Connect with us

Region

UBICA IZ “RIBNIKARA” NASTAVLJA ŠKOLOVANJE! Mora završiti osnovno obrazovanje

Maloljetni Kosta K., koji je počinio masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, narednih dana biće upisan u OŠ “Dragan Hercog”, gdje se obrazuju djeca koja su na bolničkom liječenju. Koji model nastave će se primjenjivati u konkretnom slučaju, biće zajednička odluka tima ljekara koji rade sa Kostom K. i tima stručnjaka iz škole.
Direktor te obrazovne ustanove Zoran Aleksić za Euronews Srbija kaže da je teško govoriti unaprijed bilo šta, ali da će mjerodavno biti mišljenje ljekara.

Inače, ova škola ima više modela učenja sa djecom koja su na bolničkom liječenju. U bolnicama se radi direktno sa djecom u grupama ili individualno, zavisno od njihovog zdravstvenog stanja, imaju i kućnu, individualnu nastavu, ali i online nastavu.

“U konkretnom slučaju teško je bilo šta reći unapred. Potrebno je da se sastane tim koji će činiti lekari koji rade sa K.K. u domenu zdravstva, naši školski timovi. Merodavno će biti mišljenje lekara, medicinskog osoblja koje će reći kako će dalje. Nastava može da krene sa jednim modelom, pa nakon nekog vremena da se uspostavi drugi model”, rekao je Aleksić.

Precizira da će narednih dana biti završena administrativna procedura oko upisa maloljetnika koji je počinio masovno ubistvo.

“Sa Klinikom za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu već imamo saradnju, tamo imamo svoje odeljenje i radimo sa pacijentima koji su na lečenju. Sa K.K. do sada nismo imali nikakav kontakt. Ovo je kompleksan slučaj. Tragično je sve što se desilo. Velika tragedija i saosećanje svih nas sa porodicama”, naveo je on.

Inače, Osnovna škola “Dr Dragan Hercog” osnovana je 1969. godine i radi sa djecom koja su na bolničkom liječenju, bez obzira na dužinu boravka. Oko 80 učitelja i nastavnika svakodnevno radi sa bolesnom djecom u 11 beogradskih bolnica. Oni koji provode po nekoliko mjeseci na bolničkom liječenju redovno prate nastavu, dobijaju ocjene, tako ne gube godinu u školi.

Da bi učitelji i nastavnici radili sa bolesnim djetetom, potrebno je odobrenje ljekara, mišljenje ljekara da je dijete sposobno za rad.

Zavisno od dužine boravka u bolnici, dijete se ili upisuje u OŠ “Dragan Hercog” ili nastavnici koji rade s njim šalju matičnoj školi izvještaj šta je rađeno sa učenikom, koje nastavne jedinice su završene, da li je radio pismeni zadatak, da li je odgovarao.

Zdravstveni problemi sa kojima se susreću učenici škole su raznovrsni i uglavnom složeni maligne bolesti, dječja i cerebralna paraliza, mišićna distrofija, oboljenja kičmenog stuba, različite vrste povreda, autizam, psihički problemi.

Škola nastavu organizuje u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu, Specijalnoj dječjoj bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu Dedinje, Klinici za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju Sokobanjska, Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju Braće Jerković, Institutu za ortopedskohirurške bolesti, Institutu za mentalno zdravlje, Institutu za majku i dijete, KBC Zemun, Centru za zaštitu odojčadi, djece i omladine, Zvečanska.

Kosta K. je 3. maja ove godine u OŠ “Vladislav Ribnikar” iz očevog pištolja ubio devet učenika i čuvara škole, a ranio šest osoba. On se od tada nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu.

Region

UN prihvatile amandmane Crne Gore na TEKST REZOLUCIJE O SREBRENICI

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da su Ujedinjene nacije prihvatile da uvrste amandamane zvanične Podgorice na nacrt Rezolucije o Srebrenici o kojoj bi trebalo da se glasa 23. maja.

“Suština amandmana koje smo poslali je tu, i mislimo da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu”, kazao je Spajić sinoć za Radio televiziju Crne Gore.

Amandmani Crne Gore su dostavljeni nešto kasnije u procesu predlaganja i pripreme za sjednicu, ali je ranije iz UN saopšteno Glasu Amerike da nadležna tijela “nastoje” da “izađu u susret” intervenciji Vlade u Podgorici, objavila je Beta.

Premijer Spajić najavio je ranije da će Crna Gora glasati za Rezoluciju kojom se 11. juli uspostavlja za dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali da je neće kosponzorisati.

Vlada u Podgorici amandmanima traži da se Rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donijete protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država, te da se potvrdi nepovredivost Dejtonskog sporazuma.

Vlast u Podgorici nije jedinstvena u stavu o Rezoluciji u Srebrenici, kojoj se oštro protive aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i jedan od čelnika nekadašnjeg Demokratskog fronta Milan Knežević.

Oni su inicirali da Skupština što prije usvoji Rezoluciju o Jasenovcu, što je, kako se ocjenjuje, vid pritiska na Vladu da odustane od podrške Rezoluciji o Srebrenici.

Predlagači Rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Nastavi čitati

Region

ŠTA PIŠE u crnogorskom prijedlogu REZOLUCIJE O JASENOVCU?

U tekstu rezolucije o genocidu u koncentracionom logoru Јasenovcu, koji je danas upućen u proceduru parlamenta Crne Gore, predloženo je da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Јasenovcu, koji će se obilježavati svake godine, te osuđuje svako poricanje tog genocida i poziva se na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma.

Vijesti.me prenose integralni tekst Prijedloga rezolucije:

Polazeći od najviših vrijednosti ustavnog poretka i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava;

Uvjereni da su znanje i svijest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog svijeta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili vjerskoj osnovi kao i kršenja ljudskih prava;

Imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima, osnovan koncentracioni logor smrti u Јasenovcu, u kom su u periodu od 1941 – 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Јevreji, Romi, Hrvati kao i drugi narodi;

Јedinstveni u osudi svih zločina na tlu naše države i bivše Јugoslavije, u izražavanju pijeteta prema svim žrtvama tih zločina, kao i u saosjećanju sa patnjama njihovih porodica;

Potvrđujući principijelan stav zasnovan na domaćem i međunarodnom pravu, da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački;

Snažno opredijeljeni da učinimo sve kako se tragična stradanja ljudi etničkih, vjerskih i drugih grupa nikad i nigdje više ne bi ponovila;

Na osnovu člana 82 stav 1 tačka 3 i člana 91 stav 1 Ustava Crne Gore, Skupština Crne Gore donosi:

Rezoluciju o genocidu u Јasenovcu

S dubokim saosjećanjem prema žrtvama genocida u Јasenovcu tokom 1941-1945. godine, uvažavajući da će 2025. godine biti 80. godišnjica od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Јasenovac bio rasformiran i na taj dan poslednji preostali zatvorenici ubijeni, Skupština Crne Gore je vođena poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odlučuje da posveti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločine počinjene u tom logoru smrti;

Svjesni istorijske važnosti Јasenovca kao mjesta gdje su u živote izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Јasenovcu, koji će se obilježiti svake godine.

Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Јasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma.

Kroz usvajanje ove rezolucije Skupština Crne Gore obavezuje se da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Јasenovcu, promoviše toleranciju, razumijevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije.

Podstiče se obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Јasenovcu, koji je počinjen tokom 1941 – 1945. godine, i Skupština će svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

Skupština Crne Gore ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanju na žrtve genocida u Јasenovcu, koji je počinjen u periodu tokom 1941- 1945. godine.

Nastavi čitati

Region

MALI MATURANTI ZAPALILI ŠKOLU U PODGORICI: Zbog bakljade planuo krov (VIDEO)

Nije bilo povrijeđenih.

Polumaturanti podgoričke OŠ “Vlado Milić” zapalili su krov te obrazovne ustanove tokom bakljade kojom su obilježavali kraj školovanja u toj osnovnoj školi, potvrdila je “Vijestima” direktorica Ivana Milić.

Kazala je da nije bilo povrijeđenih, a da su na licu mjesta vatrogasci i policija.

“Šteta će tek biti utvrđena”, kratko je prokomentarisala Milić za “Vijesti”.

Nastavi čitati

Aktuelno