Connect with us

Politika

KO ĆE BITI PRVI ČOVJEK SDA: Mehmedovićev tim Izetbegovićevu kandidaturu nazvao sramnom

Povodom gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na BHT1, kada je, između ostalog, govorio i o predstojećem stranačkom kongresu i unutarstranačkim izborima, oglasio se tim Šemsudina Mehmedovića.

Tom prilikom Izetbegović je, između ostalog, izjavio kako ne vjeruje da će Mehmedović ispuniti uvjete za kandidaturu za predsjednika SDA, mada je Mehmedović dobio više nego dovoljnu podršku za kandidovanje.

Od potrebnih 15, Mehmedović je dobio podršku 21 opštinskog odbora.

– Ponovo pozivamo Izetbegovića, rukovodstvo SDA i odgovorne osobe za izbore u SDA (Izbornu komisiju) da prioritetno i hitno osiguraju integritet izbornog procesa predstojećeg kongresa SDA i da omoguće da članovi kongresa slobodno, svojom voljom izaberu novo rukovodstvo SDA – naglasili su iz Mehmedovićevog tima.

Kao budući kandidat, Mehmedović će, tvrde, pokušati osigurati da ni Bakir, a ni bilo ko drugi, ne sazna kako su glasali članovi kongresa.

– Pozivamo članove kongresa i sve članove SDA da u ovom istorijskom trenutku osiguramo integritet izbornog procesa – od štampanja i čuvanja glasačkih listića do procesa brojanja glasova.

Drugo, četvrta uzastopna kandidatura Bakira za predsjednika SDA je sramotni čin i najbolja ilustracija u kojem pravcu ide SDA i zbog čega su potrebne promjene u SDA. Zato, pozivamo Bakira da odustane od četvrte uzastopne kandidature, jer svaki dan tvoga ostanka na čelu SDA je novi dan neizvjesnosti, ne samo za SDA, nego i za budućnost BiH.

“Manifestacija demokratije”, kako navodi Bakir za budući kongres SDA, će se desiti samo ukoliko Bakir odustane od svoje četvrte kandidature i dopusti slobodne i fer izbore u SDA, čime će osloboditi SDA članstvo od pritisaka i političke torture pojedinaca oko Bakira. Bakire Izetbegoviću, odustani od svoje sramne četvrte uzastopne kandidature i omogući da se najveći broj članova SDA slobodno prijavi za izbor predsjednika SDA i druge organe SDA – naglasili su i dodali:

– “Manifestacije demokratije” o kojoj se javno usuđuješ govoriti, nije ništa drugo, do uobičajeno diktatorsko lamentiranje i pokušaj obmanjivanja članstva SDA i javnosti.

Treće, pozivamo te da prije kongresa omogućiš unutar SDA debatu i da se suočiš sa svojim protukandidatima, ukoliko prije toga ne odustaneš od kandidature.

Ovog puta ćemo, sa svojim saradnicima, uraditi sve što je u našoj moći da ne samo raskrinkamo režiranje izbora, nego i da ohrabrimo i zaštitimo članove kongresa da slobodno glasaju za budućnost svih nas.

Tvoje odustajanje od četvrte kandidature za predsjednika SDA bi bila jedna od najvažnijih odluka, ne samo za SDA već i budućnost BiH.

Ukoliko ne odustaneš i ne omogućiš javnu debatu sa protukandidatima, pozivamo te na javno suočavanje i razgovor o svim najvažnijim pitanjima u vezi sa budućnošću BiH i Stranke demokratske akcije. Tvoje četvrto uzastopno kandidiranje za predsjednika SDA je jedna od najtamnijih stranačkih epizoda od osnivanja SDA i tvoja kandidatura će zauvijek ugasiti izvor demokratije unutar SDA na koju se stalno i neprimjerno pozivaš! SDA je iznad svih tvojih kandidatura, preča od mnogih, ali onakva izvorna kakvu smo je osnivali, i kakvu smo prije tačno 33 godine očuvali na Vanrednoj konvenciji u Tešnju.

I na kraju, dok Bakire gradiš zidove oko SDA, da bi očuvao svoju poziciju, do tada izgradnjom političke stabilnosti i mostova saradnje vaš protukandidat gradi poziciju za SDA oko koje će se izgraditi bosanski politički blok, ali i balansirana diplomatska saradnja sa zapadom… sa Izetbegovićem je to nemoguća misija – navodi se u saopštenju Mehmedovićevog tima.

Politika

BORENOVIĆ ODGOVORIO DODIKU “Taj čovjek ne može šibicarskih prevara”

Najveći prevarant i lažov koji se ikada rodio u ovom narodu, Milorad Dodik, opet pokušava da svoje brljotine pere preko PDP.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, komentarišući izjavu predsjednika SNSD Milorada Dodika koji je rekao se PDP nadao da će SNSD ostati izvan izbora, da su stranci rekli da izađu na izbore po Šmitovom zakonu i da će im kasnije uvesti njihove izabrane funkcionere u opštinske organe uprave i tako će se riješiti sadašnje republičke vlasti.

– Pa izbori po Šmit-Dodikovom zakonu se održavaju zahvaljujući njemu i njegovoj stranci koja nikada nije usvojila izmjene Izbornog zakona i čije finansiranje direktno obezbjeđuje i potpisuje njegov ministar finansija. Milorad Šmit ili Kristijan Dodik, kako god, po ko zna koji put se upetljao u svoje laži – istakao je Borenović.
Dodao je da se PDP “nema šta nadati”, te da je sam Dodik rekao da neće izaći na izbore i da mu za to ne treba podrška opozicije.
– Ali mu očigledno treba alibi, jer naravno, opet gazi što je rekao i što smo mi, naravno, još prvog dana predvidjeli da će biti. Siguran sam da je SNSD već prikupio potrebnu dokumentaciju i da su prvi potrčali u „omraženi“ im CIK da predaju prijavu. Takođe, kome on ima pričati o strancima, jer je on jedini direktno izabran ne od naroda, nego od stranog faktora i to u više navrata. Taj čovjek očigledno ne može bez laži i šibicarskih prevara. To je već prešlo u patologiju – rekao je Borenović.

Ističe da ne dopušta da se Dodik preko PDP izvlači za svoje nedosljedne i luđačke poteze.

– Preko PDP se neće prati, a šta će raditi sa svojom strankom, baš me briga. Što se nas tiče, neka guta i žabe i krokodile, neka ide i svojim putem, ali taj put se neće ukrštati sa našim – poručio je predsjednik PDP.

Nastavi čitati

Politika

DODIK PORUČIO KONAKOVIĆU “Može da priča u svoje ime, a NE U IME BiH”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković može da govori u svoje i u ime svoje partije, dijelom i svog naroda, ali ne i u ime BiH, te ocijenio da će Bošnjaci time sigurno sahraniti BiH.

Dodik je naveo da je Konaković pričom da će nešto prekinuti “pobrkao lončiće”, te dodao da se to njega ne tiče i da se lažno predstavlja.

“Ako žele da ovdje nešto funkcioniše onda to moraju da vrate na odlučivanje u organe na nivou BiH”, rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On smatra da je Bošnjacima bila nepotrebna rezolucija o Srebrenici, nanošenje etikete cijelom srpskom narodu, navodeći da je u pitanju priča pisana od nekih drugih, kao što je Njemačka koja je počinila niz genocida.

“Sjetila se da svjetski dan za obilježavanje genocida bude 11. juli iz čisto podmuklih razloga jer onda ne možete da donesete neki drugi datum da se obilježava na svjetskom nivou”, rekao je Dodik.

Ako misle da će neko zaboraviti, Dodik je istakao da se to neće desiti, da Srbi potenciraju činjenicu da je urađeno mimo organa BiH, da je Zlatko Lagumdžija počinio krivično djelo, a da to čine i svi oni koji ga podržavaju

“Oni misle da je dovoljno da imaju iza sebe Njemačku, Ameriku i da mogu da rade šta hoće, vidjećete da to nije dobro”, naglasio je Dodik.

On je ukazao da Mađarska ovu rezoluciju doživljava kao razlog da bi moglo doći do unutrašnjih tenzija, što smatra da je istina.

“Mislim da će ovo usložniti situaciju u BiH, učiniti je gotovo politički nemogućom za funkcionisanje”, rekao je Dodik, a prenosi Srna.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković uputio je u otvorenom pismu evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varheljiju kritike navodeći da je “očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav” po pitanju rezolucije o Srebrenici, prenosi Atv.

U pismu Konaković nije naveo razlog odluke da Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara neće nastaviti primjenu Akcionog plana o prenosu znanja o procesu pristupanja EU između ovog ministarstva i Ministarstva inostranih poslova i trgovine Mađarske, koji je podrazumijevao obuku diplomata iz BiH.

Nastavi čitati

Politika

PDP SAOPŠTIO ODLUKU o izlasku na izbore! Naveli gdje će imati SAMOSTALNE KANDIDATE

Glavni odbor Partije demokratskog progresa /PDP/ odlučio je da 6. oktobra učestvuje na lokalnim izborima, rekao je predsjednik Odbora Siniša Golić.

“PDP će imati samostalne liste kandidata u većini opština i gradova i u nekoliko opština u Federaciji BiH /FBiH/, kao i kandidate za načelnike i gradonačelnike u Banjaluci, Kotor Varošu, Novom Gradu, Višegradu i Kalinoviku”, rekao je Golić novinarima u Bijeljini poslije sjedice Glavnog odbora.

Prema njegovim riječima, velika je vjerovatnoća da će PDP imati kanditata i za gradonačelnika Doboja i još nekoliko manjih opština u Srpskoj, a vrlo vjerovatno i u Bosanskom Grahovu u FBiH.
Golić je naveo da je donesena odluka o formiranju Izbornog štaba koji od danas počinje da radi, a verifikovana je i odluka o saradnji sa Partijom ujedinjenih penzionera.

Generalni sekretar PDP-a Nenad Vuković je rekao da je jedinstveno mišljenje Glavnog odbora PDP da se kategorički odbaci poziv vlasti na sastanak partija iz Republike Srpske u ponedjeljak, 20. maja, u Banjaluci, o tome da se odustane od izbora koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH.

On je u ime PDP odbacio tvrdnje da opozicija dogovora predaju vlasti bošnjačkim političkim strankama u Srebrenici, Prijedoru i Doboju.
Kada je riječ o Bijeljini, Vuković kaže da očekuju dogovor o ponovnoj podršci sadašnjem gradonačelniku LJubiši Petroviću i solidan izborni rezultat sa nekoliko odbornika iz PDP-a.

Nastavi čitati

Aktuelno