Connect with us

Sport

IZAZOVI MUNDOBASKETA još nije ni počeo, ali već osjećamo gorak ukus odsustva zvijezda

Mundobasket još uvijek nije počeo, ali gorak ukus oko njega već je zavladao. Trebalo je da to bude smotra najboljih košarkaša današnjice, ali nažalost mnoge zvijezde iz raznih razloga neće pokušati da osvoje svjetsku titulu na tlu Azije.

Mundobasket koji se održava od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, te u Japanu i Indoneziji biće oslabljen za izostanke čak 24 vrhunskih košarakaša, a pritom ne računamo selekciju Sjedinjenih Američkih Država za koju je karakteristično da bez najvećih zvijezda dolazi na planetarno okupljanje.

Spisak izostanka započinje najboljim košarkašem današnjicem NIkolom Jokićem koji je prošle sezone odveo Denver Nagetse do NBA prstena, ali sa Srbijom neće po pehar prvaka svijeta.

Osim Jokića, Srbija će biti oslabljena neigranjem Vasilije Micića i Nikole Kalinića, a baš kao i slučaju Jokića, ostali smo bez objašnjenja razloga njihovog izostanka. Dok je Nemanja Nedović odustao iz privatnih razloga, a Vladimira Lučića povreda odvojila od parketa.

Pored Srbije i Grčka će biti drastično oslabljena na Mundobasketu. Za Grke neće nastupiti dvostruki MVP NBA lige Janis Adetokumbo, a odustali su i dvojica veterna Nik Kalates i Kostas Slukas.

Najveća zvijezda letonske košarke Kristaps Porzingis neće pomoći nacionalnom timu, a u Aziji nećemo gledati ni Jokićevog saigrača iz Denvera Džamala Mareja.

Španci će na planetarnu smotru bez dvojice najboljih plejmejkera Rikija Rubija i Lorenca Brauna, dok na spisku Litvanaca nisu NBA zvijezda Domantas Sabonis, i prekaljeni evroligaški igrači Panatinaikosov Marijus Grigonis i novo Zvezdino pojačanje Rokas Giedraitis.

Ni Francuzi neće kompletni na Mundobasket. “Galski pijetlovi” će biti bez pomoći prvog pika sa ovogodišnjeg NBA drafta Viktora Vembanijame i Franka Ntilikine koji se ovog ljeta povezivao sa Zvezdom i Partizanom, a na kraju izabrao Šarlot Hornetse.

I tu nije kraj izostancima. Italija će biti bez pomoći Baskonijinog Nika Meniona, Japan bez najboljeg igrača Ruija Hačimure, Slovencima se povrijedio osvajač NBA lige Vlatko Čančar, Nijemci ne mogu da računaju na Dalasovog Maksija Klebera, a Dominikanska Republika će nekako morati da se snađe u odsustvu veterana Ala Horforda, navode “Sportske”.

NEZAVISNE

Sport

ĐOKOVIĆ NEMA NAMJERU DA OLAKO ZAVRŠI KARIJERU “Novak će doći sa željom da se osveti”

​Novak Đoković nema namjeru da tako olako završi profesionalnu karijeru. Greg Rusedski, nekada četvrti igrač planete, u podkastu na Tenis Čenelu rekao je da nikada nije vidio takvog sportistu i da ga ne treba još otpisivati.

Đoković se oporavlja poslije operacije meniskusa i trebalo bi naredne nedjelje da dođe u London, pred početak Vimbldona 1. jula.

“Razgovarao sam sa Novakovim agentom i rečeno mi je da on želi da igra duže, da bude Tom Brejdi tenisa. I ta povreda meniskusa nije ozbiljna, bio je to čist maler. Na Rolan Garosu je počeo da igra dobro, tako da ne bih otpisivao Novaka. Ako želi da igra još dve, tri, četiri godine, koliko god, ne otpisujte ga. Ovo nije ozbiljna povreda i on je najdisciplinovaniji sportista kog sam vidio. Vjerovatno je i najveći sportista kog sam ikad vidio, toliko je dobar kao igrač”, izjavio je Rusedski.

Ove sezone, Novak još nema titulu, ali to ne brine Rusedskog.

Đoković je pokazao da umije da odgovori na izazov mladih igrača kakvi su Karlos Alkaras i Janik Siner.

“Da, ova godina možda nije bila velika za njega, ali ne zaboravimo, prošle je osvojio tri od četiri grend slema i bio u finalu Vimbldona. To je vjerovatno jedno od onih finala gdje je trebalo da dobije meč, ali nije išlo na njegovu stranu. I sada ga svi otpisuju zbog toga što nije igrao dobro pet mjeseci i povredio se. Ja ga uopšte ne otpisujem, on će se vratiti sa željom da se osveti. Ako je ta njegova glad prisutna i uživa na putovanjima, sa porodicom malo više uz sebe, onda se pripazite”, upozorio je Rusedski, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Društvo

“POSVEĆEN I PREDAN RAD” Banjalučka Slavija šampion Bokserske lige Srbije: Stanivuković uručio medalje pobjednicima (FOTO)

Banjalučki bokserski klub „Slavija“ šampion je Bokserske lige Srbije, nakon što su sinoć savladali tim beogradskog kluba „Radnički“ rezultatom 10:4 u finalu završnog turnira Lige.

Medalje pobjednicima uručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je poručio kako iza svega ovoga stoji posvećen i predan rad.

– Slavija je ponovo ŠAMPION! Večerašnjim bokserskim spektaklom u kojem je Slavija pobijedila Radnički i osvojila boksersku ligu Srbije. Prije dvije godine, kada je u pitanju Slavija krenuli smo, ne od nule, već iz velikog minusa, sa velikim dugovanjima koji su prijetili da se Slavija zauvijek ugasi, ali danas znamo da smo učinili pravu stvar, ovo je dokaz da se trud isplati. Samo predan i posvećen rad mogu da daju rezultate, a danas Slavija, ne samo da je vratila staru slavu, nego nastavlja još snažnije. Hvala sjajnoj ekipi naših boksera, kao i rukovodstvu kluba na čelu sa Daliborom Petkovićem i Igorom Savičićem na sjajnoj večeri i svemu što rade – napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Sport

NAKON 12 GODINA PAUZE Odbojkaši Srbije obezbijedili učešće na Olimpijskim igrama

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije izborila je nastup na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, gdje će nastupiti nakon 12 godina pauze.

Iako večeras igraju u meču protiv Slovenije u LJubljani, plasman su već obezbijedili porazom Kube od Poljske (0:3) na završetku Lige nacija na rang-listi Svjetske odbojkaške federacije, gdje su zadržali nedostižnu prednost u odnosu na Kubance, jedine rivale u borbi za olimpijsku vizu.

Srbija na rang-listi ima 11 poena više od Kube, a čak i u slučaju maksimalnog poraza u večerašnjem meču protiv Slovenije u LJubljani izgubiće pet poena, što neće imati nikakvog uticaja na plasman izabranika selektora Igora Kolakovića na Olimpijadu.

Odbojkaši će na Olimpijskim igrama nastupiti nakon 12 godina pauze, pošto su na najjačem takmičenju posljednji put nastupili u Londonu 2012. godine.

Uz odbojkaše, na Olimpijadi u Parizu nastupiće i odbojkašice Srbije, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Aktuelno