Connect with us

Region

TUGA! Preminuo Žarko Laušević

Poznati srpski glumac Žarko Laušević preminuo je u 64. godini poslije kratke i teške bolesti.

Datum i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni, prenijeli su beogradski mediji.

Karijera Žarka Lauševića bila je izuzetna. Bilo da je igrao glavnu ili epizodnu ulogu, Lauševićevi likovi redovno su ulazili u antologije najboljih glumačkih ostvarenja.

Već 1982. godine, sa 22 godine, dobio je prvu filmsku ulogu i od tada je svake sezone imao neku filmsku, televizijsku ili pozorišnu premijeru.

Rođen je 19. januara 1960. godine na Cetinju. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na filmu je debitovao 1982. godine ulogom u “Progonu”:

Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima “Savamala” i “Direktan prenos”.

Veliku slavu doživio je igrajući jednu od glavnih uloga u TV seriji “Sivi dom” /1984/.

Igrao je uloge u više od 20 televizijskih serija, među kojima su “Šmeker”, “Svečana obaveza”, “Dogodilo se na današnji dan”, “Oficir s ružom”, “Braća po materi”, “Boj na Kosovu”, “Original falsifikata”, “Bolje od bjekstva”, “Kaži zašto me ostavi”, “Nož”.

Poslije više od decenije pauze i života u SAD vraća se na veliko platno ulogom ikonopisca Save u filmu “Tajna nečiste krvi”.

Nakon toga, niže uloge u filmovima “Smrdljiva bajka” i “Sjenke nad Balkanom” gdje tumači princa Đorđa Karađorđevića.

TV publici predstavio se 2018. godine maestralnom ulogom Aćima Katića i seriji “Korijeni”.

Igrao je i u filmovima “Državni službenik” /2019-2020/, “Ime naroda” /2020/, “Aleksandar od Jugoslavije” /2021/, “Kalkanski krugovi” /2021/, “Vreme zla” /2021/, te “Heroji Halijarda” gdje tumači Kostu Jovića /2023/.

Dobitnik je brojnih nagrada počev od “Zlatne arene” u Puli za najbolju mušku ulogu u filmu “Oficir s ružom”, 1987. godine, “Cara Konstantina” u Nišu iste godine, kao i nagrade Grad teatar i “Zoran Radmilović” za ulogu Kanjoša Macedonovića /1989/, vlasnik je Gran-prija “Naisa” /2016/ i “Zlatne antene” /2019/.

Region

Odnosi Srbije i Kine izdržali test promjene MEĐUNARODNIH OKOLNOSTI

Kinesko-srpski odnosi postali su dobar primjer međudržavnih odnosa koji su izdržali test promjene međunarodnih okolnosti, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

On je po dolasku u Beograd naveo da između Pekinga i Beograda postoji čvrsto međusobno političko povjerenje.

“Kina i Srbija uživaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Naši bilateralni odnosi su izdržali test promjene međunarodnog okruženja i postali su dobar primjer odnosa između država. Naše dvije zemlje su vezane čvrstim političkim uzajamnim povjerenjem i postignuti su odlični rezultati u okviru visokokvalitetne saradnje na projektu ‘Pojas i put'”, rekao je Si, čiju je izjavu objavilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova na svojoj internet stranici.

Kineski predsjednik izrazio je nadu da će posjetu iskoristiti kao priliku za detaljnu razmjenu mišljenja sa predsjednikom Srbije o bilateralnim odnosima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da će “obnoviti prijateljstvo, planirati saradnju, istražiti razvoj i izraditi novi plan za razvoj bilateralnih odnosa”.

“Uvjeren sam da će ova posjeta biti plodonosna i da će otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije”, dodao je Si.

Si je sinoć doputovao u državnu posjetu Srbiji i primio ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Kine započeo je u nedjelju, 5. maja, posjetu Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj, na poziv evropskih lidera, koja će trajati do petka, 10. maja. Prvo putovanje kineskog predsjednika u Evropu u posljednjih gotovo pet godina dolazi u trenutku kada EU nastavlja da vrši pritisak na Peking zbog podrške i saradnje sa Rusijom.

Nastavi čitati

Region

KINESKI PREDSJEDNIK U SRBIJI: Danas sastanak sa Vučićem

Kineski predsjednik Si Đinping, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, sastaće se danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svečani doček za kineskog predsjednika biće organizovan ispred Palate Srbija u 10 časova, a potom je predviđen sastanak dvojice lidera.

U Palati “Srbija” biće održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine, te potpisana zajednička izjava i razmijenjeni bilateralni dokumenti, poslije čega su predviđene izjave za novinare Vučića i Sija.

Si Đinpinga, koji je doputovao sinoć u Beograd, prati delegacija od 400 ljudi, javlja Srna.

Predsjednici Kine i Srbije, kako se očekuje, razgovaraće o bilateralnim odnosima i unapređenju saradnje dvije zemlje.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će se tokom posjete Sija najviše razgovarati o visokotehnološkim investicijama Kine u Srbiju.

Ovo je druga posjeta kineskog predsjednika Beogradu u proteklih osam godina.

Si Đinping je boravio u Srbiji 2016. godine, što je bila prva posjeta predsjednika Kine nakon 32 godine. Tada je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Srbija je druga stanica evropske turneje kineskog predsjednika, koji je u Beograd stigao iz Pariza, a potom će otputovati u posjetu Mađarskoj.

Nastavi čitati

Region

ŠOU U HRVATSKOJ! Oficir hrvatske vojske tjerao vojnike da mu GRADE KUĆU

USKOK je, na temelju kaznene prijave Pukovnije vojne policije, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Između ostalog, nalagao je podređenima da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće. Osim toga, i da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište, a za izvođenje radova koristili su mašine u vlasništvu vojske.
U radovima na njegovoj kući proveli su najmanje 1200 radnih sati, za što im je MORH isplatio najmanje 15.564 evra. Službenim vozilima su i odlazili po građevinski materijal te ga dovozili na gradilište.

To nije jedino kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja za koje ga terete, te je Uskok detalje objavio u saopštenju koje prenosimo u cijelosti:

“Osnovano se sumnja da je okrivljeni, u periodu od 1. aprila 2021. do 31. avgusta 2023. u Doljanima, kao zapovjednik Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani (dalje: Podsredište), u sastavu Bojne za snabdijevanje Zapovjedništva za podršku Oružanih snaga Republike Hrvatske, u naumu da se znatno nepripadno materijalno okoristi, u izvještajima i popisima radnika angažovanih na zadaćama održavanja i uništavanja ubojitih sredstava neistinito navodio da je obavljao te poslove te da je ostvario pravo na dodatak na platu.

Potom je okrivljeni navedene izvještaje i popise vlastoručno potpisivao i ovjeravao, na temelju čega mu je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske neosnovano isplatilo 259 dnevnih pirotehničkih dodataka u bruto iznosu od 15.042,28 evra, za koji iznos je oštećena Republika Hrvatska.
Nadalje se sumnja se da je okrivljeni u istom svojstvu, od aprila 2021. do kraja decembra 2022. godine u Daruvaru i drugim mjestima u Hrvatskoj, u naumu da se nepripadno materijalno okoristi, nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama i zaposlenicima Podsredišta da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće, da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište te da prilikom izvođenja radova koriste mašine u vlasništvu vojske. Oni su, postupajući po okrivljenikovom nalogu, obavili radove na njegovoj kući u trajanju od najmanje 1200 radnih sati, za šta im je MORH isplatio najmanje 15.564,00 evra.

Osim toga su službenim teretnim vozilima vojske odlazili po građevinski materijal u trgovine u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Daruvaru te ga dovozili na gradilište, za šta su koristili gorivo kupljeno sredstvima MORH-a u iznosu od najmanje 389,53 evra. Na opisani način Republika Hrvatska oštećena je za najmanje 15.953,53 evra, dok je okrivljeni sebi pribavio nepripadnu materijalnu korist od najmanje 6.727,91 evra.

Takođe se sumnja da je okrivljeni, u istom svojstvu, od 4. do 6. avgusta 2021. u Doljanima i Batinjanima, nakon što je sproveden postupak spaljivanja otpisane municije, u naumu da se nepripadno materijalno okoristi, prodao otpadni mesing trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za ukupno 1.480,40 evra i zadržao taj novac za sebe, čime je za navedeni iznos oštetio Republiku Hrvatsku”.

Uskok je sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika”, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Aktuelno