Connect with us

Banjaluka

ZAVRŠEN KONCEPT JEDNOSMJERNOG SAOBRAĆAJA! Stanivuković “Urbana epoha razvoja Banjaluke”

Novi, najveći kružni tok u našem gradu je i zvanično u funkciji, saopšteno je iz Gradske uprave.
Naime, završetkom radova na ovom lokalitetu i puštanjem u rad ove raskrsnice znatno je povećana frekvencija vozila i poboljšana saobraćajna komunikacija u ovom dijelu našeg grada.

-Banja Luka je dobila svoju najveću kružnu raskrsnicu i zaista, ovo predstavlja jednu novu, urbanu epohu razvoja Banje Luke. Naša ideja je bila prvenstveno jedna saobraćajna funckionalnost, koju smo i dobili. Ovdje se radi o jednoj velikoj kružnoj raskrsnici koja u svojoj unutrašnjosti ima još nekoliko ostrva, a sve to na najbolji mogući način tretira saobraćaj na ovom dijelu grada – kazao je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković.

Puštanjem u saobraćaj najveće kružne raskrsnice kod „Ekvatora“, koncept jednosmjernog saobraćaja je skoro pa u potpunosti završen, a nova kružna raskrsnica samo je jedna u nizu mjera koje gradska administracija preduzela kako bi novi koncept saobraćaja zaživio u potpunosti.

Podsjećamo, u proteklom periodu završeni su radovi na proširenju saobraćajnica u Aleji Svetog Save i u Ulici Vuka Karadžića, koje su dobile tri odnosno četiri saobraćajne trake.

Naime, ovim intervencijama u saobraćaju kod poteza Narodne skupštine Republike Srpske ka zgradi M:tela i Medicinskoj elektronici izmješten je ivičnjak, ali su i proširene saobraćajne trake.

Uz sve to, postavljeni su i „pametni semafori“, koji će u skladu sa obimom saobraćaja prilagođavati svoje signale, kao i unapređenje bezbjednosti biciklista postavljanjem fizičkih barijera, odnosno stubića koji razdvajaju biciklističke trake od saobraćajnih.

Paralelno sa svim ovim radovima, dodatno se pristupilo i onim koji se tiču izgradnji platformi za autobuska stajališta.

Podsjećamo, formiranje jednosmjernog odvijanja saobraćaja jedna je od niza mjera i aktivnosti za poboljšanje odvijanja saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni, odnosno mjera koja će doprinijeti boljem odvijanju saobraćaja i razvoju javnog prevoza i biciklističkog saobraćaja, a što i predstavlja viziju razvoja grada po principima održive urbane mobilnosti.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve koriste priliku da sugrđane još jednom pozovu na dodatni oprez i na razumijevanje, kao i da poštuju saobraćajne propise i znakove.

Banjaluka

MILADA ŠUKALO “Čudno je da lokalni političari ne prate šta se radi u njihovom gradu, jer i njihove PARTIJE SU U SKUPŠTINI”

U proteklih nekoliko godina, administracija Grada Banja Luka je intenzivno radila na revitalizaciji i očuvanju kulturno-istorijskog kompleksa Kastel, jednog od najznačajnijih simbola grada. Uprkos kritikama i neslaganjima među lokalnim političarima, administracija nastavlja sa realizacijom brojnih projekata kako bi Kastel postao samoodrživa i prosperitetna ustanova.

Milada Šukalo savjetnik gradonačelnika Draška Stanivukovića, ističe značaj ovih napora:

-Čudno je da lokalni političari ne prate šta se radi u njihovom gradu, a trebalo bi da znaju esencijalne i ključne projekte koje ova gradska administracija radi, s obzirom na to da se i njihove političke partije nalaze u gradskoj skupštini, kaže savjetnik gradonačelnika.

Šukalo je naglasila da je upravo ova administracija pokrenula izradu elaborata za izdvajanje Kastela kao nezavisne ustanove. Elaborat je završen i uskoro će se naći na sjednici Skupštine grada Banja Luka:

-Stručni tim za Kastel činio je niz eksperata iz različitih oblasti, od onih koji se bave arheološkim iskopavanjima, turizmologa, do predstavnika jednog i drugog muzeja, te je učinjeno sve kako bismo kroz ovaj elaborat pokazali da Kastel može biti ekonomski samoodrživa ustanova koja će prihodovati od iznajmljivanja prostora i događaja koja se tamo dešavaju, ističe ona.

Ova administracija je završila realizaciju Fortitude projekta i trenutno radi na novom projektu za rekonstrukciju dvije vodeće kule:

“Dobili smo, kroz aplikacije koje ažurno pišemo, novi projekat za rekonstrukciju dvije vodeće kule od kojih će jedna biti namijenjena za komercijalne svrhe, kako bi Kastel bio održiv, a druga za turistički info centar, dodaje Milada.

Administracija je takođe pokrenula inicijativu za izgradnju novog koncertnog prostora u novom gradskom parku, kako bi sadržaji koji negativno utiču na stari Kastel bili premješteni:

-Pokrenuli smo incijativu za izgradnju novog koncertnog prostora u novom gradskom parku kako bi veliki broj sadržaja koje negativno utiču na stare zidine Kastela, na arhitekturu Kastela, mogli biti premješteni sa ovog lokaliteta. Osim toga, započeti su pregovori za pronalazak investitora za zakup prostora artiljerijske kasarne, koja predstavlja veliki potencijal za Kastel, a radi se i na projektu Safikadinog hrama ljubavi kao turističkog potencijala. Radi se na projektu Safikadinog hrama ljubavi kao turističkog potencijala koji bi omogućio bolju promociju Kastela, Banja Luke, kao i prodaju i plasman suvenirskih proizvoda. Radovi na osvjetljenju Kastela su u toku i uskoro će biti objavljen datum kada će Kastel zasijati u punom sjaju. Prije tri mjeseca počeli su radovi na osvjetljenju Kastela, a uskoro će biti objavljen datum kada će Kastel zasijati. Napori gradske administracije da revitalizuju Kastel su značajni koraci ka očuvanju kulturne baštine Banja Luke i pretvaranju Kastela u turističku atrakciju koja će privući posjetioce i doprineti lokalnoj ekonomiji, zaključila je Šukalo.

Nastavi čitati

Banjaluka

AKO ŽELITE DA NAUČITE OVU VJEŠTINU, EVO PRILIKE! HUŽ „Duga“ i ove godine organizuje radionicu ZMIJANJSKOG VEZA

Humanitarno udruženje žena „Duga“ i ove godine, kroz samofinansirajući projekat, organizuje „Malu školu zmijanjskog veza“ za učenike od 8 do 15 godina.

Riječ je o radionici koja počinje 1. jula, a završava 25. avgusta 2024. godine.

-Malu školu zmijanjskog veza do sada je završilo 65 učenika. Ponosni smo na njihove rezultate te na humanost i ljubav prema našoj tradiciji. Ako želite da vaše dijete pohađa Malu školu zmijanjskog veza, možete ga prijaviti porukom putem vibera na telefon 065/176- 599 ili lično u Etno galeriji Duga Srpska 14. U sklopu projekta , polaznici ove škole posjetiće Muzej Republike Srpske, Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske, te Kulturni centar Banski dvor. Saznaće mnoge zanimljive činjenice koje se odnose na lokalnu istoriju i tradiciju, ali i šta je to empatija i kako biti human – navode iz ovog Udruženja.

Poručuju i to kako su sve aktivnosti su besplatne.

-Od podataka je potrebno je da dostavite: ime i prezime djeteta, godinu rođenja, aziv škole koju dijete pohađa, te broj telefona roditelja – dodaju u saoštenju.

Radionice će biti održane u Etno kući „Duga“, ( ulaz iz ulice Krlja Petra I Karađorđevića (preko puta Okružnog suda, prije ulaza u CIPS) i to ponedeljkom i srijedom od 18.00 do 19. 30 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

OVO NE SMIJETE PROPUSTITI! Besplatan prevoz do manastira Gomionica povodom Vidovdana

Povodom Vidovdana, 28. juna, u manastiru Gomionica biće organizovan bogat kulturno-umjetnički program, a grad organizuje besplatan prevoz za sve one koji žele da budu dio ove manifestacije.

– Polazak je planiran u petak u 16.15 časova sa parkinga kod tvrđave Kastel, a svi sugrađani zainteresovani za prevoz potrebno je da se prijave putem telefona 051/244-564 najkasnije do sutra do 15 časova – saopštili su iz Gradske uprave.

Dodali su da je prevoz obezbijeđen sa dva autobusa, a povratak je predviđen istog dana po završetku kulturno-umjetničkog programa.

Nastavi čitati

Aktuelno