Connect with us

Banjaluka

PANEL “Politike regiona u svijetu savremenih tehnologija” U BANJALUCI okupio preko 500 učesnika

-Kako upravljati poslovanjem, kako uvoditi promjene, ali i razvijati nove vještine, te uz pomoć savremenih alata i tehnologija poboljšati produktivnost i efikasnost pri vođenju javne uprave ili privatnih kompanija?
O svemu ovome razgovarali smo na “GO” konferenciji u sklopu panela “Politike regiona u svijetu savremenih tehnologija”, a koja okuplja preko 500 učesnika iz cijelog regiona u našoj Banjaluci, napisao je gradonačelnik Banjaluke na društvenoj mreži X.

GO konferencija – prvi regionalni događaj ovog tipa u Banjaluci okupila je vodeće stručnjake, lidere i istaknute pojedince iz svijeta biznisa, zakonodavstva i politike kako bi podijelili svoja znanja i iskustva na temu “Razvoj privrede pod uticajem savremenih tehnologija”. Vrhunski predavači različitim i poučnim pričama upotpunili su događaj koji je u smjeru jačanja ambicija i ostvarivanja ciljeva zainteresovao veliki broj posjetilaca.

– Danas se u Banjaluci po prvi put održava regionalna biznis GO konferencija koja za cilj ima da nas navede na promjene kroz govore različitim tematikama koje se bave razvojem privrede pod uticajem savremenih tehnologija. Imali smo priliku čuti Slobodana Cvitanušića koji je otvorio GO konferenciju, a koji je govorio na temu da li vještačka inteligencija može osvojiti vrh svijeta Mont Everest i upravo suština njegovog govora bila je u ljudskom umu i tezi da nam vještačka inteligencija može pomoći svakako, ali da se vještačka inteligencija ne može pšopeti na Mont Everest što nas ipak vraća nekim našim istinskim, ljudskim vrijednostima – rekao je Danijel Petrović, direktor „WOW agencije“ i organizator GO konferencije.

Rekao je da u Bosni i Hercegovini postoji veliki broj kompanija koje su svoje poslovanje optimizovali uz pomoć vještačke inteligencije.

– Imamo primjere kompanija koje se bave trgovinom, ugostiteljstvom gdje goste sada već služe roboti. Nemam podatke kako je to uticalo na njihove kupce i korisnike, ali svakako i to je stavka kojom se moramo baviti – dodao je Danijel.

Jedan od predavača na GO konferenciji Ivanka Novaković istakla je da je ovo konferencija koja spaja teme koje do sada nisu bili vezane na ovakav način kao što su lični rast i razvoj, teme iz biznisa i politike.

– Za biznis je neophodno da koristi veštačku inteligenciju tamo gde može, i da istovremeno onoliko koliko može uvodi veštačku inteligenciju i isto toliko radi i na humanizaciji poslovanja. Znači, ako uvodimo veštačku inteligenciju ona treba da nam pomogne da ubrzamo procese, da oslobodimo ljude nekih operativnih poslova i da damo prostora ljudima, kao što je kolega malopre rekao, da budu ljudi, istakla je Ivanka Novaković iz „Delta Holding – a“

Direktor programa GO konferencije Tatjana Vučić navela je da su u okviru ove konferencije nastojali da vještačka inteligencija bude tema broja jedan koja će biti dovedena u realan kontekst, odnosno da se vidi kako to savremena tehnologija utiče na našu privredu.

– Mi smo napravili danas spoj apsolutno svih privrednih grana ekonomije, da u stvari pokušamo da shvatimo kako se ko nosio u ovom prethdnom periodu koji je jako intenzivan, pogotovo od korone, i koji je potpuno rasplamsao ljudsku krativnost i maštu na način kako utilizovati savremene tehnologije i pojavu vještačke inteligencije – naglasila je Tatjana Vučić, direktor programa GO konferencije.

Neki od predavača na prvoj GO konferenciji u Banjaluci bili su i osvajač Mont Everesta Tomislav Cvitanušić koji je zanimljivim iskustvima već na početku privukao pažnju publike, profesor Miodrag Zec, kao i brojni drugi.Nesumnjivo, ova konferencija privukla je pažnju brojnih učesnika i posjetilaca koji su imali priliku upoznati se sa novinama u biznis svijetu koji je za sve zainteresovane otvorio neke nove vidike ispunjene brojnim idejama i poslovnom mogućnostima.

Marijana Bogdanović/Srpskacafe

Banjaluka

BANJALUKA BLISTA! Svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo u RAFTINGU! (VIDEO)

Spektakularnom ceremonijom otvaranja počelo je Svjetsko prvenstvo u raftingu koje se po treći put održava na rijeci Vrbas. Više od 400 takmičara iz 20 zemalja boriće se za odličja u Banjaluci ovih dana.

Akteri sa svih meridijana jedva čekaju da pokažu trenutnu formu i krenu u pohod na medalje. Rijekom Vrbas i organizacijom su bili oduševljeni, a kažu da na raspolaganju imaju najbolje moguće uslove.

– Juče smo stigli. Ovo je jako lijepo područje i jedva sam čekala da uđem u vodu. Voda je predivna. Nikada ranije nismo bili na raftingu ovdje. Ovo je naš prvi put na internacionalnom rafting događaju, tako da smo veoma uzbuđeni – rekla je Samanta Barone, kapiten reprezentacije SAD.


– Veoma smo srećni što smo ponovo ovdje, kao i prije dvije godine. Slalomska staza je odlična jer su tu veliki vrtlozi u koje upadate i veliki talasi. Zatim, spust, na početku je tu duboka i bistra voda, a potom ulazimo u topliju i sporiju vodu, tako da je zaista potrebno potruditi se. Ovo je teška staza koja je idealna za Svjetsko prvenstvo – kaže Tomas Štraus, kapiten reprezentacije Njemačke.

– Banjaluka zaista ima dobre vremenske uslove, atmosfera je veoma prijatna. Veoma je ugodno živjeti ovdje, takođe, Banjalučani su veoma ljubazni prema nama i zaista nam je prijatan boravak ovdje – ističu Japanke.

Istovremeno u slovenačkom timu ističu da su na Vrbasu već godinama kao na domaćem terenu.

Prvog takmičarskog dana na programu su nadmetanja u disciplini spust, a sve počinje u 11 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

POTPISANA PETICIJA: Pokrenuta procedura izmjene radnog vremena nedjeljom

Nakon što su u Banjaluci prikupili 1300 potpisa građana za inicijativu “Stop radnoj nedjelji” članovi Srpske demokratske stranke predali su danas peticiju u Gradsku upravu.

– Građani su se rado odazvali ovoj aktivnosti koja je iznad politike, poručio je predsjednik Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Željko Raljić.

Gradski odbor Srpske demokratske stranke pokrenuo je inicijativu za izmjenu Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banjaluka.

– Inicijativa se ne odnosi na samostalne preduzetničke radnje i kioske, fokus je na velikim trgovačkim centrima”, katali su inicijatori ove akcije.

Ideja je potekla od gradonačelnika Banjaluke koji već tri godine zagovara da se prijedlog nađe pred banjalučkim odbornicima. Međutim, skupštinska većina do sada nije imala sluha i prijedlog se nije do sada našao ni na dnevnom redu skupštinskih sjednica.

Takođe, na prijedlog gradonačelnika Bijeljine, Ljubiše Petrovića, Skupština ovog grada krajem 2021. godine donijela je odluku o neradnoj nedjelji.

Insajder.in

Nastavi čitati

Banjaluka

PORUKA ORGANIZATORA OVOGODIŠNJEG “MOTO FESTA”: Ponosno podržavamo projekat izgradnje kuće „Predah“

-Moto fest ove godine ponosno podržava projekat izgradnje kuće „Predah“, namijenjene privremenom i dugoročnom zbrinjavanju djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju.

Poručili su ovo organzatori MK „Stršljen“, pred novo izdanje ovog festivala.

Dodaju i to kako ovaj humani projekat ima za cilj pružiti siguran i podržavajući dom za one kojima je najpotrebniji.

-Kako bismo zajedno ostvarili ovaj plemeniti cilj, otvoren je humanitarni broj 1414 koji možete pozvati i donirati 1 KM za izgradnju kuće „Predah“. Takođe, uplate možete izvršiti na broj žiro računa 5550071103488844. Naša zajednička podrška i velikodušnost su ključni za uspjeh ovog projekta. Svaki poziv i donacija je korak bliže cilju – stvaranju doma punog ljubavi i brige za one kojima je to najpotrebnije. Budimo humani zajedno – poručuju organizatori.

Podsjećamo, sedmo po redu izdanje „Moto Festa“ Banja Luka 2024, biće održano od 30. maja do 1. juna na banjalučkoj tvrđavi Kastel, pod sloganom „Live, Ride & Respect!“.

Nastavi čitati

Aktuelno