Connect with us

Politika

STANIVUKOVIĆ O SASTANKU SA ŠMITOM “Danas su njegove namjere jasne, SA NJIM NEMA RAZGOVORA”

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, gostujući u emisiji Telering na RTRS osvrnuo se, između ostalog na sastanak sa Kristijanom Šmitom za koji su ga često u javnosti optuživali pojedinci iz vlasti.

Na pitanje da li bi se danas sastao sa njim, Stanivuković je poručio je da ne bi jer nije ni odgovarajući trenutak niti je isto vrijeme.

-Smatrao sam da je mudro da rukovodstvo Republike Srpske koje u samom trenutku dolaska gospodina Šmita ima vrlo tvrd i radikalan stav koji ja i razumijem i podržavam. Čak i tada smatrao sam da je dobro da jedan Srbin može malo otvoriti vrata diplomatije. I danas bih smatrao da je nacionalni interes da bar jedan Srbin drži kontakte sa Amerikom, da bar jedan Srbin drži kontakte sa Rusijom, jedan sa Kinom, te da kada god krene po nevolji imamo kome da se obratimo i porazgovaramo. Zato smo tada razgovarali sa Šmitom koji nije bio visoki predstavnik, ali je imao legitimitet od strane pojedinih najvažnijih svjetskih sila – istakao je  Stanivuković.

Naglasio je da ga je tada, tokom posjete Banjaluci, odveo na mjesto gdje će biti sagrađeno Centralno spomen obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske i na mjesto stradanja 12 beba.

-Rekao sam i tada imovina Republike Srpske, njen Ustav i nadležnosti, Republika Srpska, sve je to neupitno i trajno. Nema Bosne i Hercegovine bez Republike Srpske. Na bazi toga smo i razgovarali. Ipak, danas se ne bih sastao sa Šmitom, jer njegove namjere su sada potpuno očigledne – naglasio je Stanivuković.

-To su nametanje Zakona, sprovođenje nametnutih odluka, zakon o imovini. Ukoliko oduzmete imovinu Republici Srpskoj, onda ne znam šta mi svi vrijedimo ovdje. Ista je situacija i ako obezglavite institucije Republike Srpske – onda je sve dalje upitno i bezvrijedno. Naša politička mudrost mora biti da shvatimo da jedan čovjek, ma ko god taj čovjek bio, nije Republika Srpska, kao što isti ljudi moraju da vide razliku između Draška Stanivukovića i Banjaluke, te da urušavajući Draška štete Banjaluci. Neko u nekom trenutku nije vidio razliku između Draška i izgradnje Centralnog spomen obilježja – podsjetio je Stanivuković.

Dodao je i to da danas može biti iskren i reći da mu lično to politički i kratkoročno odgovara.

-Ali podsjećam da mi odgovara u situaciji da skinemo tog ko god on bio i onda mu sude u nekim kazamatima. Dakle, on ode u zatvor i ja postanem predsjednik. Ali u takvoj situaciji sve isto čeka i mene – zaključio je Stanivuković.

Politika

MAZALICA “Oprema koju imamo je GENERALNO LOŠA, u Banjaluci nam nedostaju DVIJE TRAFO STANICE”

Oprema koju mi posjedujemo je generalno loša, ali trudimo se da obezbijedimo nesmetan i kontinuiran prenos električne energije u najvećem gradu Republike Srpske, rekao je program rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH Srđan Mazalica.

– Banjaluka je u problemu što njoj nedostaje dvije trafo stanice, na kojima treba da se radi. Nama je oprema generalno loša, ali radimo na tome da ukoliko i dođe do određenih “poremećaja”, da Banjaluka, od toga ne osjeti ništa, jer bilo je dosta loših reakcija, građani su u posljednjem padu sistema bili ogorčeni, neki su ostali zaglavljeni u liftovima, drugi su negodovali zbog vrućine, odnosno zbog tog što klima uređaji ne rade, kao i mnogi drugi razlozi – naveo je Mazalica.

Istakao je da se slabosti sistema pokazuju kao takve, da se prelazi u već haotično ponašanje mreže.

– Imali smo sličan raspad prošle godine, bili smo prinuđeni da isključimo dalekovod, tako da u kratkom periodu, naš kraj je doživio dva raspada – dodao je Mazalica, komentarišući pad sistema električne energije koji se desio prošle sedmice.

Mazalica ističe da je do kraha u elektroenergetskom sistemu došlo, do ispada dalekovoda.

– Nakon ispada dalekovod kod Podgorice, Crna Gora se u energetskom smislu podijelila na sjeverni i južni dio. To je predstavljalo opterećenje i za nas. Tu smo bili “kratki” 700 megavata – naveo je Mazalica.

Kada je riječ o pomenutom kolapsu, Mazalica dodaje da je moguće da je požar bio uzrok, ali uzrok je do Albanije.

– Da li je izazvan požarom, pregrijavanjem, to sad ne znamo. Bile su jako visoke temperature, solarne elektrane tada nemaju svoju proizvodnju. Zato je Italija bila u deficitu, ona je vukla svojih 400 megavata – navodi Mazalica.

Nastavi čitati

Politika

STIGLA POTVRDA CIK-a! Žrijebanje za petog srpskog delegata 1. jula

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Hadžiabdićeva je na konferenciji za novinare rekla da će više detalja biti poznato nakon sutrašnje sjednice Komisije.

Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Iz Komisije je ranije rečeno da su dobili rješenje Suda BiH kojim se odbija žalba SNSD-a, odnosno potvrđuje odluka Centralne izborne komisije o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za Doma naroda Parlamentarne skupštinr BiH iz Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

DODIK PONOVO O MARFIJU “BiH nema profesionalne službenike, nego podanike Amerikanaca”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je svima jasno da se američki ambasador u BiH Majkl Marfi igra sa pravosuđem i pokušava da zagorča život Srbima, sve da bi se došlo do imovine.

Dodik je, povodom odluke Apelacionog vijeća Suda BiH da odbije žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije BiH koja je priznala listić PDP-a za Dom naroda parlamenta BiH, istakao da je ovaj neustavni sud američka organizacija koja služi za obračun sa njihovim neistomišljenicima.

– Kako je moguće da dvije godine jedna osoba radi i obavlja svoje dužnosti kao delegat i sada neko kaže da to nije u redu. Po istom pitanju donose dvije različite odluke i to pokazuje da kad Marfi pritisne pravosuđe, pravo i pravda izađu kroz prozor, kao i zdrav razum – rekao je Dodik u intervjuu za “Glas Srpske”.

Predsjednik Srpske je istakao da je CIK po njihovom nalogu donosio odluke o ponovnom prebrojavanju glasova i da opet nisu uspjeli da obesmisle pravo srpskog naroda da bira jačanje Srpske i očuvanje srpskog identiteta.

– U nemogućim okolnostima, pritisaka, ucjena, kao i podmetanja i djelovanja kroz neustavne institucije u BiH, pokazali smo da možemo da ojačamo Srpsku. I ovaj njihov pokušaj je na samom startu osuđen na propast, jer budi samo veći bijes kod naroda – rekao je Dodik.

On je istakao da je njihova nesreća veća utoliko što narod vidi ko su izdajnici i nemaju nikakve mogućnosti da promijene svijest srpskog naroda.

– Odluka neustavnog suda je politička, kao i sve što se tamo radi. Politički je i proces pokrenut zbog /Kristijana/ Šmita. Sa svim što rade urušili su u potpunosti kredibilitet pravosuđa i to ćemo i dokazati – rekao je Dodik.

On je istakao da američka administracija upravlja svim procesima i drži BiH zarobljenom.

– BiH nema profesionalne službenike, nego podanike Amerikanaca – rekao je Dodik.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno