Connect with us

Svijet

TRADICIONALNA TRKA ZAVRŠILA TRAGEDIJOM: Bik ubio trkača u Španiji

Bik je u Španiji ubo dva trkača, jedan je preminuo u bolnici.

Jedan čovjek je poginuo, a njegov prijatelj je povrijeđen tokom trke sa bikovima u istočnoj Španiji, saopštile su vlasti. Incident se dogodio u gradu Pobla de Farnals u regionu Valensije tokom subotnje trke. Bik je ubo 61-godišnjeg muškarca, koji je prevezen u bolnicu.

Iako je hitno operisan, juče je preminuo od zadobijenih povreda. Isti bik, poznat kao Cocinero ili Kuvar, probio je nogu drugog trkača. U bolnicu je prebačen i 63-godišnji muškarac i trenutno je u stabilnom stanju. Smrti i povrede tokom trke sa bikovima u Španiji nisu rijetke.

Trke bikova su meta brojnih kritika
Stotine ovakvih događaja, u kojima se bikovi puštaju na gradske ulice dok ljudi trče ispred njih, održavaju se svake godine širom Španije. Grupe za prava životinja dugo se žale zbog opasnosti za javnost, kao i za životinje. Međutim, godišnji događaji su zadržali svoju popularnost.

Sezona trka bikova daje prijeko potreban podsticaj ekonomiji Valensije, piše BBC. Studija iz 2019. godine pokazala je da je pomenuta tradicija otvorila više od 3.000radnih mesta i donijela 300 miliona evra kroz skoro 10.000 događaja godišnje.

Svijet

STRAVIČAN ZLOČIN U RUMUNIJI: Ujak silovao i ubio sestričinu (8)? (VIDEO)

Tijelo osmogodišnje djevojčice koja je nestala u rumunskom gradu Botošani pronađeno je u šumi u blizini sela Jijia, a njen ujak je uhapšen zbog sumnje ju je silovao i ubio.

Tijelo djeteta pronađeno je u noći između petka i subote, a osumnjičeni, tridesetdvogodišnji ujak je uhapšen nedaleko od mjesta zločina dok je išao prema svojoj kući, prenose rumunski mediji.

Djevojčica je nestala u petak, 24. maja, oko 20 časova, nakon što ju je majka poslala do ujakove kuće da odnese lonac, poslije čega se nije vratila.

S obzirom na to da se dijete nije vratilo poslije deset minuta, majka je poslala mlađu kćerku, da vidi zašto se zadržala.

Kada se manja djevojčica vratila kući i roditeljima rekla da u kući nema ni sestre ni ujaka, zabrinuti roditelji su krenuli da je traže.

Ubrzo je na nogama bilo cijelo selo i svi su tražili osmogodišnjakinju, ali kako je nisu pronašli, alarmirana je policija.

Nešto iza ponoći polugolo i krvavo tijelo djevojčice pronađeno je u šipražju na obodu šume.

Iz policije su rekli da je identifikovan muškarac koji se sumnjiči da je počinio krivično djelo.

“Viđen je dok je išao prema svojoj kući, kroz obližnje rastinje, te je započela potjera. U kratkom vremenu je uhvaćen, a začula se i dva pucnja, bez zabilježenih žrtava”, rekli su predstavnici policije.

Rumunski mediji pišu da je osumnjičeni priznao zločin i da je rekao da je to učinio jer je bio pijan, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Svijet

HAMAS ISPALIO RAKETE NA IZRAEL: Aktivirala se “Gvozdena kupola”

Hamas je ispalio rakete ka Izraelu.

Hamas je prvi put posle nekoliko meseci ispalio rakete ka oblasti oko Tel Aviva u centralnom Izraelu.

Višestruka presretanja od strane sistema protivvazdušne odbrane “Gvozdena kupola” primijećena su iznad centralnog Izraela, nakon raketnog baraža lansiranog iz Pojasa Gaze. Sirene se oglašavaju u Hercliji, Kfar Šmarijahu, Ramat Hašaronu, Tel Avivu, Petah Tikvi i nekoliko manjih zajednica, javlja Tajms of Izrael.

Hamas u saopštenju preuzima odgovornost za baraž, prvi u centralnom Izraelu u skoro šest mjeseci. Hamasovo naoružano krilo Brigade Al-Kasam saopštilo je da je pokrenulo “veliki raketni” napad na Tel Aviv kao odgovor na ono što je nazvao “cionistički masakri nad civilima”, u saopštenju na svom Telegram kanalu u nedjelju.

Raketni geleri pali su na dvije lokacije u centralnom izraelskom gradu Ranana i između gradova Petah Tikva i Bnei Braka nakon baraža raketa ispaljenih iz Gaze u nedjelju. Spasilačka služba Magen David Adom saopštila je da je jedna osoba lakše ranjena.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI POZVAO BAJDENA I SIJA na mirovnu konferenciju! RUSI KAŽU DA NE VIDE SMISAO ukoliko oni nisu pozvani

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski apelovao je na predsjednika SAD DŽozefa Bajdena i kineskog predsjednika Si Đinpinga da se pridruže predstojećem mirovnom samitu o ratu u Ukrajini, dok traje ofanziva ruskih snaga.

Zelenski je u video-obraćanju na engleskom jeziku apelovao na svjetske lidere “koji se još drže po strani u odnosu na napore Globalnog samita” da pokažu svoje liderstvo “u pravcu postizanja pravog mira, a ne samo pauze između napada”.

Rusija je saopštila da ne vidi smisao u konferenciji na koju Moskva u ovom trenutku nije pozvana.
Komentari Zelenskog uslijedili su dva dana nakon što su ruski izvori rekli Rojtersu da je Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini uz dogovor o prekidu vatre kojim se uvažavaju trenutne linije fronta.

Švajcarska će biti domaćin konferencije na visokom nivou o miru u Ukrajini u ljetovalištu Burgenštok izvan Lucerna 15. i 16. juna.

Više od 160 delegacija iz cijelog svijeta pozvane su da prisustvuju događaju, a Rusija nije na listi gostiju.

Nastavi čitati

Aktuelno