Connect with us

Svijet

HAPŠENJE U ISTAMBULU: “Pao” vođa britanske kriminalne grupe

Turska policija uhapsila je u Istanbulu Šona Monagana, vođu britanske bande umiješane u krijumčarenje droge, ilegalnu trgovinu oružjem i pljačku.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja izjavio je da je za vođom bande koja djeluje na sjeveroistoku Engleske bila raspisana Interpolova crvena potjernica.

“Monagan je stigao u Tursku u oktobru, a Interpolova potjernica objavljena je juče”, rekao je Jerlikaja.

On je dodao da je turska policija otkrila da Monagan živi u istanbulskom okrugu Fatih i uhapsila ga je danas.

“Monaganova banda bila je umiješana u distribuciju kokaina i heroina, kao i u oružanu pljačku”, napisao je Jerlikaja na društvenoj mreži “Iks”.

Na snimku koji je objavilo tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova vidi se da policija za suzbijanje narkotika hapsi muškarca u hotelskoj sobi.

(Srna)

Svijet

OGLASILI SE AMERIKANCI! “Izrael je MOŽDA PREKRŠIO međunarodno pravo”

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena saopštila je u petak da je Izrael, prilikom upotrebe američkog oružja tokom vojnih operacija u Pojasu Gaze, možda prekršio međunarodno humanitarno pravo.

Administracija je, međutim, navela da zbog “haosa rata” u Pojasu Gaze nije mogla da provjeri specifične primjere situacija kada je upotrebom američkog oružja eventualno prekršeno međunarodno pravo, tako da nije mogla da iznese definitivnu procjenu tog pitanja, prenosi Glas Amerike.

Procjene su iznijete u izvještaju Stejt departmenta Kongresu koji je obavezan na osnovu novog Memoranduma o nacionalnoj bezbjednosti (NSM) koji je Bajden objavio početkom februara.

Memorandumom se od zemalja koje dobijaju američku vojnu pomoć traži da pruže “kredibilna i pouzdana” uvjeravanja da poštuju međunarodno humanitarno pravo. Postojanje indicija da je Izrael možda prekršio međunarodno pravo tokom rata u Pojasu Gaze, što je pomenuto u sažetku izvještaja koji je u petak dostavljen Kongresu, predstavlja do sada najsnažniju osudu zvaničnika Bajdenove administracije upućenu Tel Avivu, ukazuje Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Ističe se da bi to što SAD nisu uspjele da neposredno dovedu u vezu specifično američko oružje sa pojedinačnim izraelskim vazdušnim napadima u Pojasu Gaze moglo da američkoj administraciji pruži prostor za manevar tokom donošenja odluke o tome da li će ograničiti isporuke ofanzivnog oružja Izraelu.

Nastavi čitati

Svijet

IZRAELSKI MINISTAR TVRDI “Rezolucija pokazuje Hamasu da se nasilje isplati”

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da podrška Generalne skupštine UN palestinskoj kandidaturi za punopravno članstvo u UN šalje poruku palestinskoj militantnoj organizaciji Hamas da se “nasilje isplati”.

Kac je kritikovao glasanje u Generalnoj skupštini kao “političko pozorište” i ocijenio da sve što je postignuto predstavlja “nagradu za ubice i silovatelje iz Hamasa”.

“Time se narušavaju napori za oslobađanje talaca i šalje se poruka da se nasilje isplati”, rekao je Kac.

Generalna skupština UN podržala je danas palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN i preporučila Savjetu bezbjednosti da ponovo glasa o ovom pitanju.

Rezoluciju su podržale 143 države, protiv je bilo devet, uključujući Argentinu, Mađarsku, Izrael, Ameriku i Češku, dok je 25 bilo uzdržano.

Usvajanje rezolucije ispraćeno je aplauzom.

Nastavi čitati

Svijet

SVE JE POD UPITNIKOM! Predstavnik Holandije se NEĆE POJAVITI u finalu Evrosonga?

Nakon što se, Jost Klajn, predstavnik Holandije na Evroviziji nije pojavio na današnjoj, generalnoj probi pred finale Evrovizije, njegovo učešće postalo je upitno.

Kako javlja reporterka Telegrafa, koja je prisustvovala današnjoj probi, nakon njegovog poteza, o Holanđaninu bruje svi.

Telegraf nezvanično saznaje, da je Jost ušao u sukob sa organizatorima i da se vrlo vjerovatno neće pojaviti na finalu.

Inače, nakon što se nije pojavio, ponovo je šokirao fanove time što je, sa svog profila na Instagramu, sa storija obrisao sve fotografije i video snimke Evrovizije 2024.

Ova neočekivana akcija izazvala je mnoge spekulacije o tome šta se događa iza kulisa njegovog učešća na ovom prestižnom takmičenju. Fanovi su ostali u neizvjesnosti dok se čeka zvanično saopštenje o razlozima ovog poteza.

Podsjetimo, o njegovom izostanku se oglasio EBU.

– Trenutno istražujemo incident koji nam je bio prijavljen, a koji uključuje Holandskog izvođača. Neće imati probe do daljeg. Nemamo drugih komentara u ovom trenutku – izjavili su.

Jost je, uz devetoro ostalih finalista iz drugog polufinala, prisustvovao konferenciji za medije. Sjedio je pored Izraelke, a sve vrijeme je skrivao glavu ispod zastave svoje zemlje, na strani lica koja je gledala prema Eden. Kada je ona krenula da odgovara na pitanja, Jost se u potpunosti pokrio preko glave.

Nastavi čitati

Aktuelno