Connect with us

Politika

PROSLAVA 9. JANUARA: Svečani događaji i defile ponovo u Banjaluci

Centralni događaji povodom proslave 9. januara – Dana Republike Srpske nakon Istočnog Sarajeva ponovo će se održati u Banjaluci.

Centralni događaji povodom proslave Dana Republike – 9. januara biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, akademija u sportskoj dvorani “Borik”, te prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske, kao i prethodnih godina, definisano je danas na prvoj sjednici Odbora za proslavu Dana Republike kojom je predsjedavao predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Na sjednici je konstituisan ovaj odbor i usvojen prijedlog programa proslave, te formirana radna grupa za pripremu i realizaciju proslave Dana Republike.

“Programom obilježavanja predviđena je i dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, kao i polaganje vijenaca i cvijeća na Spomenik palim borcima Vojske Srpske, Spomenik borcima NOR-a, Spomen-kosturnici, Spomeniku banjalučkim bebama i na spomen-obilježju bivšem predsjedniku Republike Srpske Milanu Jeliću”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Dan Republike Srpske biće svečano obilježen u svim gradovima i opštinama Srpske, kao i u Brčko distriktu.

Srna

Politika

NJEMAČKI LIST O KONAKOVIĆU I TITU: “Kriminalni kartel se kroz politiku želio infiltrirati u državu”

Njemački list Der Tagesspiegel pisao je o bosanskohercegovačkom kartelu koji je djelovao na globalnom nivou, navodeći da je pokušao da se umiješa u politiku Bosne i Hercegovine i to, kako su naveli, očigledno sa uspjehom. U tekstu se pominju navodne veze ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića s ovom grupom.

Tekst pod naslovom “Kriminalni kartel želio se infiltrirati u državu: Bosanski ministar vanjskih poslova i narko boss”, počinje s nedavnim obraćanjem Konakovića kada je, kako se navodi, bio vidno uznemiren dok je insistirao na tome da nema veze s uhapšenim članovima kartela.

Specijalne jedinice bosanskohercegovačke policije nedavno su u Sarajevu i drugim dijelovima zemlje uhapsila brojne osumnjičene pod operativnim nazivom “Black Tie”. Sumnja se da pripadaju jednom od najvećih narkokartela na svijetu. Njemački list navodi da je, osim četvorice bosanskohercegovačkih policajaca i načelnika policije, uhapšen i Gordan Memija – blizak prijatelj ministra vanjskih poslova.

Državno tužilaštvo tereti Memiju da je za 320.000 eura iz kartela kupio policijske uniforme za specijalnu jedinicu MUP-a i na taj način prao novac.

“Međutim, ovo je vjerovatno samo vrh otkrivenog ledenog brijega”, piše Der Tagesspiegel.

List piše da je zločinačka organizacija koju je predvodio Edin Gačanin Tito navodno pokušala infiltrirati vlasti u zemlji, te da šefa kartela policija nije uhvatila jer se nalazi u Dubaiju, gdje živi u stanu vrijednom 30 miliona evra u Burj Khalifi, najvišoj zgradi na svijetu.

Godinama su istražne agencije poput FBI-a, američke Agencije za borbu protiv droga (DEA) i evropske policijske agencije Europol radile na razbijanju narko kartela. Prema procenama stručnjaka, Tito od, između ostalog, trgovine kokainom zarađuje oko 50 milijardi eura godišnje.

Da bi oprao svoj profit od droge, osnovao je globalnu mrežu kompanija u koje je uložio ovaj novac. Za generalne direktore ovih kompanija postavljao je neprijatelje i poznanike koji su, naprimjer, prilično neprimjetno radili u izvozno-uvoznoj trgovini voćem. Međutim, Tito je tajno koristio isporuku robe za šverc droge, navodi list.

“Iznova i iznova se dešavaju državni udari visokog profila, kao 2017. godine, kada je jedan od Titovih ljudi uhvaćen sa 1,5 tona kokaina u Peruu. Paketi su imali svoj pečat sa oznakom države BiH, što znači Bosna i Hercegovina. Nadležne vlasti u Holandiji procjenjuju da se više od 20 tona zaplijenjenih opijata širom svijeta može pratiti samo do krijumčarske mreže Gačanina”, piše Der Tagesspiegel.

Europol je razotkrio sistem kriminalne organizacije, između ostalog, tako što su pregledali razgovore i SMS poruke među pripadnicima grupe koje su bile zaštićene pomoću aplikacije Sky ECC.

Navodi se da su razgovori pružili uvid u velike ambicije Tita.

“Tito sebe vidi kao balkanskog Pabla Eskobara koji bi želio da se uključi u politiku. Htio je svojim novcem kupiti stranku i doći u vladu”, izjavio je za Tagesspiegel istraživački novinar Avdo Avdić.

Kako piše ovaj list, čini se da je u toj namjeri stigao prilično daleko, s obzirom na to da je iz razgovora vidljivo da je Tito već uspostavio bliske veze sa raznim vrhunskim političarima iz stranke Narod i pravda – “upravo sa strankom koju je svojevremeno osnovao sadašnji ministar vanjskih poslova Konaković uz obećanje borbe protiv korupcije u zemlji”.

Osim toga, kako se dalje navodi, podaci iz Konakovićevog pasoša, njegove supruge i kćerke pronađeni su u zaplijenjenom mobilnom telefonu Titovog tjelohranitelja Đenisa Kadrića. Avdić sumnja da je ministar vanjskih poslova trebao posjetiti Tita u Dubaiju i razgovarati o njihovoj daljoj saradnji.

Konaković to, s druge strane, negira.

“Politička korupcija u BiH je sistemska. To je sistem u kojem organizovani kriminal napreduje”, rekao je Bodo Veber, stručnjak za Balkan iz Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu, za ovaj list.

Der Tagesspiegel navodi da novi skandal pokazuje koliko duboko seže korupcija u zemlji.

Naime, doznalo se da je prije nekoliko mjeseci bosanskohercegovačko Predsjedništvo imenovalo turskog biznismena Fatiha Kola za počasnog konzula u Panami. Smatra se da je Kol bio jedan od Titovih perača novca u Južnoj Americi. Nakon otkrića, odmah je izgubio poziciju počasnog konzula, a, kako navodi ovaj list, kako je uspio dospjeti na tu poziciju i dalje je misterija.

Nastavi čitati

Politika

Izetbegović ispitan po prijavi za izazivanje NACIONALNE NETRPELJIVOSTI

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ispitan je danas u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, a povodom prijave za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti.

Izetbegović je nakon saslušanja rekao novinarima da nema ničega što bi se moglo dovesti u vezu sa tim.

Branilac Izetbegovića advokat Senka Nožica rekla je da su rečenice zbog kojih se njen branjenik tereti za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netpeljivosti izvučene iz konteksta.

Ona je navela da su za pokretanje istrage protiv Izetbegovića saznali danas prilikom saslušanja u Sipi.

“Svako ima pravo podnijeti krivičnu prijavu, ali na tužiocu je da procijeni da li ta prijava zaslužuje da se sprovodi bilo kakav postupak, a kamoli da se pokrene istraga”, rekla je Nožica i dodala da očekuje da će Tužilaštvo BiH obustaviti istragu.

Federalni mediji prenose da je Izetbegović ispitan zbog govora na skupu u Hadžićima u julu 2022. godine.

“Pebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, rekao je tada Izetbegović.

Po istoj prijavi juče su u Sipi iskaze dali direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, te potpredsjednik Američko-evropske inicijative Reuf Bajrović.

Oni su saslušani na zahtjev Tužilaštva BiH.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž je prije dvije godine protiv Izetbegovića, Suljagića i Bajrovića podnio krivičnu prijavu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Nastavi čitati

Politika

DAČIĆ KATEGORIČAN “Beograd nikada neće dozvoliti UKIDANJE SRPSKE”

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Beograd poštuje Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku u BiH i da nikada neće dozvoliti ukidanje Srpske.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Dačić je ukazao da za njeno podnošenje nije bilo saglasnosti tročlanog Predsjedništva BiH, zbog čega ona nije legitiman dokument.

“Kada je reč o Dejtonskom sporazumu, sigurno je da će sada priča ići ka tome da se osporava postojanje Republike Srpske, zbog toga što je ona `genocidna` tvorevina”, rekao je Dačić za “Večernje novosti”.

On je ocijenio da će od odnosa druga dva naroda u BiH prema srpskom narodu zavisti kako će se, da li će se i u kom smjeru dalje odvijati odnosi u BiH, ističući da Beograd neće dopustiti ukidanje Republike Srpske.

Komentarišući odnos EU prema Srbiji i činjenicu da su skoro sve zemlje Unije glasale za rezoluciju o Srebrenici, Dačić je rekao da Srbija nije gajila iluziju da će neke zapadne zemlje promijeniti svoje stanovište.

“Nije nama Evropa okrenula leđa u Njujorku, jer ona nikada nije ni bila za nas. Mi ćemo naravno da sarađujemo sa EU dok god je to u našem interesu, a ako naši nacionalni interesi budu ugroženi, tu se onda zna naš odgovor”, rekao je Dačić.

Nastavi čitati

Aktuelno