Connect with us

Svijet

VIŠE NEĆE PRIČATI! Kritičar Zelenskog PRONAĐEN MRTAV u Rusiji

Bivši ukrajinski poslanik Ilja Kiva pronađen je mrtav u Rusiji, a neimenovani ukrajinski izvor rekao je za Rojters da je za njegovo ubistvo odgovorna Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU).

Kiva je bio poslanik u ukrajinskom parlamentu prije početka specijalne ruske vojne operacije u februaru 2022. godine, ali je tokom rata bio u Rusiji. Televizija REN javila je da je tijelo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive pronađeno u Podmoskovlju.

– Tijelo poznatog ukrajinskog političara, bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, pronađeno je u podmoskovskom Odincovu – javila je televizija. Okolnosti i uzroci smrti bivšeg poslanika Rade nisu poznati. Na licu mjesta nalaze se pripadnici hitne službe.

Brojni ukrajinski mediji pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Kiva ubijen u Podmoskovlju u okviru “specijalne operacije SBU”. Posljednji post na “Telegramu” Kiva je posvetio krahu politike Volodimira Zelenskog i pozvao ga da izvrši samoubistvo.

On je poznat po tome što je kritikovao zvanični Kijev, zbog čega je zatražio politički azil u Rusiji. U Ukrajini je optužen za izdaju zemlje. On je prošle godine saopštio da su oficiri ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) i ruske vojne obavještajne službe (GRU) spriječili njegovo ubistvo.

U novembru ove godine, sud u Lavovu osudio je Kivu u odsustvu na 14 godina zatvora uz konfiskaciju imovine. Proglašen je krivim za pozive na “agresivni rat” i nasilnu promjenu vlasti, izdaju i javnu upotrebu komunističkih simbola. On je stavljen na međunarodnu potjernicu.

Agencije

Svijet

BORELJ O ZAHTJEVU ZA HAPŠENJE NETANJAHUA: Države su dužne da sprovode odluke suda

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je povodom poziva tužioca Međunarodnog krivićnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa da su sve države koje su ratifikovale statute MKS u dužnosti da sprovode njegove odluke.

“Mandat MKS, kao nezavisne međunarodne institucije, jeste da procesuira najozbiljnije zločine po međunarodnom pravu”, napisao je Borelj u ponedjeljak na platformi X.

MKS je zatražio u ponedjeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog “izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namjerno ciljanje civila u sukobu”.

Nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa – Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, a zbog istrebljenja, ubistva uzimanja talaca, silovanja i seksualnih napada.

Nastavi čitati

Svijet

U TURSKOJ PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST zbog pogibije predsjednika Irana!

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je trodnevnu žalost povodom pogibije predsjednika Irana Ebrahima Raisija, šefa iranske diplomatije Hoseina Amirabdolahijana i ostalih u helikopterskoj nesreći.

Erdogan je odluku objavio nakon sastanka Vlade, navodeći da “dijeli patnju bratskog iranskog naroda”.

Helikopter u kojem se nalazio Raisi srušio se juče u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

U nesreći je poginulo ukupno osmoro ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

UZROK PADA KVAR: Helikopter u kojem je poginuo iranski predsjednik nije emitovao signal

Helikopter u kojem je bio predsjednik Irana Ebrahim Raisi srušio se zbog tehničkog kvara, javila je iranska novinska agencija Irna.

U izvještaju nije precizirano o kakvom se kvaru radi, prenio je TASS.

Turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu rekao je danas da u helikopteru koji se srušio sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nije bio uključen ili nije posjedovao signalni sistem.

Prema njegovim riječima, pošto se Iran nalazi unutar turske oblasti odgovornosti za reagovanje u hitnim slučajevima, vlasti su provjerile signal sa helikoptera neposredno nakon prijema vijesti o nesreći.

“Međutim, nažalost, najvjerovatnije je signalni sistem bio isključen ili helikopter nije posjedovao sličan, jer bi u suprotnom bio detektovan”, naglasio je Uraloluglu.

Helikopter u kojem se nalazio Raisi srušio se juče u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan. U helikopteru su bili članovi delegacije, uključujući ministra spoljnih poslova Irana Hoseina Amirabdolahijana.

U nesreći je poginulo ukupno osmoro ljudi.

Nastavi čitati

Aktuelno