Connect with us

Banjaluka

MANIFESTACIJA „DANI FLAUTE“: Od 10. do 12. novembra u našem gradu

Manifestacija „Dani flaute“ biće održana u periodu od 10. do 12. novembra u prostorijama Umjetničke škole „Vlado Milošević“, Banskog dvora i Muzeja savremene umjetnosti.

Riječ je o manifestaciji koja se održava šesti put i koja će u našem gradu ugostiti stotinjak flautista iz cijele BiH.

Kako su naveli organizatori , UG Flutete, učesnici će imati priliku da prisustvuju  nizu radionica, predavanja i masterklasova, sviraće kao solisti i u horu flauta i to na svim vrstama flaute: standardna, pikolo, alt, bas i kontrabas.

U okviru ove manifestacije biće održani više koncerata, u kojem će svirati i predavači. Tako će u petak, 10 novembra u 19.00 časova u sali Umjetničke škole biti održan Petra Popovića, flauta i Željke Jovanić, klavir.

Subota, 11. novembar rezervisana je za koncert najistaknutijih polaznika seminara, koji će  u 19.00 časova biti održan u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, dok će u nedjelju, 12. novembra sa početkom u 15.00 časova u Banskom dvoru biti održan koncert Gereta Meklernona i hora flauta.

Inače, Grad Banja Luka podržao je ovu manifestaciju. Kompletan program manifestacije pogledajte ovdje.

Banjaluka

EKIPE KONSTANTNO NA TERENU I DOPREMAJU VODU, pridružili im se i gradonačelnikovi saradnici

Nadležne gradske službe konstantno obilaze teren i dopremaju vodu u cisternama domaćinstvima mjesnih zajednica, koja se usljed visokih temperatura i suša suočavaju sa nestašicom vode.

Sa ekipama su osim gradonačelnika Draška Stanivukovića i njegovi saradnici.

Podsjećamo, izazove sa vodosnabdijevanjem ima oko 4 odsto stanovništva na području Banje Luke. Sve nadležne službe su u pripravnosti i preduzimaju sve mjere kako bi se stanje održalo stabilnim, a onim domaćinstvima koja trenutno nemaju vodu – ista se doprema u cisternama.

Sugrađani iz mjesnih zajednica koja se trenutno suočavaju sa nestašicom vode, za dopremanje vode u cisternama mogu da se obrate sekretarima mjesnih zajednica. Potrebno je da pozovu Centar za obavještavanje putem broja telefona 121, koji će dalje usmjeravati građane na sekretara pripadajuće MZ.

Nastavi čitati

Banjaluka

Banjalučanka Ružica Čavić favorit za pobjedu u takmičenju “NIKAD NIJE KASNO”

Ružica Čavić Tomićević iz Banjaluke osvojila je publiku maestralnim interpretacijama tokom aktuelne sezone muzičkog takmičenja „Nikad nije kasno“, a i njoj samoj boravak na velikoj Grandovoj sceni izuzetno prija.

Ružica, Banjalučanka sa adresom u Čačku, u razgovoru za Grand priznala je da li joj smeta što je mnogi vide kao glavnog favorita za pobjedu, a otkrila je i kako će provesti ljeto.

– Preko ljeta svašta nešto radim, kod nas je uvijek dinamično. Radimo, pa onda idemo na odmor. Ovog ljeta konkretno ići ćemo na Drinu, vodimo osmoro djece iz dvije porodice. Volimo da se družimo sa njima. A nakon toga ćemo još malo da radimo prije nego što odemo na more u septembru, isključivo na Tasos – rekla je Ružica.

Pjevačica je otkrila i kakve joj se emocije bude kada se susretne sa nekim prijateljima poslije deset i više godina, kao što je to bio slučaj kada je u polufinalnoj emisiji ugledala Milana Đurđevića, frontmena „Nevernih beba“.

– Svaki put kada se vidim sa nekim sa kojim se dugo nisam vidjela shvatim da mi je ovo prirodno stanište, da treba da pjevam i da samu sebe poguram još više. Obećavam da ću za one koji su nešto pronašli u mom glasu snimiti sigurno nešto lijepo – rekla je pjevačica.

Takmičarka je otkrila i da joj učešće u „Nikad nije kasno“ neizmjerno prija.

– Mislim da se vidi na meni da uživam, ja sam zaista sva u muzici. Volim muziku, ona je odabrala mene, privukla me je. Ovo je za mene neizmjerno dragocjeno, to je bogatstvo. To su snimci koji ostaju trajno – rekla je Ružica i naglasila da iz sveg srca navija za ostale takmičare.

– Moram da pohvalim sve takmičare i najmanje je bitno da li ću se ja naći u finalu. Da se razumijemo, ja sam prošla kroz jedan ciklus u životu kada sam se borila i osvajala nagrade i znam kako izgleda toliko izgarati. I zaista navijam za svakoga – dodala je Ružica.

Ona je priznala i da li joj smeta to što je mnogi doživljavaju kao glavnog favorita za pobjedu.

– Ne mogu da kažem da mi smeta, ali prosto mislim da sam negdje ja već pobijedila. Stvarno mislim da ovaj trofej mora da uzme neko ko zaista izgara za tim, jer mu to zaista u životu puno znači – zaključila je Ružica

Nastavi čitati

Banjaluka

POČELA STABILIZACIJA VODOSNABDIJEVANJA: Nadležni i danas na terenu

Do kraja dana se očekuje stabilizacija, trenutno je uredno vodosnabdijevanje na 96 odsto teritorije grada.

Nadležne gradske službe obilaze teren i dopremaju vodu u cisternama domaćinstvima mjesnih zajednica, koja se usljed visokih temperatura i suša suočavaju sa nestašicom vode.

Brzom reakcijom, dopremljene su cisterne sa vodom porodicama koje se bave poljoprivredom i uzgojem stoke, a gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković juče je posjetio porodicu Rakulj u Dragočaju.

Ilija Rakulj zahvalio je gradonačelniku na brzoj rekaciji.

-Zahvalan sam što je cisterna stigla brzo i što mi je stoka spašena – kazao je Rakulj.

Gradonačelnik je sa nadležnim službama posjetio i potkozarska sela, a građani su iskazali svoje zadovoljstvo jer muku muče zbog sistema koji je loše postavljen prije 15 godina i jedino dugoročno rješenje izgradnja novog sistema.

-Za ovaj sistem potrebno je izdvojiti oko 15 miliona KM, što ćemo uraditi u periodu koji je pred nama. Od nedjelje očekujemo stabilizaciju situacije kada je u pitanju problem vodosnabdijevanja, a do tada pozivam sve na strpljenje, jer činimo sve što je u našoj moći – rekao je Stanivuković.

Dok god ne bude trajno riješeno pitanje stabilnog vodosnabdijevanja, sve nadležne službe biti na raspolaganju sugrađanima i dopremati neophodne količine vode.

Informacije iz Vodovoda

Grad se stabilizovao poslije jušerašnjeg nestanka struje i sva gradska naselja imaju vodu, saopšteno je iz banjalučkog Vodovoda.

– Jutros je počelo prepumpavanje vode iz Tunjica za Ramiće i Kuljane tako da su potrošači u nižim dijelovima ovih naselja počeli dobijati vodu. Do rezervoara Prijakovci voda još nije došla, ali se intenzivno radi na dopremanju vode stanovništvu. Mještani Ljubačeva, Donjih Kola, Kola, Plato Manjače imaju vodu. Cisternom se uredni dopunjava rezervoar Rekavice – rekli su iz ovog preduzeća.

Stanje u rezervoarima na seoskom području je dobro.

– Bočac nema vode jer je došlo do kvara i ekipe Vodovoda su na terenu, otklanjaju kvar na pumpnoj stanici. U Majdanu je prijavljeno više kvarova. Mјеsta koja su uvijek imala problem s vodom poput Majdana, Donjih Kola, Rekavica, Ljubačeva, danas imaju uredno vodosnabdijevanje – rekli su.

Uprkos vrućinama i povećanoj potrošnji vode na području grada vodosnabdijevanje je uredno na 96 odsto teritorije.

Do kraja dana očekuje se stabilizacija za rezervoar Prijakovci gdje bi voda stigla i u Mišin Han i potkozarska sela.

Kako da naručite cisternu vode

Sugrađani iz mjesnih zajednica koja se trenutno suočavaju sa nestašicom vode izazvanom visokim temperaturama vazduha i sušom, za dopremanje vode u cisternama treba da se obrate sekretarima mjesnih zajednica.

Ovo se posebno odnosi na stanovnike sa područja mjesnih zajednica: Prijakovci, Dragočaj, Mišin Han, Potkozarje, Piskavica, Verići i Kola, odnosno domaćinstva koja imaju farme ili stočni fond, ali i sve one koji imaju potrebu za dopremanjem vode.

Sugrađani se mogu obratiti Centru za obavještavanje putem broja telefona 121, koji će dalje usmjeravati građane na sekretara pripadajuće MZ.

Nastavi čitati

Aktuelno