Connect with us

Društvo

“KOTLIĆ KESTENIJADA” okupila dvadesetak ekipa

U Kostajnici se danas održava takmičenje u kuvanju paprikaša “Kotlić Kestenijade”, koje je, uprkos kiši i zahlađenju, okupilo dvadesetak ekipa.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović istakao je da je “Kestenijada”, čiji se posljednji dan obilježava danas, prepoznatljiva manifestacija koja okuplja ljude iz Kostajnice i šire, bez obzira na vremenske prilike.

“Za ovu manifestaciju se čulo širom Republike Srpske i dalje, ljudi dolaze čak i iz Srbije”, izjavio je Janjetović novinarima.

Janjetović je napomenuo da se u Kostajnici, zbog kestenovog meda, radi na zaštiti porijekla kestena, a trenutno se zbog obolijevanja te vrste vrši sanitarna sječa da bi u nekom narednom periodu bio puni prinos.

On je rekao da ove godine kestena nema mnogo – zbog nepovoljnih vremenskih prilika i djelimično zbog eksploatacije drvnih sortimenata.

Direktor lokalne Turističke organizacije Branka Kukrika rekla je da je za današnje takmičenje u kuvanju paprikaša bilo prijavljeno 56 ekipa i obezbijeđeno više od 100 kilograma mesa, ali da je zbog loših vremenskih uslova dio odustao, te učestvuje dvadesetak ekipa.

“`Kestenijada` je turističko-kulturno-privredna manifestacija po kojoj je Kostajnica prepoznatljiva. Ova lokalna zajednica svake godine raznolikim kulturno-umjetničkim programom obilježava dane posvećene kestenu”, rekla je Kukrika.

Prema trenutnim podacima, u Kostajnicu je stiglo pet autobusa, uglavnom sa banjalučke regije.

Ovogodišnja “Kestenijada” obuhvatila je i pozorišne predstave, izložbe ručnih i likovnih radova, veče folklora, književne promocije, besplatnu degustaciju jela kostajničkog kraja i tradicionalni “Kestenbal”, kao i trodnevno pečenje i degustaciju kestena.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano i malo toplije

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i temperaturu vazduha uglavnom između 23 i 28 stepeni Celzijusovih.

Ujutru će biti vedro, a tokom dana pretežno sunčano uz dnevni razvoj oblačnosti i toplo. Nešto oblačnije biće poslije podne u Hercegovini, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najniža jutarnja temperatura vazduha iznosiće između osam i 13 stepeni Celzijusovih, na jugu do 16, a najviša dnevna između 23 i 28 stepena Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren južnog i jugozapadnog smjera.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo oblačno sa pljuskovima, POPODNE RAZVEDRAVANJE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se u prvom dijelu dana očekuju lokalno slabi pljuskovi, a poslije podne razvedravanje, te sunčano i toplo vrijeme.

Ujutro će biti umjereno do pretežno oblačno, ponegdje je moguća magla ili niska oblačnost, a na zapadu kiša ili pljusak koji će se zatim premiještati ka istoku i slabiti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U drugom dijelu dana očekuje se razvedravanje uz manju oblačnost i toplije. Slaba kiša je moguća samo još ponegdje na istoku.

Vjetar će biti slab do umjeren, jugozapadni, na planinama i u Hercegovini pojačan.

Jutarnja temperatura vazduha od 12 do 17 u višim predjelima od devet, a najviša dnevna od 22 do 29, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

U ovoj OSNOVNOJ ŠKOLI upisana su samo 3 PRVAČIĆA

U Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni, upisana su tri prvačića, dva manje nego prošle godine.

Direktor škole Andrea Krnetić Grbić rekla je da u ovoj školskoj godini nastavu u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” pohađaju 64 učenika

Prema njenim riječima, deveti razred završava sedam učenika.

Nastavi čitati

Aktuelno