Connect with us

Svijet

DRAMA U PARIZU! Ekološki aktivisti GAĐALI LUVR farbom (VIDEO)

Radikalni klimatski aktivisti napali su danas muzej Luvr u Parizu.
Kako se vidi na snimcima koji kruže društvenom mrežom “X”, aktivisti su bacali boje na piramidu.
Staklo jednog od zaštitnih znakova glavnog grada Francuske potpuno je išarano, a nekolicina aktivista odmah je sprečena u daljem napadu.

Kako se vidi na snimku, obezbeđenje Luvra i policija savladala ih je i prekinula napade, prenosi Telegraf.

Svijet

PESKOV KATEGORIČAN “Švajcarska odstupa od politike neutralnosti”

Švajcarska odstupa od svoje tradicionalne politike neutralnosti zauzimanjem prozapadnog stava o sukobu u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je zamoljen da prokomentariše stav Švajcarske narodne partije, najveće političke snage u zemlji, koja je ranije saopštila da je konferencija o Ukrajini, čiji će ta zemlja biti domaćin, jednostrana bez učešća Rusije.

“Švajcarska odstupa od svog tradicionalnog, višegodišnjeg političkog kursa zasnovanog na neutralnosti”, rekao je portparol ruskog predsjednika.
On je dodao da je “Švajcarska već izgubila veliki dio svoje neutralnosti jer je stala na stranu zapadne manjine”, prenio je TASS.
Švajcarska narodna partija, koja ima 62 od 256 mjesta u parlamentu i dva od sedam ministarskih mjesta, snažno podržava neutralnost zemlje i zabrinuta je zbog činjenice da Bern više nije priznat kao globalno neutralan igrač.
Švajcarska će biti domaćin konferencije na visokom nivou o miru u Ukrajini u ljetovalištu Burgenštok izvan Lucerna 15. i 16. juna.

Više od 160 delegacija iz cijelog svijeta pozvane su da prisustvuju događaju, a Rusija nije na listi gostiju.

Nastavi čitati

Svijet

FICO SE prvi put nakon POKUŠAJA ATENTATA obratio javnosti!

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da ne osjeća nikakvu mržnju prema osobi koja ga je napala i da planira da se vrati na posao krajem juna ili početkom jula.

“Ako sve bude po planu, mogu se postepeno vratiti na posao krajem juna ili početkom jula”, rekao je Fico u prvoj video-poruci javnosti nakon pokušaja atentata sredinom maja.

Fico je dodao da ne osjeća mržnju prema čovjeku koji je pucao u njega, ali da mu je zdravlje ozbiljno narušeno u napadu.
Fico je 15. maja pogođen sa više metaka iz neposredne blizine dok je pozdravljao svoje pristalice nakon sjednice Vlade u mjestu Handlova. Nakon toga je dva puta operisan.

Naoružani napadač je optužen za pokušaj ubistva s predumišljajem, a slovački zvaničnici kažu da je imao politički motiv.

Nastavi čitati

Svijet

IZRAEL PONOVO ODBIO da zaustavi ofanzivu u Pojasu Gaze

Izrael je ponovo odbio da zaustavi ofanzivu u Pojasu Gaze radi nastavka pregovora sa Hamasom o oslobađanju talaca.

“Svaki pregovori sa Hamasom vodili bi se samo pod vatrom”, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

On je danas tokom leta u borbenom avionu pregladao stanje na frontu u Pojasu Gaze.
Katar, koji posreduje u pregovorima, saopštio je da je palestinskim militantima predao prijedlog za primirje koji podržavaju SAD.

Izrael insistira na eliminisanju Hamasa kao vladajuće i vojne sile u palestinskoj enklavi, dok Hamas ne nagovještava da će se povući i traži da Izrael u potpunosti obustavi ofanzivu da bi oslobodio taoce.

Nastavi čitati

Aktuelno