Connect with us

Sport

PORTUGAL KOBAN ZA “ZMAJEVE”: Može li Savo Milošević da napravi čudo u Zenici? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima izrazito negativan međusobni omjer protiv selekcije Portugala.

Portugalci su dosad u međusobnim mečevima protiv “zmajeva” zabilježili četiri pobjede i samo jednom (k)iksnuli na zeničkom “Bilinom polju” sad već daleke 2011. godine u baražu za Euro 2012 u Poljskoj i Ukrajini i to na dan “šest jedinica” – 11. 11. ’11.

BiH je pod vođstvom selektora Safeta Sušića bila veoma blizu pobjede nad favorizovanim rivalom, stvarala je šanse pred punim tribinama zeničkog stadiona, a najbolju je propustio Vedad Ibišević u 80. minutu kada je sa 10-ak metara šutirao iznad prečke. Ipak, nije bilo golova.

U revanšu na lisabonskom “La Lužu”, “zmajevi” su doživjeli potop – 6:2 (strijelci za BiH bili Zvjezdan Misimović i Emir Spahić) i oprostili se od učešća na šampionatu Evrope. Dvije godine kasnije zaigrali su na Mundijalu u Brazilu i to zahvaljujući pogotku Ibiševića u Litvaniji na današnji dan prije tačno deceniju.

Tada su u timu BiH igrali Edin Džeko i Miralem Pjanić, koji bi u ponedjeljak trebali da predvode “zmajeve” protiv Kristijana Ronalda i ostatka moćne portugalske ekipe, rasterećene u Zenici s obzirom da je već osigurala nastup na Evropskom prvenstvu 2024. godine u Njemačkoj.

Sigurno će i selektor Portugala Roberto Martinez da “promiješa” karte i pruži priliku nekim drugim igračima, ali sam pogled na njegov popis jasno govori da ko god bude istrčao na “Bilino polje” biće ogroman favorit protiv izabranika Save Miloševića.

Milošević je u igračkoj karijeri odigirao mnogo velikih utakmica, ali u trenerskoj ih nije bilo previše. Vjerovatno najveći je bio dvomeč sa Mančester junajtedom u Ligi Evrope predvodeći Partizan, koji je u Beogradu potpuno nadigrao “crvene đavole”, ali i bio poražen golom iz sumnjivog penala.

Nema sumnje da će sve osim pobjede Portugala biti ravno čudu, ali Milošević je takav tip trenera da se nikad ne predaje, veliki je motivator i čovjek kojeg su u roku od samo nekoliko dana igrači BiH prihvatili kao “najrođenijeg” o čemu svjedoči i njegovo oslovljanje igrača ne po prezimenu ili imenu, već isključivo po nadimcima.

Takav se barem utisak stekao u javnosti i onda možemo samo da zamislimo šta će biti ukoliko Savini “zmajevi” uspiju da po prvi put u istoriji savladaju Portugal.

Nakon dva minimalna poraza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi za koja su se pobrinuli Bruno Alveš u Lisabonu, odnosno Raul Meireleš u Zenici, uslijedio je i gore pomenuti baraž, a onda i ovogodišnji meč u kvalifikacijama za EURO 2024 i poraz od 3:0 (Bruno Fernandeš-dva i Bernardo Silva).

Šesti međusobni dvoboj zakazan je za ponedjeljak u Zenici (20.45).

Sport

TURNIR U RIMU OBILJEŽIO SKANDAL! Protesti prekinuli meč (VIDEO)

Meč između Sorane Kirstee i Medison Kiz prekinut je zbog upada navijača na teren tokom drugog seta.

Pri rezultatu 6:2, 3:1, 15:0 za Amerikanku, dvojica navijača su ušla na teren.

Jedan od njih je prišao mreži, prije nego što su radnici obezbjeđenja reagovao i sklonili ga odatle.

Teniserke su nakon nemilog događaja otišle u svlačionicu.

S vremena na vrijeme ovakvi protesti se događaju na terenima širom svijeta, često i na Grend slemu.

Nezavisne

Nastavi čitati

Sport

NA KORAK DO PRVOG MJESTA! Fudbaleri Borca večeras mogu donijeti titulu u Banjaluku

Danas se igraju preostale dvije utakmice 31. kola Wwin lige BiH nakon kojih možemo dobiti novog šampiona.

Vodeći Borac gostuje kod Tuzle Siti, dok drugoplasirani Zrinjski ide na noge GOŠK-u.

Banjalučani večeras mogu teoretski osigurati naslov prvaka. Potrebno je da savladaju Tuzlu Siti i tako je pošalju u niži, a da Zrinjski ne ostvari pobjedu u Gabeli. Tada bi crveno-plavi imali nedostižnu prednost dva kola prije kraja prvenstva. Za tim Vinka Marinovića je najvažnije da stigne do tri boda, bez obzira šta uradi Zrinjski, jer će onda svakako imati meč loptu u narednom kolu protiv Igmana i to pred svojim navijačima.

Borac uoči današnjih duela ima pet bodova prednosti u odnosu na Zrinjski (72-67). Utakmica između Tuzle Sitija i Borca igra se od 17 časova, dok je meč GOŠK-a i Zrinjskog na programu od 21.00.

Nastavi čitati

Sport

OVO JE FOTOGRAFIJA MOMKA koji je Noleta pogodio flašicom u glavu! (FOTO, VIDEO)

Novak Đoković je u Rimu pogođen u glavu nakon meča sa Korentanom Muteom, a sada je poznato i ko je to učinio.

Tačnije, ne zna se identitet momka, kome je ispala flašica, ali je jasno da nije u pitanju dijete kako se u prvi mah mislilo, piše B92.
Sada se pojavio i novi snimak koji pokazuje drugi ugao ovog incidenta. Vidi se da je flašica ispala navijaču iz ranca, te da nije namjerno pogodio Đokovića.

Ovom dečku je flašica ispala iz ranca i pala pravo na glavu Novaku, koji je nakon ukazane pomoći otišao u hotel, odakle se i javio.

“Hvala vam na porukama. Ovo je bila nesreća i ja sam dobro, odmaram u hotelu s ledenim oblogom. Vidimo se u nedelju”, napisao je Đoković.

Podsetimo, Novak je savladao Mutea lako sa 6:3, 6:1, a u sljedećem kolu će igrati protiv Alehandra Rabila.

Podsjetimo, najbolji teniser svijeta Novak Đoković plasirao se u šesnaestinu finala mastersa u Rimu, pošto je u drugom kolu ubjedljivo savladao Francuza Korentana Mutea.

Nastavi čitati

Aktuelno