Connect with us

Društvo

Radar u Doboju rekorder po broju namigivanja

Crni stub, odnosno stacionarni radar u Ulici cara Dušana u Doboju, od svih 78 u cijeloj RS, apsolutni je rekorder po broju namigivanja, odnosno u proteklih šest mjeseci snimio je 16.734 prekršaja prekoračenja brzine.

“Znamo svi da je tu gradska zona, da se u neposrednoj blizini nalazi školski objekat u kojem je smješteno više škola, da se nalazi veći broj tržnih centara, benzinska pumpa i sjedište gradske administracije. To je zaista zabrinjavajuća cifra. Ograničenje je 50 kilometara na čas, to možda buni javnost pošto tu postoji saobraćajni znak 30 i saobraćajni znak zona škole. Mi smo ipak tu odredili da se na toj lokaciji mjeri brzina 50 kilometara na čas. Opet, kada se uzme zakonska tolerancija od deset kilometara na čas i odstupanje uređaja, gdje je Uprava policije zauzela stav da 14 preko dozvoljenog limita sankcioniše, to znači da je neko vozio čak više i od 64 kilometra na čas”, izjavio je Predrag Lazić, zamjenik načelnika Policijske uprave Doboj.

Ono što je posebno indikativno je da se većina prekršaja ne počini tokom dana.

“Tu je najveći problem u kasnim noćnim satima kada se maltene gore organizuju reli trke i kada su sve one trake zauzete u istom smjeru i voze svi u jednom pravcu. Jednostavno, neobjašnjiva pojava”, rekao je Lazić.

Drugo i treće mjesto na ovoj neslavnoj listi pripali su takođe radarima koji se nalaze na području dobojske policije.

“Na drugom mjestu je radar lociran na magistralnom putu M1-105 u mjestu Bare sa 13.656 prekršaja i treća lokacija jeste na području Bosanskih Lužana, magistralni put M1-103 u Derventi, 12.184 prekršaja.  Pored svih apela, pored svih informacija koje smo do sada dali u javnost, evo i dalje smo svjedoci da se najveći broj prekršaja dešava na području Policijske uprave Doboj”, kazao je Lazić.

Predstavljajući rezultate rada PU u maju, Lazić je naveo da su se u tom mjesecu dogodile 72 saobraćajne nesreće u kojima nije bilo stradalih, ali ono što je zanimljivo jeste dan u kojem su vozači imali najmanje koncentracije i pravili su greške u vožnji.

“Ovdje smo izdvojili četvrtak kao najkritičniji dan kada je evidentirano 14 saobraćajnih nezgoda, dok s druge strane po vremenskom tajmingu izdvojili smo period 12 do 16 časova, kada je evidentirano ukupno 25 saobraćajnih nezgoda. Logično je da je ovaj period jedan od kritičnijih, tada je najveća frekvencija, radno sposobno stanovništvo i ljudi u tom periodu obavljaju razne djelatnosti, a na kraju vraćaju se u ovom periodu s posla svojim kućama”, kazao je Lazić.

Nezavisne

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će biti pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom od 25 do 29 stepeni Celzijusovih.

U jutarnjim časovima na sjeveru se očekuje prolazna slaba oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Po kotlinama i uz riječne tokove biće magle.

Duvaće slab do umjeren istočni vjetar, na sjeveroistoku i istoku poslije podne povremeno jak.

Nastavi čitati

Društvo

BUDITE NA OPREZU! Toplo vrijeme izmamilo zmije

Topla i blaga zima pogodovala je da zmije ranije izađu iz svojih skrovišta, pa su primijećene čak i u februaru.

Sa višim temperaturama ovi gmizavci su aktivniji.

Iako seruma protiv zmijskog otrova ima dovoljno, ipak, dok boravite u prirodi, posebno u neuređenim predjelima, budite oprezni.

Na području Republike Srpske ima 13 vrsta zmija. Najveći diverzitet je u okolini Trebinja gdje ih je 11, dok u okolini Banjaluci ima samo pet vrsta.

Najčešći ujedi zmija su na selima, neuređenim travnatim predjelim i kamenjarima. Najopasniji su ako je ujed za glavu, vrat i jagodice prstiju. Zato oprez!

RTRS

Nastavi čitati

Društvo

PRIBLIŽAVA SE SNAŽAN CIKLON, nebo bi ponovo moglo biti “zamućeno”

Početkom ove sedmice snažan ciklon sa sjevera Afrike premještao se preko Grčke i našeg područja i donio ogromne koncentracije pijeska iz Sahare.

Ogromne količine pijeska prekrile su u i Atinu i sve je bilo obojeno narandžastom bojom. Ogromne količine pijeska i prašine nepovoljno su djelovale i po zdravlje ljudi.

Potom je snažno sjeverozapadno visinsko strujanje pročistilo atmosferu od pijeska, a i vazduh je postao znatno čistiji.

Narednih dana nad centralnim i zapadnim predjelima Mediterana nalaziće se ciklon, koji će u svom prednjem dijelu usloviti veoma izražena južna strujanja. Upravo će ova strujanja usloviti da sa sjevera Afrike preko Italije do Alpa, juga Njemačke i zapada Austrije stignu ogromne količine pustinjskog pijeska i prašine iz Sahare.

Saharska prašina prigušuje sunčeve zrake i čini da nebo izgleda zamućeno. Prašina često stimuliše i stvaranje oblaka.

Nebo može postati žuto i proizvesti fascinantne zalaske sunca. Ne očekuje se loš kvalitet vazduha kakav je nedavno zabilježen u Atini.

U početku u svim predjelima biće vedro i bez oblaka i padavine, ali će od utorka biti oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Kiša uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi – takođe poznatih kao krvava kiša – na biljkama i automobilima. Nakon sušenja ostavlja jasne tragove.

U višim predelima Alpa i dalje ima puno snega, tako ne treba čuditi da ako snijeg u tim predjelima poprimi boje pijeska iz pustinje u Sahari.

Iako se narednih dana izražena južna strujanja očekuju i iznad našeg područja, glavnina pijeska i prašine iz Sahare ovog puta premještaće se zapadnije od našeg područja.

Nastavi čitati

Aktuelno