Connect with us

Banjaluka

GRADONAČELNIK BANJALUKE O POSTIGNUTIM REZULTATIMA “Ostvarili smo mnogo i svakodnevno vodimo JAKE BITKE ZA SVAKI PEDALJ gradske imovine”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković srekao je danas da će se na mjestu gdje se nekada nalazio kino “Kozara”, ove godine graditi jedan od najljepših parkova u centru  grada.
-Uprkos preprekama i odbijanju prostornog plana za dio grada kod tržnog centra “Delta”, pronašli smo način da započnemo izgradnju najvećeg, ali i najljepšeg parka u istoriji Banjaluke, dodao je Stanivuković.
On je naveo da je za vrijeme njegovog mandatae Banjaluka dobila najljepšu zelenu oazu, posebno kada je riječ o uređenju obale Vrbasa gdje su u potezu od nekoliko kilometara uredili tri najljepše plaže, plažu u srpskim Toplicama, plažu “Vrućica” i plažu “Raj”, nekoliko novih parkova za dečija igrališta i slično.
-Ostaće zapamćeno i da smo u potpunosti rekonstruisali Park Mladen Stojanović kojem je dato novo ruho, koje Banjalučani, sudeći po broju ljudi koji svakodnevno dolaze, zaista obožavaju. Pravnom borbom sačuvani su simboli grada, poput Sokolskog doma, zgrade Radničkog univerziteta, ali svakodnevno vodimo jake bitke za svaki pedalj gradske imovine, istakao je Stanivuković.

Banjaluka

ŽAŠTITITE SE i u onlajn prostoru: Prijavite se na radionicu protiv GOVORA MRŽNJE na internetu

Pod sloganom „Koristi riječi za povezivanje, a ne za razdvajanje!“, 9. i 10. jula u Domu omladine biće organizovan dvodnevni trening posvećen prevenciji govora mržnje i promociji pozitivne onlajn kulture.

Ovaj trening dio je projekta pod nazivom „Promocija kulture dijaloga u svrhu sprečavanja govora mržnje na internetu“ koji Grad Banjaluka realizuje uz podršku Evropske Unije i Savjeta Evrope.

Imajući u vidu da je internet postao ključno sredstvo komunikacije, ali i prostor gdje se često susrećemo sa izazovima kao što su govor mržnje, ovaj trening prilika je da se učesnici bolje upoznaju sa pojmom i izazovima koje donosi govor mržnje, njegovim negativnim posljedicama, ali i da nauče mehanizme zaštite od ovog sveprisutnijeg problema.

Kombinacija teorijskih predavanja, interaktivnih vježbi, studija slučaja i kreativnih radionica, doprinijeće boljem razumijevanju teme, a ujedno razviti i konkretne vještine za aktivan doprinos stvaranju sigurnijeg, inkluzivnijeg i poštovanjem vođenog onlajn prostora.

Prijave za učešće otvorene su do 8. jula do 12.00 časova, a svi zainteresovani prijaviti se mogu putem onlajn prijave koju možete pronaći ovdje.

Svi učesnici treninga dobiće i poklon vaučer za besplatnu vožnju dajak čamcem, koju će realizovati Dajak klub Banjaluka, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ NAJAVIO “Udžbenike poklanjamo đacima u drugim opštinama i ove godine”

Gradski menadžer Grada Banjaluka Bojan Kresojević poručio je da će Banjaluka i ove godine pokloniti školske udžbenike učenicima iz drugih gradova i opština.

“Udžbenike poklanjamo đacima u drugim opštinama i ove godine. Osnovci iz Gradiške, Srpca, Novog Grada, Istočne Ilidže i svih drugih gradova opština u kojima ne dobijaju besplatne udžbenike, mogu računati na očuvane udžbenike iz Banjaluke”, poručio je Kresojević.

On je u svojoj objavi na društvenoj mreži Facebook napisao antičku izreku koja opisuje sam značaj obrazovanja i podrške lokalne zajednice u ovom procesu.

“Ako želite nekome pomoći jedan dan dajte mu ribu, ako želite pomoći za cijeli život, naučite ga da peca”, napisao je Kresojević.

Svi roditelji mogu se prijaviti za očuvane udžbenike putem mejl adrese: [email protected].

“Doćićemo u bilo koju opštinu gdje postoji barem jedan zainteresovan učenik, jer obrazovanje neama cijenu. Svi osnovci u Banjaluci će i ove godine imati obezbjeđeni besplatne udžbenike”, zaključio je Kresojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

ZBOG NEPOVOLJNIH VREMENSKIH USLOVA akcija suzbijanja komaraca pomjerena za četvrtak

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, akcija suzbijanja odraslih formi komaraca sa zemlje, koja je trebalo da bude izvršena 1. jula u večernjem terminu odgođena je i biće sprovedena u četvrtak 4. jula, u večernjem terminu od 19.30 do 22.30 časa.

Akcijom suzbijanja komaraca će biti obuhvaćeni sljedeći dijelovi grada: Derviši, Zalužani, Nova varoš, Rosulje, Paprikovac, Lauš, područje oko UKC – a Republike Srpske (Ranka Šipke, Romanijska, potok Podstranac), Starčevica, Obilićevo, Ramići, Kuljani, Dragočaj i Barlovci.

Nadležni upozoravaju pčelare da navedenog dana preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a koje se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava kartonom ili drugim sredstvima.

U slučaju loših vremenskih prilika, građani će blagovremeno biti obaviješteni o novom terminu zaprašivanja.

Nastavi čitati

Aktuelno