Connect with us

Politika

CVIJANOVIĆEVA ODBILA ČESTITKE POVODOM 25. NOVEMBRA! “Važno je suzdržati se od čestitanja praznika koji NE POSTOJE”

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović uputila je dopis zvaničnicima koji su joj čestitali 25. novembar, takozvani “dan državnosti BiH”, u kojem je istakla da njena nepokolebljiva posvećenost zastupanju interesa stanovnika Republike Srpske proizlazi iz priznanja i poštovanja događaja i praznika priznatih okvirom pravnog sistema tog entiteta zbog čega je, nažalost, u nemogućnosti prihvatiti čestitke povodom ovoga konkretnog datuma.
Čvrsto sam uvjerena da su vaše čestitke proizašle iz iskrene želje i dobre namjere što duboko cijenim. Međutim, dok čitam čestitke izražene u vašim pismima osjećam potrebu da se detaljnije osvrnem na njihovu suštinu. Kao što ste možda već upoznati, BiH nije usvojila jedinstveni zakon o praznicima. Umjesto toga, praznici se određuju i obilježavaju na osnovu zakona koje su propisali odgovarajući entiteti, Republika Srpska i FBiH, kao i Brčko Distrikt. Ovaj jedinstveni pristup rezultira različitim praznicima koji su primjenjivi na različitim teritorijama unutar naše zemlje, rijetko se poklapajući na nivou cijele zemlje, pojasnila je Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva BiH zamolila je za razumijevanje i podršku kako bi se čestitke ili zvanična priznanja upućivala samo za praznike koji su priznati unutar konkretne teritorije.
– Zbog svega navedenog, nažalost, ne mogu prihvatiti čestitke povodom ovog specifičnog datuma, 25. novembra. Važno je suzdržati se od čestitanja praznika koji ne postoje ili nisu priznati u određenim dijelovima BiH – naglasila je Cvijanović.

Ona je istakla da istovremeno snažno zagovara jednak tretman oba entiteta u vezi sa njihovim odgovarajućim praznicima, i vjeruje da će izraženo poštovanje prema raznolikosti prazničnih obilježja u BiH biti primjer za mnoge.

– Takođe, uvjerena sam da neće biti odstupanja od ovakvog pristupa, budući da bi takvi postupci nenamjerno mogli izmijeniti istorijske narative ili nametnuti neželjene spoljne vrijednosti i perspektive – navela je Cvijanović dodavši da stoji na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja.

(Srna)

Politika

TADIĆ IMA PRIJEDLOG “Mirno razdruživanje početi na BLOKIRANJEM NALOGA na društvenim mrežama”

Predlažem za mirno razdruživanje počnemo na društvenim mrežama, naveo je pravnik Ognjen Tadić u objavi na društvenoj mreži Iks.

Tadić je naveo da mirno razdruživanje započne na mrežama i to blokiranjem svakog naloga iz FBiH koji svojom objavom na bilo koji način pokaže mržnju, netrpeljivost ili nevaspitanje prema Republici Srpskoj.

Nastavi čitati

Politika

EVO KOLIKO JE POLITIČKIH STRANAKA podnijelo prijavu za lokalne izbore

Do roka za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima, koji je istekao danas u 16 časova, prijavu je, prema preliminarnom pregledu, podnio i 31 nezavisni kandidat nacionalnih manjina.

Iz CIK-a navode da će Komisija u skladu sa utvrđenim rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za ovogodišnje lokalne izbore izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Iz Komisije dodaju da će se nakon toga steći uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija ili lista nezavisnih kandidata.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i lista nezavisnih kandidata je od 10. do 18. juna do 16.00 časova, podsjećaju iz CIK-a.

Nastavi čitati

Politika

HELEZ U PANICI OD RUSIJE! Traži uspostavljanje NATO baze u BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji “ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope”.

Helez je predložio “unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa”, a kako bi se “spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana”.

On tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH “zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbjednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”, saopšteno je iz Ministarastva odbrane u Savjetu ministara.
Helez je prenio vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zamjeniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH “pogoršana politička i bezbjednosna situacija”, da “takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona” i da NATO “ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije”.

On je Kavoliju predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u i naveo da bi BiH kao članica NATO-a “učinila Savez snažnijim”.

Nastavi čitati

Aktuelno