Connect with us

Politika

Savjet ministara BiH skinuo sa dnevnog reda ZAKON O SUDOVIMA

Nakon što i lideri stranaka koje čine vlast na nivou BiH nisu uspjeli usaglasiti zakon o sudovima BiH, i Savjet ministara BiH sa dnevnog reda povukao je ovo zakonsko rješenje.

“Insistirao sam da se povuče tačka kako je tamo pisalo ‘zakon o sudovima’. Cijenimo da je sasvim druga formulacija prihvatljiva, a to je ‘zakon o sudu’”, rekao je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, dodajući da akti iz domena pravosuđa ne mogu biti razmatrati ako prije toga nije pripremljen zakon o Ustavom sudu BiH.

Osim imena, u zakonu o sudovima sporna su i mnoga druga pitanja kao što su nadležnosti, zatim vjerska obilježja, smještaj nove institucije, odnosno Vrhovnog suda BiH koji bi se trebao osnovati, itd…

O ovom zakonu, već godinama se vodi polemika u Bosni i Heregovini, međutim nikada u potpunosti nije postignut dogovor, prenose Nezavisne novine.

Aktuelna vlast na nivou BiH ovo pitanje ponovo je otvorila, međutim, kako stvari sada stoje, još uvijek su daleko od dogovora.

Politika

ĐAJIĆ PJEVA, A UKC OSTAJE BEZ HRANE! Vukomanović tvrdi “Nema lijekova, zavoja, ljekara, HRANE, ALI ESTRADE NE FALI”

Univerzitetsko – klinički centar (UKC) Republike Srpske nema novca da plati hranu, zbog čega je poništio tender vrijedan 2,7 miliona maraka za njenu nabavku.

UKC je međunarodni tender raspisao 18. aprila, da bi skoro mjesec dana nakon objave donio odluku o otkazivanju postupka pravdajući to „dokazivim razlozima izvan njegove kontrole“.

„Zbog trenutne nelikvidnosti, a imajući u vidu postojeće zalihe hrane po tekućem tenderu, opravdano je otkazati predmetni postupak uz obavezu da se isti ponovo raspiše kada se stvore odgovarajući uslovi za to“, navodi se u rješenju koje potpisuje generalni direktor Vlado Đajić.

U „Transparency Internationalu BiH“ napominju da prema zakonu, ugovorni organ može otkazati postupak javne nabavke samo zbog dokazivih razloga koji su van njegove kontrole i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka nabavke.

To prema ocjeni Damjana Ožegovića ovdje nije slučaj.

„Budući da se plan nabavki kreira prema budžetu, odnosno finansijskom planu ili drugim dokumentom kojim se odobravaju sredstva za nabavke, ostaje nejasno kako je nelikvidnost za jednu nabavku opravdana mjesec dana od pokretanja, pogotovo imajući u vidu nabavku roba koja se odvija redovno, i sredstva su morala biti planirana u te namjene“, rekao je on.

Generalno, ova propala nabavka je bila podijeljena u deset dijelova, odnosno LOT-ova.

Najviše se tražilo mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, konzervisanog voća i povrća, ulja, soli, čajeva i hljeba.

Iako je rok za dostavljanje ponuda bio 13. jun, u ovoj zdravstvenoj ustanovi smatraju da je postupak još u ranoj fazi, napominjući da nije pristigla nijedna ponuda.

„Jasno je da ugovorni organ nije imao namjeru da otkazuje predmetni postupak nabavke, nego da isti mora učiniti s obzirom na gore navedeno“, pravdaju se u UKC-u.

Đajić za CAPITAL, ipak, tvrdi da novca imaju.

„Imamo sedam miliona KM na računu. Vjerovatno zaliha ima previše, ne bavim se svakom nabavkom pojedinačno. U svakom slučaju, novca imamo i obaveze izmirujemo“, kazao je Đajić.

Inače, protiv ove odluke je dozvoljena žalba. Nju može da uloži svaka firma koja je imala interes za dodjelu ugovora.
Na kompletnu situaciju reagovala je i poslanik PDP u NSRS Tanja Vukomanović koja ističe da nema lijekova, nema zavoja, nema ljekara, nema hrane, ali zato estrade ne smije da nedostaje.

Nastavi čitati

Politika

IZGUBLJENA VLAST sada traži izgovore za NEUSPJEH I OBMANU

“Besmisleno je komentarisati izjave pogubljenih i nedosljednih režimskih vladajućih politika. Jedan dan izlaze na izbore, drugi dan ne izlaze, treći dan ih odlažu, četvrti dan gutaju žabe… izgubljeni u vremenu i prostoru, vječito tražeći izgovore za svoje neuspjehe, lažni patriotizam i obmana”.

Poručio je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, komentarišući poziv SNSD i njegovih partnera na dijalog sa opozicijom po pitanju učešća na lokalnim izborima.

Besmisleno je, kaže Borenović, biti dekor u tom providnom igrokazu političkih štetočina koje su sve učinile da godinama blokiraju donošenje pravila za fer i poštene izbore.

(BN)

Nastavi čitati

Politika

ĐOKIĆ OTKRIVA da su socijalisti spremni da izađu na izbore i po IZBORNOM ZAKONU BIH

Potrebno je da sve stranke u Republici Srpskoj dogovore o nastupu na ovogodišnjim izborima.

Izjavio je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, koji kaže da Izborni zakon Republike Srpske nije stupio na snagu iz proceduralnih razloga.

– Na prvom mjestu zbog zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji su pokrenuli Bošnjaci – kaže Đokić.

On ističe da je potrošeno vrijeme koje se moglo iskoristiti za donošenje zakona koji bi poštovao integritet izbornog procesa i tehnički ga unaprijedio.

– Nemoguće je da Izborni zanon Republike Srpske stupi na snagu prije kraja jula, čime će biti potrošen rok za prijavu koji postoji u Izbornom zakonu BiH – kaže Đokić.

Socijalisti su, ističe, spremni da na izbore izađu i prema Izbornom zakonu BiH, piše RTRS.

Nastavi čitati

Aktuelno