Connect with us

Banjaluka

MURAL “CVIJEĆE BUDUĆNOSTI” i dana plijeni LJEPOTOM i gracioznošću (FOTO)

U centru grada, na raskrsnici ulica Ivana Franje Jukića i Kralja Alfonsa XIII polovinom prošle godine na stambenoj zgradi oslikan je prvi mural “Centra za životnu sredinu“.Mural pod nazivom “Cvijeće budućnosti“ i danas privlači pažnju prolaznika, a autor istog je slikarka Nataša Konjević.
Cilj izrade murala je da ukaže na plastično zagađenje, a na zid je postavljena i tabla sa osnovnim informacijama o poruci ovog umjetničkog rada.


Milica Končar iz “Centra za životnu sredinu“ ranije je poručila kako je ovo njihov prvi mural, koji za cilj ima da svim građanima skrene pažnju na prekomjernu upotrebu plastike.
“Naziv ovog murala je “Cvijeće budućnosti“. Upravo kroz ovaj mural na simboličan način predstavljamo cvijeće, koje je zapravo buket od plastičnih boca, jednokratnih slamki, plastičnih čepova i slično. Plastika sve više zamjenjuje prirodne materijale i okružuje nas na razne načine – od ambalaže, pa do odjeće. Moramo da podignemo svijest o plastičnom zagađenju”, poručila je Končar po završetku izrade murala, te dodala kako ovaj problem ne treba da se ignoriše.

Kako mural izgleda pogledajte na fotografijama koje je zabilježio naš fotoreporter.
Takođe, ovu akciju pozitivno su dočekali stanari zgrade, kao i Grad Banjaluka.Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo kazala je ranije da ovaj mural nosi jasnu i izuzetno važnu poruku koja se tiče zaštite životne sredine i poručila da je želja gradske administracije da se stambene zgrade oslikavaju.


“Inicijativa Grada svakako jeste oslikavanje zidova na stambenim zgradama, te je to nešto čime ćemo se svakako baviti u narednom periodu. Kada imamo priliku da vidimo jedan ovakav mural, sa izuzetno snažnom i jasnom porukom, koja je u vrijeme klimatskih promjena izuzetno bitna za naše društvo, onda možemo da kažemo da je značaj ovog djela još veći”, poručila je ranije savjetnica Šukalo.

Banjalukanet

Banjaluka

NAJAVLJENI RADOVI! Tri banjalučke ulice za vikend bez struje

Sutra će bez struje u Banjaluci biti dijelovi dvije ulice, dok će u nedjelju bez struje u ranim jutranjim časovima biti uži centar grada.

“Sutra će u periodu od 13 do 15 časova bez struje biti dijelovi ulica Srpska br.36 i Kralja Alfonsa 13, dok će u nedjelju u periodu od pet do osam časova bez struje biti dijelovi ulice Kralja Petra I Karađorđevića br.129.”, saopšteno je iz “Elektrokrajine”.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK U RACUNAMA! “Mjesto u koje se uvijek rado vraćam” (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke sa saradnicima večeras je posjetio Racune.
– Za ovo prelijepo selo uradili smo zaista mnogo. Uskoro ćemo završiti izgradnju vodovodne mreže vrijednosti 1.6 miliona KM, izgradili smo dječije igralište, sanirali lokalne puteve, a danas smo, kod našeg domaćina Bojana Tešanovića, razgovarali sa dobrim domaćinima koji dugi niz godina podržavaju naš rad i borbu za bolje sutra, istakao je Stanivuković, koji se zahvalio na gostoprimstvu.

Nastavi čitati

Banjaluka

POSTAVLJENA ČELIČNA KONSTRUKCIJA na Banj brdu!

Radovi na izgradnji prvog vidikovca u Banjoj Luci, onog na najpoznatijem izletištu Banj brdu – teče predviđenom dinamikom.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako je postavljena čelična konstrukcija.

-Grandiozna čelična konstrukcija za prvi vidikovac u Banjoj Luci, na Banj brdu, je postavljena. U danima pred nama slijedi montaža platforme, a za samo 20 dana uživaćemo u najljepšem pogledu na naš grad – kazao je gradonačelnik.

Podsjećamo, ideja gradske administracije je da se ulaže u svaki dio našeg grada, a kroz ovaj projekat sugrađanima i turistima biće omogućeni dodatni sadržaji u sklopu rekreativne zone na Banj brdu.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, projekat vidikovca je koncpiran kao platforma iznad šume na Banj brdu i postojeće saobraćajnice, koja bi služila za panoramsko posmatranje grada sa ove lokacije.

Nastavi čitati

Aktuelno