Connect with us

Banjaluka

Nakon 20 godina čekanja Kuljani dobijaju modernu saobraćajnicu (VIDEO)

Nakon 20 godina čekanja, počela je rekonstrukcija Prve kuljanske ulice, čime će ova glavna saobraćajnica kroz Kuljane dobiti sasvim novo ruho.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je sa saradnicima obišao radove, kazao je da je Banja Luka veliko gradilište, te da se danas otvara još jedno – u Kuljanima, gdje je počela obnova najfrekventnije i najvažnije saobraćajnice kroz to naselje.

-Nakon 20 godina čekanja mještana, nama je trebalo samo godinu dana da riješimo sve procedure, obezbijedimo dva miliona KM i krenemo u rekonsturkciju glavnog puta kroz Kuljane u dužini od 1,6 kilometara – istakao je gradonačelnik Stanivuković.

Kako je kazao, predviđena je kompletna obnova ove saobraćajnice, koja će imati dvije kolovozne trake, trotoare i kompletnu prateću infrastrukturu. Radiće se dionica od početka kružnog toka i dio raskrsnice kod ugostiteljskog objekta „Paž“ do vrtića.

-Ove godine ulažemo pet miliona KM u Kuljane, što nije uloženo u zadnjih 20 godina. Među tim projektima su, uz ovu saobraćajnicu, vrtić, dječije igralište, put u nekoliko ulica, kanalizacija, vodovod u jednoj ulici, javna rasvjeta i drugo – kazao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, nova moderna saobraćajnica će promijeniti Kuljane i učiniti ga ljepšim i ugodnijim za život.

-Ovo je jedno od najbrže rastućih naselja, grade se kuće i ljudi ovdje žele da žive. Ovo je naselje gdje živi najviše izbjeglih i raseljenih porodica, kojima će i besplatna legalizacija mnogo značiti – naglasio je gradonačelnik i najavio da će se uz sve urađeno ovdje posvetiti i pažnja mjesnoj parohiji i da se uskoro kreće sa projektom gradnje mjesne zajednice.

Jadranka Glušca mještanka rekla je da dugo čekaju ovaj put i da je to veliki pomak za ovo naselje, na čemu je zahvalila gradonačelniku.

I Boro Ljubanić je izrazio zahvalnost za izgradnju puta, ističući da je važno što će da dobiju dobar put, ali i trotoar za bezbjedniji odlazak djece u vrtić i školu.

Banjaluka

NE PROPUSTITE PRILIKU DA SE PRIJAVITE “Biramo najuređenije dvorište”

Ne propustite priliku i budite dio akcije „Biramo najuređenije“, koju Grad Banja Luka organizuje 22. godinu zaredom.

Ne zaboravite da uređenjem svog dvorišta, uređujete i uljepšavate i svoj grad, a kao i do sada, biće izabrano najuređenije privatno dvorište, najuređeniji prostor privrednih subjekata i javnih ustanova, najuređeniji prostor zajednice etažnih vlasnika i najljepši balkon.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem prijavnog lista, koji mogu preuzeti ispred Prijemne kancelarije u Gradskoj upravi ili OVDJE, a prijave su otvorene do 21. juna.

Popunjene prijave sa fotografijama, potrebno je poslati elektronskom poštom na adresu: [email protected] ili ih predati u Prijemnu kancelariju Gradske uprave.Prijave je moguće dostaviti i putem pošte, na adresu: Gradska uprava Grada Banjaluka (Komisija za realizaciju akcije „Biramo najuređenije“), Trg srpskih vladara 1, 78000 Banjaluka.

Za dodatne informacije možete se obratiti predsjednici Komisije za realizaciju akcije „Biramo najuređenije“, Sanji Matarugi na broj: 051 244-444 (lokal 774).

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ ČESTITAO Pavlu Dujakoviću medalju osvojenu na igrama zemalja BRIKS (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluka Draško Stanivuković čestitao je banjalučkom karatisti Pavlu Dujakoviću na osvojenoj bronzanoj medalji na Sportskim igrama BRIKS -a u Kazanju.

– Tvoj uspjeh je veliki ponos za naš grad i dokaz da se rad, disciplina i posvećenost uvijek isplate – istakao je Stanivuković.
Dodao je da će Grad Banjaluka, kao i do sada, ovom uspješnom banjalučkom karatisti pružati snažnu podršku tokom budućih takmičenja.

Podsjećamo, Pavle Dujaković izborio je treće mjesto i osvojio bronzanu medalju, savladavši kolegu iz Rusije, karatistu Ilju Savina.

Nastavi čitati

Banjaluka

BASARA “Povećavamo iznos subvencija, KRAJNJI CILJ IZJEDNAČENJE cijena javnih i privatnih vrtića”

Iznos jedinstvene mjere subvencija za roditelje čija djeca idu u privatne vrtiće od sljedećeg mjeseca se povećava sa 60 na 100KM, a od avgusta na 150KM za prvo dijete, dok će za drugo dijete iz porodice subvencija iznositi 200 KM.

Kazala je ovo portparol Gradske uprave, Adriana Basara koja je naglasila kako je, krajnji cilj ove mjere, jedinstvene u Republici Srpskoj je da izjednačimo cijene u javnim i privatnim vrtićima što je jedna važna pronatalitetna mjera.

– Osim toga, do jeseni ćemo povećati kapacitet vrtića i dobiti 500 novih mjesta za banjalučke mališane. Kroz ovu, ali i brojne druge mjere, želimo da i roditeljima i djeci omogućimo kvalitetniju i ljepšu svakodnevicu, jer ulaganje u djecu i mlade ljude je ulaganje u budućnost – kazala je ona.

Iskoristila je i priliku da pozove roditelje djece koja idu u privatne vrtiće da potpišu ugovore za subvencije u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković predstavio je nove mjere do konačnog izjednačavanja cijena između privatnih i javnih vrtića, te je najavio da će od jula biti povećane subvencija za privatne vrtiće, ali da će uskoro na raspolaganju biti i 500 novih mjesta u javnim vrtićima.

Takođe, zbog poskupljenja pojedinih privatnih predškolskih ustanova, konkretno vrtića „Zvjezdica“, gradonačelnik je istakao da Grad neće tolerisati uslovljavanja, kao ni zloupotrebu podrške koju Grad izdvaja za roditelje čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove, i tom prilikom istakao da će Grad biti na strani roditelja.

– Grad i dalje poziva roditelje da popune obrazac koji će zatim uputiti rukovodstvu ovog vrtića sa zahtjevom za potvrdu da će cijena od 1. oktobra biti smanjena na 380 KM umjesto 450 KM. Ukoliko ovaj vrtić odbije ovakav zahtjev, Grad će za to dijete garantovati mjesto u javnom vrtiću – istakao je ranije Stanivukovuć.

Naglasio je kako će gradska administracija nastaviti put ka povećanju subvencija koji za krajnji cilj ima potpuno izjednačavanje cijena privatnih i javnih vrtića.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Aktuelno