Connect with us

Politika

DODIK “Šmitu ne može pomoći ni samoorganizovana GRUPA AMBASADORA U SARAJEVU, koja se naziva PIK”

Kristijanu Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu, koja se naziva PIK. Jedino što može da mu pomogne je da pokaže relevantnu odluku Savjeta bezbjednosti UN-a o svom imenovanju, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
“Krajnje je vrijeme da ambasadori unesu realnost u svoje odlučivanje i djelovanje u BiH, a ne da se bave isključivo pomaganjem i spasavanjem Šmita, koji nije legitimno izabran u Savjetu bezbjednosti UN i koji svojim djelovanjem nanosi nesagledivu štetu i zaustavlja evropski put BiH.
Šmit je postao kolateralna šteta pojedinih frustriranih ambasadora, kao što je onaj Majkl Marfi, pa su se sad sjetili da ga spasavaju kao “dobrog vojnika Švejka”, kaže Dodik i dodaje:

“Što se mene tiče, veoma dobro znam da čitam šta piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu i nema potrebe da me bilo ko poziva na njegovo poštivanje, niti nekome treba da vjerujem na riječ šta tamo piše. Pogotovo ne nekim ambasadorima koji su pokazali veoma loše namjere prema Republici Srpskoj.”

Politika

PDP SAOPŠTIO ODLUKU o izlasku na izbore! Naveli gdje će imati SAMOSTALNE KANDIDATE

Glavni odbor Partije demokratskog progresa /PDP/ odlučio je da 6. oktobra učestvuje na lokalnim izborima, rekao je predsjednik Odbora Siniša Golić.

“PDP će imati samostalne liste kandidata u većini opština i gradova i u nekoliko opština u Federaciji BiH /FBiH/, kao i kandidate za načelnike i gradonačelnike u Banjaluci, Kotor Varošu, Novom Gradu, Višegradu i Kalinoviku”, rekao je Golić novinarima u Bijeljini poslije sjedice Glavnog odbora.

Prema njegovim riječima, velika je vjerovatnoća da će PDP imati kanditata i za gradonačelnika Doboja i još nekoliko manjih opština u Srpskoj, a vrlo vjerovatno i u Bosanskom Grahovu u FBiH.
Golić je naveo da je donesena odluka o formiranju Izbornog štaba koji od danas počinje da radi, a verifikovana je i odluka o saradnji sa Partijom ujedinjenih penzionera.

Generalni sekretar PDP-a Nenad Vuković je rekao da je jedinstveno mišljenje Glavnog odbora PDP da se kategorički odbaci poziv vlasti na sastanak partija iz Republike Srpske u ponedjeljak, 20. maja, u Banjaluci, o tome da se odustane od izbora koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH.

On je u ime PDP odbacio tvrdnje da opozicija dogovora predaju vlasti bošnjačkim političkim strankama u Srebrenici, Prijedoru i Doboju.
Kada je riječ o Bijeljini, Vuković kaže da očekuju dogovor o ponovnoj podršci sadašnjem gradonačelniku LJubiši Petroviću i solidan izborni rezultat sa nekoliko odbornika iz PDP-a.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ SIGURAN U SEBE “O nama govore NAŠA DJELA, a ne prazne riječi”

Most u Česmi, prva osnovna škola, Centralno spomen-obilježje, uklanjanje starog hotela Palas, novi parkovi i uređenje obala Vrbasa, samo su neki od krupnih projekata koje je aktuelna gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem realizovala odnosno pokrenula, a na koje je Banja Luka čekala decenijama.

-Vrijeme čekanja zamijenili smo vremenom rada – poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, govoreći o velikim projektima koji su u njegovom mandatu urađeni, a na koje je Banja Luka čekala decenijama, saopšteno je iz Gradske uprave.

Naglasio je da nakon deset godina od poplava mještani dobijaju most u Česmi.

-Dvadeset godina je prošlo od kada Banjalučani čekaju novu školu. Mi smo sagradili prvu školu nakon te dvije decenije, i to OŠ „Kosovo i Metohija“ u naselju Ada – kazao je gradonačelnik.

Ističe da 30 godina Republika Srpska čeka Centralno spomen-obilježje, a da danas njegovi stubovi niču u centru Banje Luke.

-Četrdeset godina čekalo se rušenje starog i izgradnja novog hotela „Palas“, a danas starog više nema i uskoro niče novi – naveo je gradonačelnik.

Kako je kazao, 50 godina Banjalučani nisu dobili nijedan park.

-Mi gradimo pet novih parkova. Šezdeset godina nisu uređivane ni obale Vrbasa, a danas su one postale oaze mira i pravi raj uz rijeku. U ovom mandatu uredili smo pet kilometara obala Vrbasa – istakao je gradonačelnik projekte na koje su sugrađani čekali decenijama.

Napominje da se ovaj posao mora živjeti 24 časa.

-Neki mogu da me vole ili ne, da im budem simpatičan manje ili više, ali niko ne može da ospori rezultate rada u protekle četiri godine. O nama govore djela – zaključio je gradonačelnik.
bl-portal

Nastavi čitati

Politika

OŠTRE REAKCIJE OPOZICIJE NA POZIV NA SASTANAK KOD VLADAJUĆIH “Prije bih skočio u jamu i uhvatio se za živu struju”

Lideri opozicionih stranaka u Republici Srpskoj neće se pojaviti na sastanku u ponedjeljak koji su vladajuće partije najavile sa ciljem zauzimanja jasnog stava o lokalnim izborima, jer navode da je to samo “još jedna predstava sa ispraznim scenarijem”.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da vladajuća koalicija nije donijela odluku o izlasku na lokalne izbore u BiH ni po jednom zakonu i da čekaju stav opozicije.

– Odlučili smo da u ponedjeljak, 20. maja, u Narodnu skupštinu RS pozovem sve predstavnike političkih partija da razgovaramo o ovom pitanju. Vidjećemo možemo li se usaglasiti – kazao je tada Stevandić.

Lider najveće opozicione stranke u Srpskoj, SDS-a, Milan Miličević navodi da neće ići na sastanak na koji poziva vlast.

– Nećemo da učestvujemo u toj predstavi za javnost koja je popraćena ispraznim scenarijem. Jako su providni. SNSD je već odlučio da ide na izbore po nametnutom zakonu na osnovu kojeg je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala izbore – kazao je “Glasu” Miličević.

SNSD pokušava, navodi on, da se sada opere preko leđa opozicije o pitanju usvajanja Izbornog zakona RS.

– Odbijanje opozicije biće im opravdanje pred javnosti da oni navodno moraju da spasavaju Republiku Srpsku jer smo mi navodno sklopili već neki sporazum sa Bošnjacima da podijelimo opštine i gradove u Srpskoj. To je besmislica. Nema razgovora sa neozbiljnim sagovornicima koji ne drže do riječi niti odluka republičkog parlamenta, ali ni samog Izbornog zakona RS koji svjesno razvlače – poručio je Miličević.

Dokaz za to, naglaša Miličević, je i što stranke u vlasti već uveliko prikupljaju potpise širom Republike Srpske za učešće na izborima.

– Drugi dokaz je i što su pozvali svoje članove opštinskih i gradskih izbornih komisija da podnesu ostavke, a niko to nije uradio – zaključio je Miličević.

Istog stava su i u PDP-u, a generalni sekretar te stranke Nenad Vuković potvrdio je da se neće pojaviti na najavljenom sastanku.

– Za objašnjavanje svega nije potrebno navoditi ni poseban razlog. Javnost je sasvim dovoljno upoznata. Ovaj put je kristalno jasno da je cijela priča o Izbornom zakonu RS bila obična prevara. To je još jedno poniženje Narodne skupštine, ali i potcjenjivanje inteligencije birača – kazao je “Glasu” Vuković koji očekuje da ovaj put, čak i oni koji prosječno prate politiku, jasno izvuku zaključak da se vladajuća koalicija poigrava sa parlamentom, piše Glas.

– Ne vidimo nijedan razlog da opozicija pomogne vlastima da izađu iz ove situacije na neki način politički neoštećeni. Dužni smo da ukažemo da su oni ti koji su proizveli ovu situaciju ne dozvoljavajući već duži niz godina usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH – poručio je Vuković i dodao da oni koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinijeli da Srpska bude u trenutnoj situaciji danas treba da “gutaju i žabe i krokodile”.

Lider liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović poručio je da će bojkotovati sastanak.

– Prije bih skočio u jamu i uhvatio se za živu struju na dalekovodu – poručio je Vukanović.

Isti poruku poslala je i predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić koja je navela da će vladajuća koalicija izaći na izbore po pravilima CIK-a.

Rok
CIK je 8. maja donio odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH prema kojoj će izbori biti održati u nedjelju, 6. oktobra. Tada je CIK usvojio i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti prema kojem se do 24. maja političke stranke i nezavisni kandidati podnose prijave za ovjeru učešća na izborima.

Nastavi čitati

Aktuelno