Connect with us

Region

NE ŽELE SUOČAVANJE SA ISTINOM! Hrvatska krije masovne grobnice kao zmija noge

Hrvatska i dalje na sve načine želi sakriti, kao zmija noge, postojanje mnogobrojnih masovnih grobnica i jama u kojima su sahranjena ili pobacana tijela ubijenih Srba u vrijeme NDH.

Kaže ovo za “Glas Srpske” Dušan Bastašić predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava logora smrti NDH, Gospić – Jadovno – Pag 1941, poznatijeg kao Udruženje “Jadovno”, ističući kako u Hrvatskoj i dalje postoji mnogo masovnih grobnica koje nisu otkrivene ili se za njih zna, ali nikada nisu ekshumirane, niti su žrtve dostojno sahranjene.

Navodi i kako nije pretjerani optimista kada je u pitanju najnovija inicijativa, odnosno zahtjev Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA), koju čini 35 država članica, koja je nedavno na adresu Zagreba uputila zahtjev da budu mapirana sva mjesta na kojima su postojali logori u NDH, da njihova mapa bude dostupna na ulazu u Spomen-područje Jasenovac, kao i da se izvrše ozbiljna arheološka istraživanja te lokacije. Ističe kako ovi zahtjevi nisu obavezujući za Hrvatsku, već se samo radi o preporukama na koje se u Hrvatskoj ni do sada nisu pretjerano obazirali.

– Uvažene su samo preporuke koje se tiču broja stradalih Jevreja i Roma u kompleksu logora Jasenovac. Kada su u pitanju Srbi to se svjesno pokušava ignorisati i na svaki način umanjiti. Čak i za zahtjev, da arheološki ispita ovo područje, prilično je nejasno šta će se tražiti. Nisam siguran da će to biti kosti ubijenih – kaže Bastašić.

Navodi kako je IHRA organizacija koja se do sada najčešće bavila holokaustom nad Jevrejima, a odnedavno i genocidom nad Romima. Stradanje Srba, kaže, nema na njihovoj internet stranici. Tih informacija, dodaje, nema ni u muzejima holokausta koji se nalaze u Vašingtonu, Berlinu i Oslu pa ni onom u Izraelu.

– Naruku Hrvatskoj ide to što je ta istorijska revizija krenula devedesetih otvaranjem Muzeja holokausta u Vašingtonu. Tamo nema ništa o srpskim žrtvama, jer se to nije uklapalo u tadašnju američku politiku. Zbog toga nisam optimista ni sada i mislim da će se nastaviti sa nastojanjima da minimiziraju srpske žrtve u NDH. Kako to niko do 2019. nije osporavao broj srpskih žrtava u Jasenovcu, nego se sada naprasno sjetio – zapitao se Bastašić.

Smatra da je zabrinjavajuće i to što IHRA nigdje ne pominje neistražene masovne grobnice koje nisu karakteristične samo za jasenovački sistem logora, već i za drugi veliki sistem, koji obično ostaje u drugom planu, a po strahotama je bio jednako užasan – sistem Gospić – Jadovno – Pag.

Na 1.420 metara od nekadašnjeg logora Jadovno, na Velebitu, hrvatski speleolozi otkrili su krašku jamu 2021. godine. O njoj se, navodi Bastašić, nije govorilo u javnosti, iako je u pitanju jama najbliža strahovitom logoru.

– Za ovo otkriće čuo sam tek ljetos. Jama je duboka 130 metara, a duž cijele vertikale i naročito na dnu, speleolozi su pronašli ljudske kosti. Odmah su obavijestili policiju, koja je izašla na teren i sastavila zapisnik, ali od tada pa do danas ništa nije učinjeno – kaže Bastašić, ukazujući da prema podacima istoričara Đura Zatezala, za 132 dana postojanja ovog logorskog sistema ubijeno je ne manje od 40.000 ljudi, od čega 38.000 Srba.

Od toga, oko 8.000 ljudi ubijeno je na Pagu, u logoru Slana, kraj sela Metajne i sahranjeno u nekoliko masovnih grobnica. U jednoj od njih Italijani su pronašli i ekshumirali 793 tijela. Logor je djelovao od juna do pred kraj avgusta 1941, kada je zatvoren na zahtjev italijanskih okupacionih vlasti.

Dokazi

Bastašić kaže kako fotografije iz vazduha slučajno otkrivene 2019. godine, a koje je snimio američki pilot u januaru 1945. i trenutno se nalaze u jednom od škotskih arhiva, jasno otkrivaju masovne grobnice na području kompleksa logora Jasenovac. Ističe kako ove humke nikada nisu ekshumirane, iako je Donja Gradina bilo najveće stratište, na kom je prema procjenama istoričara skončalo oko 360.000 ljudi.

Region

VUČEVIĆ OBJAVIO PRELIMINARNE REZULTATE “Pobeda naprednjaka od severa do juga”

Predsejdnik SNS Miloš Vučević izjavio je večeras da su naprednjaci sa listom “Aleksandar Vučić – Srbija sutra” odnijeli čistu i ubjedljivu pobjedu u svim gradovima i opštinama gdje u održani izbori svuda osim u četiri mjesta – Tutinu, Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži.

“U svim ostalim gradovima i opštinama imali smo sigurnu pobedu. Ponavljam, u svim opštinama, osim ove četiri opštine i što je prirodno, jer je tamo struktura stanovništva koja je uvek definisala nešto drugačiji politički raspored na lokalnom nivou”, rekao je Vučević na konferenciji za novinare u štabu SNS u Beogradu, kojoj je prisustvovao i predsjednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić.

“U svim ostalim gradovima opštinama, od severa do juga, od Subotice do Niša i od Užica pa na istok svuda gde su održani izbori, naša lista Aleksandar Vučić Srbija sutra, imala je čistu i ubedljivu pobedu”, rekao je Vučević.

On je naveo da izlaznosti varira.

“Najmanja je u opštini Tutin 33 odsto, pa do one najveće koje imamo u Sremu u Pećincima nešto preko 70 odsto. To je ono što mogu da vam kažem u ovom trenutku, može da zavisi od opštine do opštine, ali je taj trend da se kreće između 43, 44 odsto pa do nešto više od 50 odsto najveći deo opština i gradova koji su imali izbore”, rekao je Vučević.

On je čestitao svim građanima na učešću na izborima i najoštrije osudio sve one koji su danas vršili nasilje.

“Koji su sprečavali druge građane da glasaju, koji su sprečavali normalne izborne aktivnosti koje su prisutne svuda u demokratskim državama. Najoštrije osudujem i očekujemo odgovornost onih koji su fizički napadali svoje političke nesitomišljenike. Oni koji su fizički upadali u kol centre koji postoje svuda u svetu. I na zapadu i na istoku. Oni koji su razvaljivali prostorije, koji su povređivali osobe koje rade u call-centru. Proganjali, upadali, maltretirali, vređali, psovali, tukli novinare. Napadali biračke odbore. Ja se nadam da će svi ti odgovarati pred licem pravde. Ali to je pitanje za tužilaštvo i sud”, rekao je Vučević.

On je kazao da su građani na izborima sankcionisali one koji su upadali u tuđe izborne štabove.

“Ovi izborni rezultati su najbolja potvrda šta građani misle u odnosu na ono što su oni radili. Pa oni se nisu bavili svojim simpatizerima i biračima. Oni su se bavili progonom. Oni koji politički misle drugačije od njih. Bolje da su se skoncentrisali na svoj izborni štab nego što su upadali u tuđe izborne štabove”, zaključio je Vučević.

On je rekao da će se SNS vrlo brzo obratiti sa preciznim podacima po gradovima i opštinama.

Nastavi čitati

Region

HAOS U STRANAČKIM PROSTORIJAMA SNS-a! Prebijen predsjednik odbora u Zemunu

Gradski odbor Srpske napredne stranke Beograd saopštio je da je predsjednik mjesnog odbora Vladimir Kostić danas prebijen, dok su stranačke prostorije u Zemunu napadnute.

Kako je SNS Beograd objavila na instagramu, nepoznata lica upala su u prostorije Srpske napredne stranke, nakon čega je uslijedio linč predsjednika mesnog odbora.

“Očekujemo hitnu reakciju institucija, ali mi nismo iznenađeni ovim vandalizmom, imajući u vidu da opozicioni političari i tajkunski mediji vode orkestriranu kampanju nasilja, pozivajući sve da se fizički obračunaju sa članovima i simpatizerima SNS”, navodi se u obaveštenju.

Kako je navedeno, “danas huligani sprovode ono što su Jovo Bakić i drugi ideolozi opozicije najavljivali”.

“Nikada se nećemo povlačiti pred nasiljem i nasilnicima”, poručuje Gradski odbor SNS Beograd.

Nastavi čitati

Region

IZBORI U SRBIJI! U Beogradu veća izlaznost nego prošli put

Uprkos bojkotu izbora u Beogradu od strane dijela opozicionih partija, izlasnost u najvećem gradu Srbije je danas veća nego kada su birači prošli put obavljali svoju građansku dužnost.

Danas se bira vlast u Beogradu i još 88 gradova i opština. Birališta su otvorena od sedam do 20 časova, do kada je na snazi predizborna tišina.

Do 11.00 sati prema podacima CeSID/Ipsos zabilježena je veća izlaznost u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U Beogradu je do 11 sati glasalo 14,3 odsto birača, u Novom Sadu 18,2, a u Nišu 12,9 odsto.

Zoran Lukić, predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) rekao je da ni na jednom od 1.265 biračkih mjesta u Beogradu nije zabilježen nijedan incident, problem ni nesporazum.

“Nadam se da će tako ostati do večeras, da izbori prođu u najboljem mogućem redu”, rekao je Lukić.

U Beogradu se bira 110 odbornika Skupštine grada kao i odbornici u 17 gradskih opština. U glavnom gradu Srbije upisano je 1.602.150 birača koji će moći da glasaju na 1.265 biračkih mjesta.

Gradska izborna komisija Beograda proglasila je 14 izbornih lista koje će se naći na glasačkom listiću za Skupštinu grada.

Inače, radi se o ponovljenim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, nakon što na decembarskim izborima niko nije imeao većinu za formiranje vlasti.

Nastavi čitati

Aktuelno