Connect with us

Banjaluka

Stanivuković: “Prevazišli smo opstrukcije, Spomen-obilježje će biti izgrađeno na najboljoj lokaciji”

Zbog svih onih koji su položili svoje živote za Republiku Srpsku nemam pravo da idem nazad i pokleknem pred opstrukcijama, radovi su počeli i ovom dinamikom očekujemo da izgradnja Centralnog spomen-obilježja bude završena do Vidovdana naredne godine.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je spreman da se odupre svim pritiscima i opstrukcijama, te da istraje i ispuni zavjet koji je dao narodu.

-Na Vidovdan smo radove započeli, na Vidovdan naredne godine ćemo i da završimo Spomen-obilježje na kojem će zlatnim slovima biti uklesana imena onih koji su položili život za stvaranje Republike Srpske. Da sam za tri godine mandata samo pokrenuo izgradnju Centralnog spomen-obilježja, nisam uzalud izabran i nisam tek onako ponio ime svog strica i na to sam ponosan – istakao je Stanivuković.

Kako je kazao, nevjerovatno i bizarno je da pojedini Srbi nakon urađenog idejnog rješenja, a potom i projekta, obezbijeđenog novca  i započetih radova polemišu o lokaciji Spomen-obilježja.

-Prevazišli smo opstrukcije iz Sarajeva od strane udruženja koja su lobirala da se na Međunarodni javni poziv za izradu idejnog rješenja ne prijave svjetski arhitekti i onda je zaista nevjerovatno da imamo opstrukcije od strane pojedinih Srba – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je i da se odmah po dolasku na mjesto gradonačelnika sastao sa porodicama poginulih boraca, ratnim-vojnim invalidima i svim relevantnim udruženjima iz Republike Srpske, te da su tada razmatrali i pitanje najbolje lokacije.

-Odustali smo od opcije da spomenik bude izgrađen kod Ferhadije. Takođe jednoglasno se odustalo i od lokacije kod Spomenika banu Tisi Milosavljeviću, jer nije riječ o gradskom zemljištu, već o lokaciji sa složenom vlasničkom strukturom, te bi nam za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa bilo potrebno nekoliko godina i doatnih 10 miliona KM. S tim u vezi lokacija smještena između Muzeja savremene umjetnosti, Gradske uprave, Hrama Hrista Spasitelja jednoglasno je ocijenjena kao najbolja –pojasnio je gradonačelnik.

Dodao je da radovi napreduju, te da se očekuje da će u septembru biti položen kamen temeljac, a tim povodom ponovo će biti upriličen „Hod časti“ u kojem će porodice poginulih boraca nositi fotografije svojih najmilijih – čija će imena biti uklesana na Spomeniku – rekao je on.

Gradonačelnik je podsjetio da su osim ovog važnog pitanja riješena i druga važna pitanja od nacionalnog interesa poput mogućnosti besplatne legalizacije stambenih objekata, besplatnih udžbenika, kao i da je Banja Luka  jedini grad koji ima besplatne građevinske dozvole.

Banjaluka

BRAVO ACO! Banjalučki fotograf dobitnik nagrade za NAJBOLJU NOVINSKU FOTOGRAFIJU Jugoistočne Evrope

Banjalučki fotograf Aleksandar Čavić dobitnik je nagrade za najbolju novinsku fotografiju Jugoistocne Evrope po izboru publike.

Nagrada koju je primio Čavić je tablet IPad 10 kojeg je ovaj fotograf obećao donirati u humanitarne svrhe ukoliko osvoji nagradu.

“Kao što sam obećao, nagradu tablet IPad 10 stavljam na aukciju za našeg Sergeja, te će onaj ko punudi najviše dobiti instrukcije za plaćanje direktno na žiro račun Sergejeve majke Svjetlane.
Početna cijena je 900 KM”, poručio je Čavić putem društvenih mreža.

U svojoj objavi je dodao da je Sergej blizu cilja, a na nama je da mu pružimo podršku u ovim zadnjim stepenicama do odlaska na liječenje u Rusiju.

“Hvala svima koji ste glasali i koji će učestvovati u ovoj akciji koja će trajati 7 dana”, poručio je Čavić.

 

Insajder.in

Nastavi čitati

Banjaluka

U GORNJIM PRIJEČANIMA uspješno realizovan projekat IZGRADNJE VODOVODA (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da je pored Ponira, Jagara, visinskih zona Starčevice, Obilićeva i Debeljaka, zatim platoa Manjače, Piskavice i Bronzanog Majdana i u Gornjim Priječanima uspješno realizovan projekat izgradnje vodovoda.
-Projektom vrijednim 300 000 KM obezbijedili smo uredno vodosnabdijevanje za preko 20 domaćinstava Priječana, a danas smo im uručili i vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu čime će ostvariti značajne uštede Nastavljamo dalje snažno za naš grad, za naše sugrađane, rekao je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVLJENA PODJELA KARTICA ZA BESPLATAN PREVOZ! “Penzije su male, te nam karte za besplatan prevoz zaista mnogo znače”

Nastavljena je podjela kartica za besplatan javni prevoz za penzionere i lica starija od 65 godina, a danas je ovaj vid podrške ostvarilo još 800 naših sugrađana.

Kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, podjela kartica odvija se sjajnom dinamikom.

– Do sada smo uručili više od 5.000 kartica, dok je zaprimljeno oko 20.000 zahtjeva za besplatan prevoz – rekao je Stanivuković.

On je podsjetio da kroz ovaj vid podrške penzioneri ostvaraju značajnu uštedu na godišnjem nivou, kao i na to da karte važe tokom cijelog dana za cijelo područje grada Banje Luke.

Savjetnica gradonačelnika Mirna Savić-Banjac istakla je da besplatan prevoz za penzionere nije samo finansijska podrška ovoj grupi naših sugrađana, već način da se zahvalimo i odužimo našim penzionerima.

– Kada se uzmu u obzir sve mjere koje smo predlagali i do sada uspjeli da realizujemo, evidentno je da se budžetom raspolaže domaćinski i da su sva sredstva vraćena građanima – istakla je savjetnica gradonačelnika.

Jedna od penzionerki, kojoj je danas uručena kartica za prevoz, Bosa Mijić rekla je da ovaj vid podrške mnogo znači penzionerima.

– Penzije su male, te nam karte za besplatan prevoz zaista mnogo znače. Ovaj potez gradonačelnika zaista treba poštovati i cijeniti – kazala je Mijićeva.

Nastavi čitati

Aktuelno