Connect with us

Svijet

Putnički avion zalutao u ratnu zonu, PUTNICI NISU NI ZNALI DA SU IZNAD FRONTA

Jedan putnički avion je preletio iznad Ukrajine prvi put od početka rata u toj zemlji. Incident se dogodio 25. jula ove godine.

Od početka rata u Ukrajini 24. februara 2022. godine, nijedan putnički avion nije prišao ni blizu vazdušnom prostoru te zemlje, a kamoli da leti iznad nje. To se promijenilo 25. jula ove godine kada je čarter let turske avio-kompanije “BBN” skrenuo sa rute na letu Oslo-Antalija.

Avion “Erbas A320-200” je ka Ukrajini skrenuo iz vazdušnog prostora Mađarske i dugo je letila iznad jugozapadnog dijela Ukrajine, a potom je avion ušao u Rumuniju. Putnici nisu ni znali da se nalaze iznad Ukrajine.

“Razumijemo zabrinutost povodom incidenta i garantujemo da ćemo aktivno preduzeti mjere da sprečimo pojavu sličnih slučaja”, naveo je portparol turske kompanije.

Nije poznato koliko putnika je bilo na letu, ali avion “Erbas A320-200” može da primi 180 ljudi. Norveški stručnjak za vazduhoplovstvo Lars Peder Haga je naveo da je bio mali rizik da avion zaista bude oboren.

“Potencijalno je opasno letjeti u ratnoj zoni gde postoje protivvazdušni sistemi koji dosežu visine na kojima obično lete putnički avioni i gdje mogu biti avioni koji ne emituju svoju poziciju”, rekao je on za “NRK”.

Svijet

ZAHAROVA “Ako želite da spasite svijet, razgovarajte o Putinovom prijedlogu”

Učesnici konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj moraju da razgovaraju o mirovnim prijedlozima koje je iznio ruski predsjednik Vladimir Putin, ukoliko žele da “spasu svijet”, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

– Ukoliko želite da spasite svijet, razgovarajte o Putinovom prijedlogu. Ruski predsjednik rekao je sve i ukazao je na realan put ka miru. Samo oni koji ne žele mir to ne vide i ne shvataju – naglasila je Zaharova.

Nešto ranije je ruski lider iznio mirovne prijedloge za rješenje sukoba u Ukrajini, uključujući priznanje statusa Krima, Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Zaporožja i Hersona, konsolidaciju statusa nesvrstane i nenuklearne Ukrajine, demilitarizaciju i ukidanje antiruskih sankcija, podsjeća ruska novinska agencija TASS, prenosi Srna.

Švajcarska je domaćin samita u odmaralištu Birgenstok na jezeru Lucern, gdje učestvuje više od 50 šefova država i Vlada, uključujući ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. Samitu će prisustvovati stotinak delegacija, uključujući evropske organizacije i UN.

Samitu će prisustvovati američki potpredsjednik Kamala Haris, dok Turska i Saudijska Arabija šalju šefove diplomatija a Brazil, Indija i Južnoafrička Republika biće zastupljene na nižim nivoima.

Kina, poput Rusije, neće prisustvovati konferenciji jer smatra da je za početak bilo kakvog mirovnog procesa potrebno učešće Moskve i Kijeva.

Nezavisne

Nastavi čitati

Svijet

ERDOGAN “Danas da se američki predsjednik Bajden suočava sa TESTOM ISKRENOSTI”!

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se američki predsjednik DŽozef Bajden suočava sa “testom iskrenosti” u njegovom načinu rješavanja krize u Pojasu Gaze.

Erdogan je dodao da se očekuje da će Bajden pokazati da plan o prekidu vatre u Pojasu Gaze nije samo proračunata izborna taktika, već iskren napor da se okončaju sukobi.

On je, takođe istakao da je NJemačka ublažila stav prema prodaji borbenih aviona “Evrofajter” Turskoj.

Turska je u novembru saopštila da pregovara sa Britanijom i Španijom o kupovini “Evrofajtera” ali da je NJemačka bila protiv te zamisli.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI IMA PORUKU “Putinu pokazati gdje mu je mjesto svim mogućim sredstvima”

Ruskom lideru Vladimiru Putinu treba pokazati gdje mu je mjesto svim mogućim sredstvima, uključujući jačanjem Ukrajine, moćnim sankcijama i političkom izolacijom, rekao je danas predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski.

Zelenski je ovo rekao u intervjuu za italijanski SkiTG24, čiji je fragment objavio na svom Telegram kanalu uoči otvaranja Samita mira u Švajcarskoj, prenio je Ukrinform.

-Danas Putin mora biti postavljen na svoje mjesto svim mogućim sredstvima: jačanjem Ukrajine, snažnim sankcijama, političkom izolacijom – rekao je Zelenski.

On je rekao da će Putin, ako oseti da ima moć, nastaviti da napreduje.

-Nije slučajnost da njegove rakete prelaze preko prostora država članica NATO-a. Ima slučajeva u Poljskoj, ima slučajeva u Rumuniji, Rusija ulazi i u tuđe teritorijalne vode, narušava strani vazdušni prostor. Sve je to zabilježeno – tvrdi Zelenski.

Zelenski kaže i da Rusija koristi 3.200-3.500 raketa mjesečno “isključivo protiv civilnog stanovništva i civilne infrastrukture”, “kako bi se ljudi plašili i bežali iz gradova, kako bi Rusija mogla da okupira ova sela i gradove”, prenosi ukrajinska agencija.

Nastavi čitati

Aktuelno