Connect with us

Društvo

LAKŠE SE DIŠE: Pogledajte koliko je danas gorivo jeftinije

U Republici Srpskoj cijene goriva i dalje su u padu, pa se na pojedinim benzinskim pumpama benzin prodaje i po 2,99, a dizel 3,24 KM po litru.

Uodnosu na prije par dana, benzin je jeftiniji za šest feninga, dok je cijena dizela ostala približno ista.

Na nekim drugim pumpama, gdje su cijene više, litar dizela košta 3,33, a benzina 3,15 KM, tako da ova goriva, u prosjeku, koštaju 3,27, odnosno 3,05 KM.

U poređenju sa periodom prije dvije sedmice, litar dizela je pojeftinio za 22, a litar benzina za 34 feninga. Naime, tada su ova goriva u prosjeku koštala 3,49, odnosno 3,39 KM.

Gorivo je u Srpskoj počelo da pojeftinjuje negdje u drugoj polovini jula, kao reakcija na pad cijena sirove nafte u svijetu.

Prema zvaničnoj statistici, u ovom periodu prošle godine dizel je na benzinskim pumpama u Srpskoj u prosjeku koštao 2,1, a benzin 2,13 KM po litru.

Izvor: Srpskainfo.com

Društvo

ZDRAVA PORODICA JE GARANCIJA SREĆE! Petoro djece i puno ljubavi

Prelijepa fotografija porodice Jeknić obišla je Srbiju, a na njoj mama, tata i petoro djece obučeni u narodnu nošnju poziraju nasmijani i ponosni. Da je porodica ključ svega, dokazuju Ana (28) i Milosav (29) Jeknić iz Sevojna kod Užica.

Prvo dijete dobili su jako mladi. Iako su naišli na predrasude okoline, imali su jedan cilj i jednu želju – da imaju što više djece. Iz ljubavi duge 11 godina rodili su se Milica (10), Jovana (8), Tara (6), Nikola (4) i Luka (1). Kad se njihove godine saberu dobije se broj 29 – toliko ima tata Milosav. Ova “numerologija” je definitivno najsrećnija koju smo do sada vidjeli.

– Znamo se bukvalno od malih nogu, još od osnovne škole. Prvo smo se družili, pa smo tek kasnije počeli našu priču 2013. godine. Već naredne godine rodila se naša prva kćerka Milica. Ja sam tada imala 17 godina, a suprug 19. Možda smo za neke poranili, ali mi smatramo da je sve došlo taman kada je trebalo – počinje Ana priču za Telegraf.rs.

Da im je bilo teško u početku dok su bili jako mladi, ne kriju. Sada su srećni što njihova porodica broji toliko članova, a oni su i dalje mladi i imaju istu želju – samo da ih je što više.

– Svaki početak je težak, ali smo sve uspjeli da prebrodimo i izađemo još jači. Naša želja od prvog dana je bila da imamo veliku porodicu. I ta želja nam se ispunila. Ponekad stvarno jeste teško svakome pokloniti pažnju, ali trudimo se da im se posvetimo jednako. Manjima uvijek treba više pažnje – kaže ova supermama.

U kući Jeknića smijeha i buke ne manjka, ali to je i normalno. Zato, kada zagusti oko djece, tu su da priteknu u pomoć njihove desne ruke – baka Ljilja i djedovi Milivoje i Dragan.

– Najstarija kćerka je nekako i najtolerantnija, sa njom se uvijek sve lako dogovorimo i u principu ona svima popusti. Manji se ponekad sporečkaju oko igračke, ali sve to brzo riješe. Uglavnom kada smo napolju ili u parkiću uvijek brinu jedni o drugima i drže se zajedno – ističe ova ponosna mama.
Glas

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Promjenljivo, uz postepeni rast temperature

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ nakon hladnijeg jutra, očekuje postepeni porast temperature vazduha i promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima.

Ujutro će biti hladnije i pretežno sunčano, na istoku oblačnije, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana uslijediće postepeni porast temperature i biće promjenljivo oblačno sa snčanim periodima.

Kiša ili pljusak mogući su ponegdje na jugu i istoku, pretežno u brdsko-planinskim krajevima. Kasnije poslije podne očekuje se novo naoblačenje na zapadu i jugu koje će se širiti ka sjeveru i istoku i može usloviti prolaznu kišu ili pljusak.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 17, u višim krajevima od sedam, a dnevna od 23 do 27 stepeni Celzijusovih.

Duvaće slab do umjeren vjetar, sjeverni, povremeno pojačan, u Hercegovini uz jake udare bure.

Nastavi čitati

Društvo

I TO JE MOGUĆE U Sarajevu traže radnika u VRTIĆU ZA PSE i mačke

Nesvakidašnji oglas za posao objavljen je na platformi Kliks Posao, a savršen je za sve ljubitelje mačaka i pasa. Naime, traži se “pet sitter” odnosno osoba za rad u vrtiću za pse i mace.

Kućni ljubimci pored ljubavi često znače i veliku obavezu, a mnogi od nas su došli u priliku kada ih nemamo gdje ostaviti ili da tokom našeg radnog vremena predugo borave sami. Rješenje za to su vrtići za ljubimce.

Koncept ovakvih vrtića je u svijetu već razrađen i jako česta pojava, a u Bosni i Hercegovini se tek razvija. Upravo zato je ovaj neobičan oglas privukao pažnju na Kliksu.

Između ostalog oglas navodi sljedeće: “Ukoliko ste iskreni ljubitelj životinja i nemate strah od pasa možda je ovo posao za Vas. Osoba koja bi se brinula o ljubimcima u vrtiću treba da bude odgovorna i ozbiljna. Pod njenim nadzorom su živa bića koja zahtijevaju pažnju i brigu”. Radno mjesto je u Sarajevu.

Osoba zadužena za brigu o psima u opisu posla imaće nekoliko zadataka:

  • pružanje društva ljubimcima u odsustvu njihovih vlasnika
  • staranje da vlada harmonična i pozitivna atmosfera među ljubimcima
  • briga o zdravlju i opštem dobru ljubimaca koji su pod nadzorom
  • održavanje komunikacije s vlasnicima ljubimaca.

Vrtići pružaju usluge čuvanja ljubimaca što može biti savršeno rješenje za ljude s dugim radnim vremenom ili za one koji često moraju putovati. Istovremeno vrtić može biti i savršena prilika za posao za ljubitelje životinja.

Nastavi čitati

Aktuelno