Connect with us

Politika

PRVI POLITIČAR KOJI SE SUPROTSTAVIO: Smanjite cijenu goriva, EVO NA KOGA JE UDARIO

Član Predsjedništva PDP Milko Grmuša je u koordinaciji sa Dianom Cvijić i predsjednikom PDP Branislavom Borenovićem, na protokol Narodne skupštine Republike Srpske predao inicijativu o donošenju odluke o formiranju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica o formiranju cijena goriva.

Traže od rukovodstva NSRS da, u što je moguće kraćem roku, zbog hitnosti situacije, preduzme sve političke, pravne i faktičke radnje kako bi se Anketni odbor obrazovao i preduzeo sve potrebne radnje.

-U skladu sa Poslovnikom, zakonom i Ustavom da se utvrdi na koji se to način u Republici Srpskoj i BiH formiraju maloprodajne i rafinerijske marže u formiranju ukupnih cijena goriva – rekao je na današnjoj konferenciji za medije Milko Grmuša, član Predsjedništva PDP.

Grmuša je istakao da već dva mjeseca cijena goriva na svjetskim berzama pada, što se nije desilo od 2020. godine i pandemije.

– Кod nas, nažalost, pad cijena goriva ne prati stopu pada cijena nafte na svjetskom tržištu. Кod nas ta cijena ili stagnira ili pada preblago, pa i neosjetno u uslovima galopirajuće inflacije. Znamo šta se dešava sa akcizama i ponovo pozivamo da se one ukinu, ali ima i drugi segment cijene. Ako ima objektivan razlog za ovo stanje, neka nas rafinerije i naftaši obavijeste u čemu je problem: da li ih neko ucjenjuje, da li su nekome dali novac u institucijama sistema, pa drže cijenu i smatraju da narod ne treba da osjeti boljitak… – rekao je Grmuša.

Kaže da nije u pitanju samo cijena po kojoj hiljade građana sipaju gorivo u svoje automobile, nego rast cijene goriva utiče na rast cijena svega što je povezano sa tom cijenom: hrane, energenata, ogreva koji je skuplji nego ikada.

On je rekao da cijeli svijet donosi različite strategije, razmišljaju o njima i pitao ko o tome misli u Republici Srpskoj i BiH?

– Cijene koje rastu su apsolutno zanemarive kada je riječ o imovinskim kartonima i novčanicima funkcionera na svim nivoima vlasti. Mene je sramota da ljudima koji me pitaju šta se dešava, odgovorim: „Njih baš briga za vaše probleme“. Ovu inicijativu sam mogao podnijeti kao građanin i nema mjesta odgovoru da je ljetnja pauza u skupštini, pa jesenja, pa da idu izbori. Кoga briga što idu izbori? Pretvorili su ljude u roblje, ucjenjuju ih poslovima, golom egzistencijom i onda ih tjeraju na biračka mjesta. Ni oni više ne žele da glasaju, jer eto moraju. Čovjeku se gadi politika, jer ti ljudi koji odlučuju o njima primaju plate i po tri mjeseca, a ne održavaju sjednice i ne pričaju o ovim problemima – rekao je Grmuša.

Naveo je da se kod nas stvorila situacija da je nemoguće da padne cijena goriva, zatim prevoza, energenata, hrane…

– Stopa inflacije u BiH je 15 odsto, što je više čak i u odnosu na samoproglašeno Кosovo, gdje je ta stopa 12 odsto. Da li plate mjesečno rastu 15 odsto? Ovo nije politička priča, iako je PDP stao iza mene i ne zanimaju me izbori u ovom smislu. Djeca koja nisu ničija i koju hoće da pretvore u bijelo roblje u Republici Srpskoj zaslužuju da neko ovu priču iznese do kraja. Ja obećavam spektakl, u smislu da ćete vidjeti nešto što nije viđeno u političkom životu Republike Srpske otkada postoji, u kontekstu toga da neko i svojima, ako bude bilo potrebe, kaže: „Dobro je, dosta!“ – poručio je Grmuša.

Diana Cvijić, član Glavnog odbora PDP i diplomirani ekonomista, rekla je da se cijena goriva sastoji od više komponenti: nabavne cijene, rafinerijske cijene, akciza i taksi, posredničke marže i na kraju PDV, koji se obračunava na taj zbir.

– U prethodnom periodu smo vidjeli da ne postoji zainteresovanost da se ukinu akcize, ali pitamo i šta je sa posredničkim i rafinerijskim maržama i kakva je mogućnost da se tu uvedu dodatne kontrole i na taj način utiče na cijenu goriva. Činjenica je da je svaki oblik kontrole od strane države izostao, odnosno državni aparat ne koristi svoje mehanizme kako bi se ograničio rast cijena i direktan uticaj na budžete građana. Potrebno je da se kontrolišu posredničke marže kod cijene goriva – rekla je Cvijićeva.

Ona je istakla da je apsurdno da je u Sloveniji, po posljednjim zvaničnim podacima, cijena goriva niža nego u BiH.

– Ako uporedimo životni standard Slovenije i BiH možemo vidjeti kakav su udar ove cijene na budžete građana. Država mora da iskoristi mehanizme da zaštiti svoje građane, po ugledu na sve države u okruženju – poručila je Cvijićeva.

Izvor: Srpskainfo.com

Politika

SINIŠA KARAN “U Donjoj Gradini leže tri Banjaluke NEVINO UBIJENIH SRBA”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan istakao je da Donja Gradina mora ući u udžbenike i da svi u Srpskoj moraju znati šta se tamo dešavalo sa srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata.

– Sva školska djeca u Republici Srpskoj moraju posjetiti ovo mjesto, ne samo sada, u nedjelju, nego tokom cijele godine. To mora ući u udžbenike svih naših škola i to mora biti đačka literatura za svakog građanina Republike Srpske da tačno znamo šta se to dogodilo sa srpskim narodom – izjavio je Karan novinarima u Donjoj Gradini.
Prema njegovim riječima, ključna dimenzija ovog događaja je istorijska, odnosno podsjećanje na ono što se dogodilo – strahotu i golgotu srpskog naroda.

On je naglasio da je sada posebno važno da se zna šta se dešavalo s obzirom da neko pokušava da najveći stradalnički, slobodarski, anifašistički, srpski narod proglasi genocidnim narodom.
– Ovo je naš najbolji odgovor. Upravo ovdje leže tri Banjaluke, grobovi apsolutno nevinih, pobijenih žrtava srpskog naroda u strašnom genocidu koji su učinili upravo oni koji danas pokušavaju na ovim grobovima i preko ovih grobova da operu svoju ljagu i svoj obraz, i ovom istom narodu nametnu znamenje genocidnog naroda. Ovo je naša borba i mjesto na kome treba svi da dignemo glas protiv jedne takve rezolucije – poručio je Karan.

On je rekao da je ta rezolucija najstrašniji napad na srpski narod od kada postoji, te najstrašnjiji, gnusni, lažni napad na Srbiju i Republiku Srpsku.

Srna

Nastavi čitati

Politika

KONAKOVIĆ PROZVAO IZETBEGOVIĆA: U Skaj aplikaciji mu tepaju “Bake”

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković ponovo se oglasio i odgovorio lideru SDA Bakiru Izetbegoviću na jučerašnje komentare o narko kartelu Tito i Dino s kojim pojedini mediji u FBiH povezuju Konakovića.

Izetbegović je juče, nakon što je Konaković prethodno rekao da će lider SDA morati objasniti svoje veze s kartelom, kazao da se u Skaj prepiskama vidi da kartel nije mogao doći do SDA, ali da imaju stranke čije kampanje finansiraju i čovjeka kojeg zovu predsjednik, a očigledno aludirajući na Konakovića.

Konaković se danas obratio Izetbegoviću kazavši kako njega u Skaj aplikaciji pominju kao predsjednika NiP-a i da ga drugačije ne znaju.

“A, tebi tepaju Bakir, Bake, ti objasni kako i zašto”, kazao je Konaković, prenosi Klix.

Dotakao se i predsjednika Kantonalnog odbora SDA Faruka Kapidžića kojeg je nazvao ekspertom za narkotike dodavši kako s njim neće polemisati.

Rekao je i to da je pala u vodu priča o izdaji “jer su je kreirali oni koji su izdali reviziju presude protiv Srbije.”

“Ne mogu izdajnici kreirati laž da je neko drugi izdao. Sad su smislili laž o saradnji sa kartelom po istoj matrici”, kazao je.

Nastavi čitati

Politika

Centralna izborna komisija BiH raspisala lokalne izbore, POZNAT DATUM

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH raspisala je danas lokalne izbore u BiH za 6. oktobar.

CIK je na današnjoj sjednici raspisao izbore za odbornike u 53 skupštine opštine u Republici Srpskoj, 58 opštinskih vijeća u Federaciji BiH (FBiH), te 101 načelnika opština u BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 21 gradsko vijeće u FBiH, 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.

Odluka da lokalni izbori u BiH budu održani u prvu nedjelju u oktobru donesena je jednoglasno.

Nastavi čitati

Aktuelno