetoj Gori, naglašavajući im da se moli za snagu, mudrost i zdravlje našeg naroda.

Parastosu i polaganju vijenaca, kao i obilježavanju slave crkve prisustvovali su i predstavnici porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske, mjesnih odbora boračkih organizacija Banje Luke i Prijedora, uz sveštenstvo Srpske Pravoslavne crkve, te brojne mještane ovog mjesta.

Nastavi čitati

Banjaluka

PRIDRUŽITE SE: Ovog vikenda Banjalučki karneval donosi SJAJNU ZABAVU na ulice našeg grada

U toku su pripreme za treći po redu Banjalučki karneval, koji će ovog vikenda, tačnije od 24. do 26. maja donijeti sjajnu zabavu u naš grad.

Više od dvadeset karnevalskih grupa iz zemlje i regiona prirediće spektakl na ulicama Banje Luke, zato ne propustite priliku da budete dio jedinstvene atmosfere.

Centralni događaj ovogodišnjeg karnevala zakazan je za subotu, 25. maj sa početkom u 18.00 časova. Velika karnevalska povorka kretaće se od Narodnog pozorišta Republike Srpske prema Trgu Krajine, gdje vas ove godine očekuje pravi spektakl uz plesačice brazilske sambe i performans „Mirror Crew“. Nakon nastupa karnevalskih grupa uslijediće i koncert grupe „Cubalkanika“.

Veče uoči karnevala, 24. maja od 19.30 časova i ovoga puta biće organizovana karnevalska žurka na otvorenom, gdje sve sugrađane, ali i brojne turiste očekuje fenomenalna zabava u centru našeg grada. Naime, svi posjetioci će na potezu od Gajeve ulice do „Parkića“ moći uživati u druženju sa karnevalistima.

Nedjelja, 26. maj rezervisana je za dječiji karneval, koji će biti održan kod fontane u Parku „Mladen Stojanović“ sa početkom u 11.00 časova. Preko 600 naših mališana obučenih u kreativne kostime zasigurno će učiniti da i ovo proljeće bude nezaboravno.

Pridružite se jer sve posjetioce ovog vikenda očekuje mnogo smijeha, druženja, pjesme i dobre zabave, a ljepota,raznolikost i šarolikost plesnih kostima svakako će uljepšati ovu jedinstvenu turističku manifestaciju.

Nastavi čitati

Banjaluka

Objavljen konkurs za nagradu „ZMIJANČE“

Organizacioni odbor 59. Kočićevog zbora raspisao je Konkurs za nagradu „ZMIJANJČE“ za literarni rad na slobodnu temu. Na Konkurs se mogu prijaviti mladi pisci iz svih osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Radove će ocjenjivati žiri Udruženja književnika Republike Srpske. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i povelje.

Konkurs je otvoren do 28. juna 2024. godine, a rezultati će biti poznati najkasnije do polovine avgusta.

Radove je potrebno slati na adresu: Udruženje književnika Republike Srpske, Veselina Masleše 20, 78000 Banja Luka, sa naznakom ZA KONKURS „ZMIJANJČE“.

Nastavi čitati

Aktuelno