Connect with us

Region

SPORAZUMI između Beograda i Prištine su ZAKONSKA OBAVEZA za obe strane

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su sporazumi koje su postigli Beograd i Priština zakonska obaveza za obe strane i da to da li su ih potpisali ili ne, ne utiče na obavezu da ih sprovedu.

On je u izjavi za Glas Amerike rekao da je na posljednjem sastanku sa evropskim liderima u Briselu premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao da je spreman da prihvati i potpiše nacrt statuta za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da neće prihvatiti ništa što “implicira de fakto priznanje tzv. Kosova”.

Na pitanje šta dalje očekuje, uzimajući u obzir ovakve stavove dvojice lidera, Eskobar je ocijenio da izjave “ne održavaju realnost”, pošto su sporazumi pravno obavezujući i da su tu činjenicu prihvatili i Vučić i Kurti, i dodao da su se obojica obavezala pred EU i SAD.

Istakao je da obe strane imaju “konkretne obaveze” koje treba da preuzmu na putu normalizacije, a kako je precizirao, to su uspostavljanje ZSO i priznavanje carinskih dokumenata tzv. Kosova, registarskih tablica, ličnih karata i slično, piše Tanjug.

Region

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO: MAĐARSKA JEDINA GLASALA PROTIV

Kosovo je postalo deseti pridruženi član Parlamentarne skupštine Natoa.

Parlamentarna skupština Natoa danas je u Sofiji u Bugarskoj pozitivno glasala o unapređenju statusa samoproglašenog Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, javlja “Kosovo onlajn”.

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv.

Pridruženi član je postala i Malta.

Delegacija Skupštine Srbije je nedavno pismom zatražila da status samoproglašenog Kosova ne bude unaprijeđen.

Nato snage su na Kosovu prisutne od juna 1999. godine. U redovima Natoa su četiri zemlje koje ne priznaju samoproklamovano Kosovo – Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Hiseni: Dobre vesti za Kosovo
Predsednik delegacije Kosova u Parlamentarnoj skupštini Natoa Driton Hiseni je, povodom pozitivnog glasanja o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, naveo da su to dobre vesti za Kosovo.

Hiseni je na Fejsbuku naveo da je do napretka statusa došlo nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Kosova i Parlamentarne skupštine Natoa.

“Od juna 2014. godine bili smo predstavljeni kao posmatračka delegacija. Brojna pisma i kontinuirani napori srpske delegacije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status”, poručio je Hiseni.

Nastavi čitati

Region

POLOŽAJ SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE VEOMA TEŽAK: Kurti nudi Vatikanu srpske hramove na KIM

Položaj Srpske pravoslavne crkve u posljednjih četvrt vijeka na Kosovu i Metohiji je veoma težak i na udaru je ne samo albanskih separatista već i pokušaja otimanja manastira i crkava SPC i kulturno-istorijske baštine Srba, sa ciljem da se oni dodijele Katoličkoj crkvi, piše današnja Politika.

Nesporno je da su ugrožena i prava i slobode sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, ali su na meti i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosovu i Metohiji.

Poslije osam vijekova neprekinutog prisustva na prostoru Kosmeta, SPC ne može da bude dio bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije, na čemu insistira prištinski režim Aljbina Kurtija uz podršku Berlina, ali i Vatikana.

Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije kaže da je položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vrlo složen, s tendencijom daljeg pogoršavanja situacije.

Ističe da je problem što je položaj neriješen sa otvorenim albanskim pretenzijama da se pravoslavlje na Kosovu i Metohiji prikazuje kao baština takozvanog Kosova i kao dio njegove istorije, a ne kao istorija srpskog naroda i Srpske pavoslavne crkve.

To se, kako kaže, može vidjeti na osnovu publikacija koje se u posljednje vrijeme objavljuju u Prištini i njihovom djelovanju u inostranstvu koje ima za namjeru da prikaže da su naše srpske, srednjevjekovne svetinje ili nikle na ruševinama nekih njihovih katoličkih srednjevekovnih, ili da su preuzete neke njihove svetinje od strane Srba.

– Sve su to notorne neistine, gluposti i laži, ali do sada su brojne njihove laži davale rezultata. I više sam nego siguran da će se te pretenzije nastaviti od privremenih prištinskih organa, kao i od Rimokatoličke jerarhije na Kosmetu, koja će takođe “gurati” tu priču da bi tek ona preuzela identitet naših svetinja na Kosovu i Metohiji – ističe Raković za Politiku.

Prema njegovim riječima, Rimokatolička jerarhija je odavno na Kosovu i Metohiji mozak svih operacija koje za cilj imaju otimanje pravoslavnih manastira i crkava, a da su muslimani Albanci samo “pješadija”.

Nije slučajno, dodaje Raković, što je Ibrahim Rugova na samrtničkoj postelji primio rimokatoličku vjeru i što je kardinal Anđelo Skola došao iz Italije da obavi taj čin.

– Albanija i Kosovo i Metohija su za Vatikan “tera misionis” – prostor gdje obavljaju svoju misiju i gdje sigurno neće stati. To nije ništa novo. Mi moramo da pokažemo da smo dorasli problemima sa kojima se suočavamo, jer ih imamo vijekovima – navodi Raković.

Nastavi čitati

Region

Mirjana Karanović primljena u Urgentni centar, POZNATOJ GLUMICI POZLILO

Mirjana Karanović primljena je danas u Urgentni centar nakon što joj je pozlilo.

Slavna glumica se u poslijepodnevnim časovima osjetila malaksalo i loše, zbog čega je potražila medicinsku pomoć.

Urađen joj je skener glave koji ima uredne rezultate, kao i laboratorija.

Nema razloga za zadržavanje, pa će proslavljena glumica biti puštena kući.

Nastavi čitati

Aktuelno