Connect with us

Banjaluka

KOČIĆEV ZBOR Sadržaj za sve generacije!

Moderniji koncept, sa naglaskom na ono što je tradicionalno i vrijedno, obilježiće i ovogodišnju manifestaciju “Kočićev zbor”, čiji je prvi dan nazvan dan istine, drugi slobode, a treći otadžbine.

Drugi dan donosi sadržaje za sve uzraste i generacije te će tako, baš kao i prethodne godine, svi prisutni imati priliku da budu dio radionice zmijanjskog veza, radionice domaće, tradicionalne kuhinje, izložbe fotografija i promocije knjige, kao i etno-koncerata.

Savjetnica gradonačelnika Mirna Savić – Banjac kazala je da će ove godine pružiti mnoštvo kvalitetnog sadržaja na samom zborištu pa tako grad ponovo ima šator “Kod Jablana”, u kojem će biti održane razne aktivnosti.

Banjaluka

PRVA GENERACIJA! Maturanti medrese otvorili sezonu matura u Banjaluci

Maturanti Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” iz Banjaluke otvorili su ovogodišnju sezonu matura u najvećem gradu Srpske.

Učenici, koja su prva generacija maturanata ove škole, napravili su kroz centar grada svečani defile, kojeg su započeli ispred džamije Ferhadija i završili u Banskom Dvoru, prenose Nezavisne Novine.

„S jedne strane radost zbog postignutog uspjeha i uzbuđenje radi susreta sa novim životnim izazovima, a s druge strane tuga i žal koja budi rastanak sa našom medresom. Iako su u suštini četiri godine zapravo duži vremenski period, sada, osvrćući se na njih, shvatila sam koliko zapravo vrijeme brzo prolazi. Zajedno smo prošli bezbroj trenutaka, onih lijepih, kao i onih manje lijepih. Međutim, sve je to stalo u jedan trenutak koji svi vjerno čuvamo“, rekla je Najva Sebaji je proglašena za učenicu generacije ove škole. .

Ona će školovanje pamtiti po vedrini i radosti koje nikad nije manjkalo u razredu.

„Neizbježno je spomenuti i podršku naših profesora i profesorica, koji su mudrim savjetima zauvijek ostavili trag na naša srca“, ističe Najva.

Savjeti roditelja i profesora su joj pomogli u donošenju odluke i biranje novog životnog puta, odnosno izbor fakulteta, uvijek pada teško, jer postoji strah od donošenja pogrešne odluke, ističe mlada maturatnkinja.

„Ono što smo naučili kroz ovu medresu jeste da nas vjera uči da budemo proaktivni i korisni društvu u kojem se nalazimo. Samim tim, svojim izborom željela sam da usmjerim svoj potencijal u ono što će biti korisno kako meni, tako i našoj zajednici, stoga sam izabrala da se bavim prirodnim naukama“, navodi ona.

 

Ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić uputila je najiskrenije čestitke direktoru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini gospodinu Murisu Spahiću, svim nastavnicima i učenicima povodom promocije prve generacije maturanata ove škole.

„U ime Ministarstva prosvjete i kulture i u svoje lično ime, upućujem najiskrenije čestitke povodom promocije prve generacije maturanata vaše škole i uspješne realizacije nastavnog plana i programa.

Vaša posvećenost obrazovanju mladih u duhu islamskih vrijednosti i tradicije ima izuzetan značaj za razvoj zajednice i očuvanje kulturnog identiteta.

Rad vaše škole doprinosi razvoju multikulturalnosti i tolerancije u Republici Srpskoj, a to je ključno za izgradnju društva koje poštuje različitosti.

Neka vam ova svečanost bude podsticaj za nove uspjehe i razvoj. Iskreno vjerujem da će vaša ustanova i u budućnosti ostati izvor inspiracije, uspješnog vaspitno-obrazovnog rada i napretka svih novih generacija učenika“, kazala je Stojičićeva.

Nastavi čitati

Banjaluka

VUKOMANOVIĆ “Trudnice u Banjaluci oboljele od dijabetesa od sada imaju pomoć Grada”

Trudnice u Banjaluci oboljele od dijabetesa od sada imaju pomoć Grada pri nabavci senzora za mjerenje glukoze u krvi, odnosno olakšicu od oko 300 KM mjesečno.

Poručila je poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Tanja Vukomanović, dodajući da je ovo još jedna od mjera gradske administracije na čelu sa Draškom Stanivukovićem, koje olakšavaju život trudнicama u ovom gradu.

– Moramo biti svjesni da je svaka olakšica koju vlast omogući trudnicama ulaganje u porodicu i budućnost ove zemlje – rekla je ona, dodajući da lokalne zajednice, kao i Vlada Republike Srpske moraju da brinu o zdravlju stanovništva.

Dodaje da istu olakšicu imaju i mladi do 26 godina, te da je ovo još jedna mjera vrijedna svake pohvale, i potez koji će olakšati život našim sugrađanima i njihovim porodicama.

– Pomoć porodiljama, osnovcima, maturantima, studentima, mladim bračnim parovima, porodicama poginulih, penzionerima, a sada i oboljelima od dijabetesa… Da svaka lokalna zajednica u Srpskoj uzme samo jednu olakšicu za građane koju je obezbijedila Banjaluka, Republika Srpska bi bila bolje mjesto za život – rekla ke Vukomanović.

Ona je pozvala i ostale lokalne zajednice, koje nemaju sličnu mjeru, da se posvete ovom problemu, kako bi se osobama oboljelim od dijabetesa, a kojih je u Srpskoj 70.000, olakšala svakodnevica.

Nastavi čitati

Banjaluka

Oboljeli od dijabetesa tip 1 istakli koliko je VAŽNA POMOĆ GRADA

Ova pomoć pored finansijskog aspekta, poboljšava kvalitet naše svakodnevice, ističe Katarina.

Katarina Simić iz Banjaluke ima 18 godina i danas je dobila rješenje o podršci Grada za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi.

Kako je istakla, kao predstavnik svih onih koji se bore sa dijabetesom tip 1, zahvalna je Gradu jer navedena pomoć neizmjerno znači njima, njihovim porodicama i prijateljima koji se sa dijabetesom bore svaki dan.

– Ova pomoć pored finansijskog aspekta, poboljšava kvalitet naše svakodnevice. Ovaj senzor nam omogućava da u svakom trenutku imamo uvid u visinu parametara, što nama značajno olakšava život. Kada vam kažem da u toku jednog dana mjerimo do 10 puta naše šećere, ubodom te male iglice u prst, zamislite jedno dijete od 6 godina ili mene od 18 godina, onda vam je jasno šta za nas ovaj senzor znači, olakšava nam život, školovanje, poslovni i društveni život – poručila je Katarina.

Podsjetimo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uručio je prva rješenja korisnicima novčane podrške za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi, te je najavio proširenje podrške i za osobe starije od 26 godina.

Do sada je bila podrška za mlade od 18 do 26 godina i trudnice, a sada je najavljeno da će podršku dobiti i oni koji su kao djeca oboljeli od dijabetesa tipa 1, bez starosnog ograničenja.

Nastavi čitati

Aktuelno