Connect with us

Svijet

UŽASNA TRAGEDIJA: Tinejdžer pucao u školi, UBIJENA DJEVOJČICA (17), dvoje đaka ranjeno

Jedna osoba je ubijena, a dvije su ranjene u pucnjavi koja se dogodila u jednoj školi u Sao Paolu u Brazilu.

Kako prenose lokalni mediji, tinejdžer je otvorio vatru u školi i ubio djevojčicu (17) i ranio još dvoje đaka.

Navodno je napadač bio žrtva zlostavljanja u školi, a u krvavom piru je učenici ispalio hitac u glavu.

Policija je navela da je napadač uhapšen, a da je troje đaka prebačeno u bolnicu.

– Dvoje je ranjeno iz vatrenog oružja, a treći je povrijeđen prilikom bjekstva – navode iz policije.

Ovo je bio prvi napad na školu u Brazilu u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon serije napada ranije ove godine. U brazilskim školama od 2000. godine bilo je skoro dvije desetine nasilnih epizoda, polovina u posljednjih 18 mjeseci. Nova ovlašćena vlada Luiza Inasija Lule da Silve pokrenula je sveobuhvatne napore na saveznim, državnim i opštinskim nivoima u aprilu da bi se suzbio novi trend.

Nije odmah jasno kako je napadač došao do vatrenog oružja, piše Telegraf.

Svijet

SPEKTAKULARNA KRIPTO PLJAČKA: Ukrali 25 miliona dolara za 12 sekundi

Braća Anton i Džejms Peraire-Bueno, studenti prestižnog Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), su optužena u SAD za krađu kripto valuta u vrednosti od 25 miliona dolara koju su izvela za samo 12 sekundi.

Optužnica uključuje i pranje novca koji potiče iz ove pljačke.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da su osumnjičeni, studenti matematike i informatike, koristili visoko specijalizovane vještine da bi uticali na itrijum blokčejn tehnologiju za validaciju transkacija, prenosi BBC.

Kako se navodi u optužnici, oni su na prevaru dobili pristup privatnim transakcijama na čekanju, a nakon toga ih mijenjali kako bi sredstva prebacili na svoje račune.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je pomenuta pljačka prva te vrste, a tužilac Damijen Vilijams je naveo da način na koji su braća Peraire-Bueno izvela krađu “dovodi u pitanje sam integritet blokčejna”.

Krađa je navodno izvršena u aprilu 2023. godine za samo par sekundi uz pomoć najsavremenije šeme koju su braća planirala mjesecima.

Ako Anton i Džejms Peraire-Bueno budu proglašeni krivim, preti im više od 20 godina zatvora.

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUSKA GUŠI NEMIRE: Stiže pojačanje u Novu Kaledoniju

U Novu Kaledoniju počelo je da pristiže pojačanje francuskoj policiji u okviru velike operacije za povratak kontrole u Nuamei – prijestonici te prekomorske teritorije, rekao je danas visoki komesar Nove Kaledonije Luj Le Frank.

Broj policajaca na ostrvu biće povećan sa 1.700 na 2.700 nakon nemira koji su počeli u ponedjeljak u kojima su poginule četiri osobe.

Le Frank je rekao da je situacija sada relativno mirna, ali da i dalje ima lokacija u gradu u kojima ima sukoba.

Prema njegovim riječima, počeće operacije za dostavu hrane i lijekova građanima, kao i uklanjanja mina i barikada na putevima koje će izvoditi specijalni timovi.

Demonstranti nezadovoljni zbog izborne reforme palili su poslovne prostore, automobile, pljačkali prodavnice i postavljali barikade u protekla tri dana.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Vlasti Nove Kaledonije saopštile su da ostrvo ima hrane za dva mjeseca, ali da veliki problem predstavlja distribucija.

Francuska je proglasila vanrednu situaciju na ostrvu, zabranjen je “TikTok”, a za najmanje deset osoba određen je kućni pritvor, prenose Srna.

U ranijem saopštenju vlasti navedeno je da su poginula tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak.

Poslanici u francuskom Parlamentu odobrili su nacrt zakona prema kojem se omogućava državljanima Francuske sa desetogodišnjim prebivalištem u Novoj Kaledoniji da glasaju na lokalnim izborima.

Pojedini lokalni lideri smatraju da će time biti umanjeno pravo glasa naroda Kanak.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Francuska Vlada navodi da su promjene u izbornim pravilima neophodne kako bi izbori bili demokratski na toj prekomorskoj terirtoriji u Pacifiku.

Nastavi čitati

Svijet

POBJEDNIK EVROVIZIJE pozvao Švajcarsku da UVEDE TREĆI POL u zvanična dokumenta

Pobjednik Pjesme Evrovizije Nemo Metler, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba, pozvalo je vladu Švajcarske da prepozna treći pol u zvaničnim dokumentima.

Metler je napomenuo da je “apsolutno neprihvatljivo” što takva mogućnost već ne postoji u Švajcarskoj, prenosi Gardijan.

-I mi moramo da budemo predstavljeni u politici. Veoma je važno da se ljudi osjećaju viđeno – reklo je Metler koji je, upitan posle pobjede s kim bi prvo želio da razgovara, bez razmišljanja naveo švajcarskog ministra pravde Beata Jansa.

Ministar je u srijedu, prema riječima njegovog portparola, poslao Metleru SMS poruku u kojoj mu je čestitao pobjedu na Evroviziji i pozvao ga da se sastanu.

Vlada Švajcarske je prije 18 meseci odbila upravo taj prijedlog, navodeći da je model dva pola “snažno usidren” u švajcarskom društvu.

Nastavi čitati

Aktuelno