Connect with us

Banjaluka

PREDSTAVNICI GRADA ODALI POČAST: Služen parastos poginulim borcima sa područja Kola i Pervana, služena liturgija u Piskavici

Parastosi palim borcima služeni su danas u Pervanu i Kolima, a u Piskavici je služena sveta liturgija, a tim povodom predstavnici Grada odali su počast i prislužili svijeće onima koji su boreći se za slobodu položili svoje živote i ugradili ih u temelje Republike Srpske.

Gradonačelnik Draško Stanivković i gradski menadžer Bojan Kresojević, položili su vijece na spomen-obilježje palim borcima u Pervanu.

Tom prilikom gradonačelnik je poručio kako su spomenici od velike važnosti za naš narod jer podsjećaju na sve ono što smo kao narod prošli.

-Spomenici su važni, jer nas podsjećaju na to odakle smo pošli da bi danas bili svoji na svome, u Republici Srpskoj. Naša obaveza je da se sjećamo žrtve svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne Republike Srpske! Danas smo se pomolili i odali poštu poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa područja Pervana. Vječna im slava i hvala – kazao je gradonačelnik.

Gradski menadžer, Bojan Kresojević naglasio je kako žrtvu boraca, koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne Republike Srpske moramo da pominjemo svaki dan.

-Molitva i sjećanje na najsvetiju našu braću, koja su stavila Republiku Srpsku iznad svojih života – poručio je gradski menadžer tom prilikom.

Kako bi odali počast poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, danas je služen parastos i u Mjesnoj zajednici Donja Kola.

Ukupno 22 borca sa ovom područja svoje živote utkali su u temelje slobodne Republike Srpske.

U Piskavici je služena liturgija.

Banjaluka

“ĆIRILICA NEKAD I SAD”! Sutra obilježavanje Dana slovenske pismenosti

Programom pod nazivom „Ćirilica nekad i sad“ sutra, 23. maja u 19.00 časova u Domu omladine biće obilježen Dan slovenske pismenosti.

Riječ je o programu koji uz podršku Grada Banje Luke organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

Kako su kazali organizatori, o srpskom pismu nekad i sad govoriće prof. dr Milanka Babić, dok će u ime „Prosvjete“ govoriti dr Jelenko Bojić i mr Željko Vujadinović.

Takođe, u okviru programa u Domu omladine biće priređena izložba ćiriličkih rukopisa posvećena Svetom Ćirilu i Metodiju.

Nastavi čitati

Banjaluka

U prostorijama Gradske uprave obuka za PISANJE PROJEKTNIH PRIJEDLOGA

U petak, 24. maja od 12.00 časova u prostorijama Gradske urave na trećem spratu, biće održana obuka za pisanje projektnih prijedloga.

-Ova obuka je obavezna i organizuje se u sklopu javnog poziva za subvencije poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu, a namijenjena je za liniju Subvencija za podršku izvozu i povećanje produktivnosti – naveli su iz Preduzetničkog centra Banje Luke.

Dodaju kako sve potrebne informacije možete da dobijete putem telefona 051/244-448, a kontakt osoba je Milica Blagojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

U Banjoj Luci danas počinje Međunarodno takmičenje pijanista “BANJALUČKI BIJENALE 2024”

U našem gradu danas počinje osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista “Banjalučki bijenale 2024”, koje će okupiti 145 takmičara iz cijele Evrope.

Otvaranje takmičenja predviđeno večeras, od 20.00 časova u Banskom dvoru, kada je planiran nastup članova žirija ovogodišnjeg takmičenja iz Francuske, Rusije, Slovačke, Češke, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Takmičenje će se odvijati u disciplinama klavir solo i klavirski duo (za 4 ruke ili 2 klavira), te klavir za učenike i studente odsjeka muzički saradnik – teoretičar i odsjeka koji imaju klavir kao obavezan instrument.

-Na „Banjalučkom bijenalu“ ove godine imamo i jednu novinu. Svi takmičarski nastupi biće dostupni na live-stream platformi. Dakle, idemo uživo – naveli su iz Umjetničke škole „Vlado Milošević“, koji su i organizatori ovog događaja.

Ulaz je besplatan za sve sadržaje koji se odvijaju u okviru “Banjalučkog bijenala”.

Završni koncert biće održan u petak, 24. maja, u Banskom dvoru kada će biti uručene nagrade i priznanja pobjednicima po kategorijama.

Nastavi čitati

Aktuelno