Connect with us

Društvo

Radmanović tvrdi “Kolegijum uskoro o ukidanju akciza na gorivo”

Usaglašeni tekst zakona o akcizama, kojim je predviđeno jeftinije gorivo do 40 feninga po litru u BiH, stigao je u Predstavnički dom Parlamenta BiH, rekao je predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović.

Naglasio je da je teško zakazati sjednicu Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH zbog obaveza koje sve tri člana to­g tijela imaju u predizbornoj kampanji.

– Potrudićemo se da ta sjednica bude održana. Da se ne radi o specifičnoj situaciji, odnosno o ukidanju akciza na gorivo, ne bismo se ni potrudili da u ove dvije sedmice kampanje sazivamo Kolegijum. Pošto se radi o tom aktu, koji je izuzetno važan za građane, nastojaćemo da održimo sjednicu Kolegijuma koja će odlučiti šta i kako dalje – rekao je za “Glas Srpske” Radmanović.

Podsjetio je da su članovi Kolegijuma, pored njega, Borjana Krišto koja je kandidat HDZ BiH za člana Predsjedništva, te Denis Zvizdić koji je nosilac liste Naroda i Pravde za Parlament BiH.

Radmanović je nosilac liste SNSD-a u izbornoj jedinici jedan za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

– Ne funkcionišu ni informativni sistemi u Parlamentu BiH, ali mi ćemo i bez toga zakazati sjednicu Kolegijuma i doći do neke odluke – zaključio je Radmanović.

Komisija za usaglašavanje teksta izmjena Zakona o akcizama u BiH, koji je u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta BiH usvojen u različitom tekstu, postigla je u ponedjeljak saglasnost za to zakonsko rješenje na način da akcize na gorivo budu ukinute na šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. Idući korak je održavanje sjednica oba doma Parlamenta BiH na kojima bi trebalo da bude potvrđena ta odluka.

Društvo

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Svako drugo dijete u BiH mlađe od 11 godina koristi društvene mreže

Svako drugo dijete u BiH mlađe od 11 godina ima profil na nekoj od društvenih mreža.

Ovaj frapantna informacija navodi se u istraživanju koje su na teritoriji BiH sproveli Kancelarija UNICEF-a i Regulatorna agencija za komunikacije, a iako je riječ samo o određenom broju anketiranih (obično nekoliko stotina ili par hiljada), podatak ni u kom slučaju ne može biti zanemaren.

U eri Instagrama, TikToka, Snapchata i drugih društvenih mreža, koje su dostupne svima koji imaju pametne uređaje, opasnost vreba na svakom ćošku, posebno ako se uzme u obzir da one gotovo pa nemaju starosnu granicu za pristup.

Nerijetko se o njih opeku i oni stariji, pa kako onda ne bi i najmlađi, koji teško mogu biti svjesni problema koje sa sobom nose klikovi, videa, fotografije ili objave.

S tim u vezi stiže još jedna zabrinjavajuća činjenica iz istog istraživanja, a to je da je više od 50 odsto ispitane djece doživjelo neprijatnosti na internetu, a da više od 85 odsto o tome nije ni sa kim razgovaralo, što je nedavno potvrdila Nineta Popović, voditeljka Odjeljenja za komunikacije UNICEF-a u BiH.

Ova organizacija, dodala je, radi na tome da internet učini sigurnim mjestom za učenje, druženje i izražavanje djece, te se sa nadležnima trude da promovišu bezbjednosne mjere na internetu.

No, opreza nikad dosta. Roditelji sa kojima smo imali priliku da razgovaramo podijelili su za “Nezavisne novine” svoja iskustva kako se bore sa dječjim zahtjevima, školskim obavezama i sve većom ulogom društvenih mreža.

“Djeci nikako nije mjesto na društvenim mrežama”, stav je Ivane K., majke devetogodišnje djevojčice, koja smatra i da društvene mreže nisu jedini problem.

“Imate danas i druge aplikacije, kao i razne igrice koje djeca igraju, a koje imaju opcije za dopisivanje. I na igricama djeca mogu da stupe u komunikacije sa nepoznatim ljudima”, napominje Ivana.

Bez obzira na to što u ovom slučaju govorimo o djeci koja spadaju u grupu mlađih osnovaca, dakle peti razred i niži, rijetkost je pronaći školarce koji ne posjeduju mobilni telefon. A gdje je tako, tu je i internet, a samim tim i društvene mreže.

“Problem među osnovcima su i Viber grupe u koje oni masovno ubacuju jedni druge i dijele kontakte”, poručuje za “Nezavisne” Jovana, majka troje osnovaca.

Iz iskustva kaže da su djeca u tim godinama nezrela i neiskusna, bez obzira na to koliko roditelji pokušavaju da pričaju sa njima.

“Zato olako mogu upasti u probleme jer ne mogu tako dobro i realno procijeniti opasnost od internet komunikacije”, navodi ona i dodaje da je jedna od mogućnosti uticaja na djecu kontrola sadržaja koje gledaju.

“Kao roditelji to možemo uraditi, možemo ograničiti šta mogu gledati i svakodnevno im pregledati sadržaje koje su gledali. Međutim, najvažnija stvar je svakako razgovor sa djecom jer u današnjem vremenu je najvažnije imati dobar odnos pun povjerenja, kako bi se oni mogli povjeriti roditelju čak i kada pogriješe i razumjeti da im je porodica jedini bezuslovni oslonac na koji uvijek mogu da računaju”, kaže Jovana.

Kontrola sadržaja i upotrebe mobilnog telefona ključ je i za Nikolinu J.

“Moja kćerka uskoro treba da krene u treći razred. Često dođe i traži da joj kupimo mobilni telefon, ali smo muž i ja protiv toga. Ona zna koliko dnevno može da koristi isključivo naš telefon, ali se i tu većinom radi o igricama”, pojašnjava Nikolina.

Pojedini sagovornici smatraju da je dozvoljavanje djeci da tako mlada imaju društvene mreže očigledan propust roditelja.

“Ako se vratimo nekoliko godina unazad, djeca nisu ni znala šta je pametni telefon, a kamoli imala profil na društvenim mrežama. Takođe, činjenica da je više od 50 odsto ispitane djece doživjelo neprijatnosti na internetu, a da više od 85 odsto o tome nije ni s kim razgovaralo, potvrđuje i to da roditelji ne obraćaju pažnju na društvene mreže koje su dopustili djeci da imaju”, navodi Marija iz Banjaluke.

Sociolog Mirjana Čeko navodi da je prisustvo djece na društvenim mrežama složen fenomen koji se ne može jednostavno objasniti, niti se problemi koji dolaze s njim mogu riješiti preko noći. I ona smatra da podaci istraživanja u BiH ukazuju na ozbiljan problem komunikacije, pa čak i povjerenja između djece i odraslih.

“Djeca su uplašena i osjećaju nelagodu da razgovaraju o svojim iskustvima, što dovodi do osjećaja izolacije, otuđenosti i nezadovoljstva. Osim toga, činjenica da se većina ovih profila nalazi na platformama kao što su TikTok, Snapchat i Instagram ukazuje na potrebu za većom regulacijom ovih platformi. Ali, pitanje regulacije društvenih mreža i zaštite djece na internetu je socijalni problem koji zahtijeva kolektivnu akciju. Ovo uključuje ne samo roditelje i staratelje, već i škole, vladine institucije, i same platforme društvenih mreža. Svi ovi akteri imaju ulogu u stvaranju sigurnog digitalnog okruženja za djecu”, naglasila je Čeko.

Nastavi čitati

Društvo

Upozorenje na obilne padavine u Srpskoj, STANOVNICI POZVANI NA OPREZ

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je za danas upozorenje za lokalne nepogode, odnosno obilne padavine za teritoriju cijele Republike Srpske.

“Tokom ponedjeljka biće nestabilno uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom koje će se tokom većeg dijela dana premještati od jugozapada ka sjeveru i sjeveroistoku. Očekuju se i jače lokalne nepogode (izraženije na zapadu i sjeveru) uz obilnije padavine u kratkom periodu kao i pojava grada i pojačanog vjetra ponegdje”, navedeno je u biltetnu.

Ističu kako će količine padavina biti neujednačene i zavisiće od jačine pljuskova, te da se najviše padavina očekuju na zapadu.

“Zbog obilnih padavina u kratkom periodu mogući su problemi sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama kao i pojava bujičnih poplava na manjim vodotokovima na zapadu”, navedeno je u biltenu.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Banjaluka pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblaci, kiša i grmljavina

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za na obilne padavine i jače lokalne nepogode, izraženije na zapadu i sjeveru, uz ponegdje pojačan vjetar.

U Republici Srpskoj će biti nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom koji će se tokom većeg dijela dana premještati od jugozapada ka sjeveru i sjeveroistoku.

Očekuju se i jače lokalne nepogode, izraženije na zapadu i sjeveru, uz obilnije padavine u kratkom periodu, kao i pojava grada i pojačanog vetra ponegde, naveli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kako ističu, količine padavina će biti neujednačene i zavisiće od jačine pljuskova, a najviše se očekuju na zapadu.

Zbog obilnih padavina u kratkom periodu mogući su problemi sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama kao i pojava bujičnih poplava na manjim vodotokovima na zapadu.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno