Connect with us

Region

Abazović otkrio koga bi volio da vidi kao mandatara

Premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, saopštio je danas da bi civilnu aktivistkinju Vanju Ćalović Marković volio da vidi kao mandatara za sastav nove vlade.

“Mnoge ljude s javne scene jako cijenim i poštujem. Realno, tu bih volio da vidim Vanju Ćalović Marković. To je moja lična preferencija. Takav profil osobe treba. Možda ljudi iz moje stranke razmišljaju drugačije…”, rekao je Abazović na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade u tehničkom mandatu.

On je naveo da nema ništa protiv toga da dođe na sastanak lidera partija koji je najavio jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić, ali da još nije dobio zvanični poziv.

“Ali sam spreman da odem. Razgovaram s većinom njih, i neformalno, i telefonom, nekad se i srećemo. Moramo da vidimo šta je izlazak iz krize. Ali ne možemo da izađemo iz krize ako neko ima dogovor s DPS-om. Možemo da se sastajemo do beskonačnosti ako neko ima neke preuzete obaveze. Cilj rušenja vlade je da se stvori većina od najmanje 49 poslanika. Ta većina treba da posluži samo za jednu stvar – da se izabere VDT, da se smeni gđa Maja Jovanović, i da osoba koja dođe na njeno mjesto smijeni glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića”, rekao je Abazović, prenosi Tanjug.

On kaže da je to poenta rušenja vlade.

“Bio bi red da većina koja je srušila vladu izabere novu, izabere VDT-a, smijeni g. Novovića, i da vrate sistem na staro i sačuvaju Mila Ðukanovića, Damira Šehovića, Raška Konjevića… Ovdje nije riječ o većinama i manjinama, ovde je suština priče da se sruši borba protiv organizovanog kriminala”, istakao je Abazović.

Premijer je kazao da je spreman da se povuče iz kandidature za mandatara, ako se, kako je naveo, nađe mandatar koji će na isti način da odgovori borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Druga stvar koja je važna je da moramo da vidimo kompletnu strukturu vlade. Oni su srušli vladu, ali ne znaju kako da realizuju plan. Nikome se, pred nacionalnim interesima Crne Gore neću povući nijedan jedini milimetar, neka dođu, neka pokažu strukturu vlade, nek se ne igraju igre treba žena, muškarac i slično, neka kažu ime i prezime”, kazao je Abazović.

Ako je, ističe, ta osoba spremna da uradi bolje, veće i hrabrije stvari – nikakav problem.

“Mi to i manjinski možemo da podržimo. Spremni smo na svaku moguću varijantu ako neko pokaže plan gdje će borba protiv organizovanog kriminala da bude smislenija, zaštita nacionalnih interesa veća i stabilizacija ukupnih prilika, uključujući ekonomske, značajnija nego u ovom momentu”, naveo je Abazović, prenijele su podgoričke Vijesti.

Region

Oglasio se djed DANKE ILIĆ nakon što je osumnjičeni za ubistvo djevojčice NEGIRAO KRIVICU

Pred Višim javnim tužilaštvom u Zaječaru saslušan je Srđan Janković (50) drugoosumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2), a sada se tim povodom oglasio djed ubijene djevojčice koji ni sada nije mogao da sakrije tugu zbog događaja koji je zavio u crno cijelu njegovu porodicu.

Znam da je bilo zakazano ponovno saslušanje jednog od ubica moje unuke, ali nisam znao kad je tačno, a i ko je mogao da zna da li bi uopšte nešto otkrio, evo koliko je vremena prošlo, rekao je djed djevojčice iz Bora, nakon čega je dodao i kako se njegova porodica osjeća sada poslije više od dva mjeseca od tragedije koja ih je zadesila.

– Kako možemo da budemo, život mora da se nastavi dalje, ali je teško svima, pogotovo Ivani – kratko je rekao sagovornik za Kurir.

Osumnjičeni negirao krivicu
Podsjećanja radi, Janković je juče pred Tužilaštvom izjavio da nije učestvovao u ubistvu Danke Ilić, koje se navodno dogodilo 26. marta u Banjskom polju.

– Ja toga dana djevojčicu uopšte nisam vidio, zapravo je nisam vidio nikada u životu – izjavio je navodno Janković na saslušanju.

Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić nestala je 26. marta ispred pojate u Banjskom polju, koja je inače u vlasništvu porodice Dankine majke. Tog kobnog dana, Ivana Ilić je sa djecom došla u Banjsko polje kako bi se, prema njenim riječima, djeca igrala u dvorištu ispred pojate u kojoj niko godinama nije živio.

Međutim, nakon danonoćne potrage za djetetom, isplivala je jeziva vijest da se nažalost radi o ubistvu. Za ovaj zločin, osumnjičeni su Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici JKP “Vodovod” u Boru, s tim da je Dragijević nakon hapšenja priznao djelo, a Srđan se sve ovo vrijeme branio ćutanjem.

Dragijević je inače, tokom priznanja otkrio i da su mu u sakrivanju djevojčicinog tijela pomogli otac Radoslav i sada već pokojni brat Dalibor, koji je preminuo u Policijskoj upravi Bor. Radoslav Dragijević (73) uhapšen je 6. aprila, a iz pritvora je izašao na slobodu 29. maja nakon što mu je istekao dvomjesečni pritvor u kom je bio zbog krivičnog djela pomoć izvršiocu nakon učinjenog krivičnog djela teško ubistvo.

Nastavi čitati

Region

“NIKAD U ŽIVOTU NISAM VIDIO DANKU”! Završeno saslušanje osumnjičenog, evo šta je ispričao

Osumnjičeni za Dankino ubistvo je kazao da je nikad nije vidio.

Saslušanje Srđana Jankovića (50), jednog od osumnjičenih za ubistvo djevojčice Danke Ilić, završeno je upravo u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, nakon čega je ubrzo vraćen kolima marice u zaječarski pritvor.

Kako se saznaje, on je izjavio da ne zna ništa o ubistvu djevojčice.

“Ja toga dana djevojčicu uopšte nisam vidio, zapravo je nisam vidio nikada u životu”, izjavio je navodno Janković na saslušanju.

Kako se dalje saznaje, postavljeno mu je oko stotinu pitanja i na sva je odgovorio. Janković je, podsjetimo, dovezen u zaječarsko tužilaštvo sa lisicama na rukama i nogama, i to u pratnji jednog policajca, nekoliko minuta prije početka saslušanja koje je bilo zakazano za 10 časova.

Podsjetimo, djevojčica Danka Ilić (2) iz Bora nestala je 26. marta kada je sa majkom i bratom došla u Banjsko polje, da bi nakon nekoliko dana danonoćne potrage za njom, isplivala jeziva vijest da je Danka ubijena. Za taj zločin su osumnjičeni Dejan Dragijević (50) iz Zlota i Srđan Janković (50) iz Luke, obojica radnici JKP “Vodovod” Bor. Dragijević je na saslušanju priznao da je počinio zločin, kada je i otkrio da su mu u sakrivanju tijela pomogli otac i sada već pokojni brat Dalibor Dragijević.

S druge strane, Janković se sve ovo vrijeme branio ćutanjem, da bi 17. aprila došlo do značajnog preokreta, kada je riješio da prvobitno promijeni svog branioca, jer, kako smo ranije pisali, bio je nezadovoljan njegovim načinom branjenja. Jankovića sada brani advokat Živadin Bogdanović, a reklo bi se da su ovo vrijeme iskoristili kako bi spremili odbranu, kada je osumnjičeni za djevojčicino ubistvo ipak riješio da progovori.

Inače, rađeno je i psihijatrijsko vještačenje obojice osumnjičenih za ovaj svirepi zločin, koje se obavlja inače u Specijalnoj zatvorskoj bolnici koja se nalazi u Beogradu. Trajalo je tačno 20 dana, nakon čega su oni vraćeni u pritvorsku jedinicu u Zaječaru.

“Psihijatrijsko vještačenje osumnjičenih Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića je završeno, a zaključak vještaka je da su obojica uračunljivi. Stručnjaci koji su prethodno sa njima obavili niz razgovora i testova u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu utvrdili su da oni ne pate od duševnih bolesti ili nekih drugih poremećaja i da su sposobni da razumiju težinu svojih djela i njihov značaj”, rekao je tada izvor.

Nastavi čitati

Region

POPLAVE PRAVILE PROBLEME U HRVATSKOJ: Jedna osoba izgubila život

Jedna starija žena izgubila je život u poplavi koja je nakon nevremena pogodila Rasinju, mjesto nedaleko od Koprivnice.

U podrumu porodične kuće u Ulici Andrije Palmotića preminula je 74-godišnjakinja, a zasad nije poznat uzrok smrti.

Kako javlja portal “Klikaj”, navodno je ženu iz podruma iznio suprug sa komšijama, pa su pokušali da je reanimiraju, ali bezuspješno.

Inače, više od 60 vatrogasaca bilo je na terenu zbog jakih kiša koje su pogodile područje, a na Facebooku su poručili kako ”ne pamte ovakvu situaciju”.

“Poštovani mještani, molimo vas za strpljenje, ne pamtimo ovakvu situaciju, sve raspoložive snage su na terenu, odrađujemo sve po mogućnostima”, poručili su vatrogasci, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno