Connect with us

Društvo

FOND PIO IMA NAJVIŠE KORISNIKA OD KAD POSTOJI: Sve više penzionera, sve manje RADNO SPOSOBNOG stanovništva u BiH

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Broj penzionera u BiH raste, dok broj radno sposobnog stanovništva pada. Broj penzionera konstantno raste i uskoro će premašiti broj radnika.

rocjenjuje se da će do toga doći već krajem 2025. godine. Prema podacima UN FPA BiH, pretpostavke su da će do 2031. godine broj penzionera biti veći za 96.167.

Da bi penzioni sistem optimalno funkcionisao, potrebno je da na jednog penzionera budu najmanje tri osiguranika. Taj je omjer u Bosni i Hercegovini dosegao istorijski minimum, pa je jedan penzioner na manje od 1,2 radnika.

Službeni podaci

Fond za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske u matičnoj evidenciji zaključno s avgustom ima 330.947 osiguranika, što je najveći broj u istoriji postojanja Republike Srpske, saopšteno je iz Zavoda.

Djed i baka sjede na klupi
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

U posljednjih osam godina bilježi se i pozitivan trend te blagi rast odnosa između broja osiguranika i korisnika prava koji iznosi 1,19 prema jedan. U osam mjeseci ove godine u pravo je uvedeno 9.513 korisnika penzije, od toga 6.839 ili 71,89 odsto korisnika starosne penzije, 1.907 ili 20,04 odsto porodične penzije i 767 ili 8,06 odsto korisnika prava na invalidsku penziju.

Prema podacima Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje, broj penzionera koji penzije primaju putem ovog Zavoda u avgustu je iznosio 439.489.

Mjesec prije broj korisnika iznosio je 438.114, dok su u junu bila 436.843. Spomenimo kako je mirovinu za decembar, koja je isplaćena 5. januara ove godine, primilo ukupno 434.167 penzionera. Dakle, broj se u osam mjeseci povećao za 5322 korisnika.

Šta nas čeka

Službeni podaci pokazuju kako je ukupan broj penzionera u FBiH na kraju decembra prošle godine iznosio 434.167, što je za 4.622 ili 1,1 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Kako se navodi u dokumentu “Makroekonomski pokazatelji po županijama Federacije BiH za 2022. godinu”, u posmatranom razdoblju od 2018. do 2022. godine broj penzionera u prosjeku se godišnje povećavao za 1,7 odsto.

U izvještajnoj godini starija populacija (65+) čini oko 17,1 odsto ukupnog stanovništva Federacije BiH, dok penzioneri čine 20,1 odsto ukupnog stanovništva u FBiH. Broj zaposlenih na jednog penzionera u FBiH na kraju 2022. godine iznosio je 1,2 i ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu.

Postavlja se pitanje ko će puniti budžet. Šta će biti sa školama ako bude nedostajalo djece, šta će biti sa studentima? Na kraju, šta će biti s budućim penzionerima ako više ne bude radno sposobnog stanovništva? To je lanac koji se otvorio i treba raditi prvenstveno na tome da zadržimo građane u svojim državama, piše Večernji list.

Društvo

BHRT ISPUNIO “PRIJETNJU”: Gledaoce FTV-a danas dočekala testna slika

Gledaoci Federalne televizije jutros su umjesto redovnog jutarnjeg programa naišli na testnu sliku.

Očigledno je da je rukovodstvo BHRT-a ispunilo svoje “prijetnje” najavljujući prekid produkcije i emitovanja programa RTV Federacije BiH, što je izazvalo prekid programa na Federalnoj televiziji.

Ova situacija je rezultat neizmirenih dugovanja RTV Federacije BiH prema BHRT-u za usluge koje sežu od decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine. Dugovanja su dostigla iznos od 1.590.971,69 KM, dok je dug BHRT-a prema RTV Federacije BiH na isti dan bio 364.511,50 KM, prenosi Klix.

Odluka o prekidu usluga privremeno se neće primjenjivati na proizvodnju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije, kao ni na uslugu preuzimanja pošte za RTV Federaciju BiH, koja će biti odgovornost Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Federalne radio-televizije su se oglasili povodom ove situacije, pozivajući na razum i saradnju rukovodstva BHRT-a. Naglasili su da prekid realizacije političkih emisija na FTV-u ograničava pravo građana na informisanje i dovodi do velike materijalne štete za RTV Federaciju BiH.

Napominjući da su redovno plaćali svoje obaveze BHRT-u do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, iz FTV-a su istakli da su sada suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda. Pozvali su BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se obezbijedila zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitovanje programa i očuvanje javnih emitera.

Ova kriza izazvala je zabrinutost, kao i pozive na djelovanje relevantnih institucija kako bi se spriječilo daljnje gašenje programa Federalne televizije.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno uz kišu, pljuskove i grmljavinu

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ se očekuje nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom, a ponegdje će biti i lokalnih nepogoda uz jače pljuskove.

Jutro će biti oblačno uz više suvog vremena, a povremena kiša padaće ponegdje na sjeveru i istoku, a na krajnjem jugu Hercegovine ostaje pretežno suvo i promjenljivo oblačno uz sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Duvaće slab i promjenljiv vjetar u prvom dijelu dana, poslije podne i uveče umjeren, na jugu i planinima povremeno jak, sjeverni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 14, u višim predjelima od sedam, a dnevna od 17 do 24, u višim predjelima od 13 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

UPOZORENJE METEOROLOGA! Sutra moguće lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se očekuje nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom, a ponegđe će biti i lokalnih nepogoda uz jače pljuskove.

Jutro će biti oblačno uz više suvog vremena, a povremena kiša padaće ponegđe na sjeveru i istoku, a na krajnjem jugu Hercegovine ostaje pretežno suvo i promjenljivo oblačno uz sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar u prvom dijelu dana, poslije podne i uveče umjeren, na jugu i planinima povremeno jak, sjeverni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 14, u višim pređelima od sedam, a dnevna od 17 do 24, u višim pređelima od 13 stepeni Celzijusovih.

Danas u Srpskoj i FBiH preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u pojedinim područjima zabilježena je kiša ili lokalni pljuskovi sa grmljavinom, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 14.00 časova: Bjelašnica devet, Drinić, Sokolac, Han Pijesak i Čemerno 16, Mrakovica 17, Bijeljina i Srebrenica 18, Banjaluka, Gacko, Novi Grad i Ribnik 19, Bileća, Mrkonjić Grad, Rudo i Trebinje 21, Prijedor, Srbac, Foča i Neum 22, Doboj i Sarajevo 23, Zvornik i Mostar 24 i Višegrad 25 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Aktuelno