Connect with us

Društvo

POČELA PREDIZBORNA KAMPANJA U PRIJEDORU? Javor obećao besplatne knjige za osnovce, ALI IDUĆE GODINE

Grad Prijedor planira da 2024. godina bude godina u kojoj će, pored ranije najavljenih rekordnih ulaganja u sport, značajna sredstva izdvojiti i za obrazovanje i kulturu.

Tako su u planiranju sredstava za obrazovanje urađene sve pripremne radnje i istraživanja koja se odnose na učenike od 5-9. razreda osnovne škole i broj potrebnih udžbenika za narednu školsku godinu te očekujemo da će stavka u budžetu za 2024.godinu koja se odnosi na obrazovanje biti uvećana za 610.000 KM. To znači da bi svi osnovci u Prijedoru u narednoj školskoj godini imali besplatne udžbenike. Podsjećamo da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske finansira nabavku udžbenika za učenike od 1-4.razreda.
Pored toga, Grad Prijedor se ponosi prestižnim kulturnim manifestacijama i ustanovama kulture gdje se ti događaji organizuju. U narednoj godini predviđeno je povećanje ulaganja i u ovoj oblasti.

Posebno ističemo, izdavačku djelatnost Književnih susreta kojom se može pohvaliti malo koja lokalna zajednica, a koja već broji 14 prestižnih izdanja eminentnih imena srpske književnosti. To je jasan rezultat kvalitetnog rada na promociji jedne od najdugovječnijih manifestacija na ovim prostorima “Književnih susreta na Kozari” gdje je za 2024. godinu planirana izdavanje Monografije o akademiku Sretenu Stojanoviću, jednom od najvećih umjetnika sa ovih prostora.

Gradonačelnik

Slobodan Javor

Društvo

PRIPREMITE SE ZA PAKAO, sutra živa na termometru skače

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti sunčano vrijeme, uz dnevnu temperaturu vazduha do 37 stepeni Celzijusovih.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 14 do 20, u višim predjelima od 11 stepeni, a dnevna od 32 do 37, u višim krajevima od 27 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab do umjeren vjetar, jugozapadnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Čemerno 25, Sokolac i Han Pijesak 26, Kalinovik 27, Gacko i Livno 28, Mrkonjić Grad 29, Novi Grad, Ribnik, Srbac, Srebrenica, Šipovo, Bihać, Drvar, Neum, Sanski Most i Široki Brijeg 30, Banjaluka, Doboj, Prijedor, Bileća, Bugojno, Gradačac i Sarajevo 31, Trebinje, Zvornik, Foča, Rudo i Tuzla 32, Bijeljina Višegrad i Zenica 33, te Mostar 35 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

SVI RADNICI OTJERANI, VIŠE NEMA KO DA RADI Kako će zemlja nadoknaditi radnu snagu?

Na snagu je stupila treća faza njemačkog zakona čiji je cilj privlačenje strane stručne radne snage koja donosi brojne pogodnosti i za građane zapadnog Balkana. Prije svega dvostruko veću kvotu radnika koji će se moći lakše zaposliti u Njemačkoj.

Konkretno to znači da će 50.000 građana Albanije, BiH, Crne Gore, tzv. Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije imati olakšani pristup njemačkom tržištu rada bez dokazivanja profesionalnih kvalifikacija. Olakšan pristup njemačkom tržištu rada doprinijeće još masovnijem iseljavanju iz BiH, piše Večernji list.

Poslodavci u BiH u posljednje vrijeme muku muče s pronalaskom radnika. Više im ni povećanje plata ne pomaže, radnika jednostavno više nema. Godine izrabljivanja, neplaćanja doprinosa i potplaćenost došli su na naplatu.

Poslodavci sada spas vide u uvozu radne snage, međutim, pitanje je koliko će uspjeti nadoknaditi nedostatak radne snage. Samo u Srpskoj je u prvih pet mjeseci ove godine dozvolu za rad dobilo 929 stranaca, među kojima, osim državljana Srbije i Nepala, ima i radnika iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Srpske, najviše stranaca je u pet mjeseci ove godine zaposleno u sektoru građevinarstva, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačkoj djelatnosti, pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane – hotelijerstvu i ugostiteljstvu, vađenju ruda i kamena, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada itd.

Boris Pupić, stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekao je da je prisutan rast broja izdanih radnih dozvola, a primjetan je rast i po određenim državama i po djelatnostima.

– Razlog za povećanje je što je povećan i broj kvota za novo zapošljavanje stranaca. Tako je kvota za novo zapošljavanje stranaca u 2022. godini iznosila 1.600 radnih dozvola, od čega za FBiH 1.340 radnih dozvola, Srpska 200 radnih dozvola i Distrikt Brčko BiH 60 radnih dozvola – rekao je on, piše Večernji list BiH.

Nastavi čitati

Društvo

DA LI SMO SIROMAŠNIJI? Sve više se kupuje polovna roba, SECOND HAND butici na svakom ćošku

U Bosni i Hercegovini, kao i u mnogim drugim zemljama, tržište polovne odjeće doživljava značajan porast popularnosti među građanima.

Tokom prvih pet mjeseci ove godine, u zemlju je uvezeno 2.581.836 kilograma korištene odjeće i tekstilnih proizvoda, čija je ukupna vrijednost iznosila 6.621.928 maraka. Ovi podaci predstavljaju značajan porast u odnosu na isti period prethodne godine, što ukazuje na sve veću popularnost ovog vida kupovine među potrošačima u BiH.

Prema izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvoz polovne odjeće je značajno nadmašio polovinu ukupnog uvoza iz prethodne godine samo za prvih pet mjeseci.

Prošle godine, u cijeloj godini je uvezeno nešto više od pet tona odjeće, čija je vrijednost iznosila oko 13 miliona maraka. Ovo naglašava rastuću popularnost i uvoz polovne odjeće kao jednog od preferiranih izbora za mnoge potrošače u BiH.

Polovna odjeća u BiH dolazi iz različitih zemalja širom svijeta, pri čemu su najveći uvoznici Njemačka, Poljska, Slovačka i Mađarska. Na primjer, iz Njemačke je uvezeno 664.222 kilograma robe vrijedne 2.203.379 KM, dok je iz Poljske uvezeno 638.625 kilograma robe za 1.346.508 KM.

Interesovanje potrošača za polovnom odjećom i dalje raste, podržano velikim izborom i povoljnim cijenama koje ove prodavnice pružaju, prenosi 072.

Nastavi čitati

Aktuelno